Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lovitură de teatru în anturajul lui Erdogan (Le Monde)

Sistemul AKP, pe care premierul turc Recep Tayyip Erdogan îl conduce cu mână de fier de 12 ani, e pe cale să se clatine din temelii. O anchetă anticorupție cu ramificații multiple în politica de la Ankara pune sub acuzare 56 de persoane foarte apropiate premierului turc.
Alte titluri din presa internațională: Afacarea cu gaze (Spiegel) / Conflictul sirian nu contenește (BBC News)

Printre cele mai cunoscute nume sunt cele ale primarului AKP din Fatih (cartier din Istanbul), fiii a trei miniștri din guvernul Erdogan, vărul unui oficial din biroul național al AKP, birocrați din linia întâi și mulți oameni de afaceri din sectorul de construcții și afaceri imobiliare. Deputații din opoziție vorbesc deja despre cel mai mare scandal de corupție din istoria Turciei și cer demisia primului ministru. Acesta răspunde sfidător și spune că nicio forță din exterior sau interior nu va devia partidul de la linia stabilită, a se înțelege: nu-l va detrona de la putere. Opoziția cere și formarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru acest caz.

Scandalul vizează administrația locativă a Turciei, o grupare parapublică ce se află în centrul politicii de urbanizare a premierului Erdogan și care girează afacerile cu bani publici, dar realizează și proiecte private proprii. Amintim că tocmai urbanizarea sălbatică din Istanbul a fost declanșatorul protestelor din Turcia din vara acestui an. Observatorii scenei politice văd în această anchetă un război deschis declarat sistemului de putere construit de Erdogan pe parcursul mandatelor sale. Operațiunea e condusă de același procuror care a instrumentat cazul Ergenekon, o rețea de militari naționaliști care a fost încarcerată pentru subminarea puterii de stat. Zerkiya Oz, procurorul, este însă foarte apropiat de clericul Fethullah Gulen, exilat în SUA în 1999. Gulen are în Turcia un grup foarte puternic de susținători, nemulțumiți de faptul că Erdogan le-a închis o rețea de cursuri extra-școlare în care investiseră o mulțime de bani.

Dezvăluirile vin în contextul în care Turcia va organiza în 2014 alegeri locale și primul scrutin prezidențial direct, pentru care Erdogan se pregătește de ani de zile având în vedere că nu mai poate fi premier conform Constituției.

Afacarea cu gaze (Spiegel)

Opoziția ucraineană primește muniție de la președintele Viktor Ianukovici care a bătut palma la Moscova pe un credit de urgență de 15 miliarde de dolari și pe o reducere de preț la gazele naturale livrate Kievului. Liderul opoziției, Vitali Klitchko, a spus pe scena din Maidan că președintele a sacrificat interesul național. Sprijin pentru Klitchko vine din partea noului ministru german de externe.

Campionul mondial la box transformat în politician l-a acuzat pe Viktor Ianukovici că a vândut independența Ucrainei și șansa populației la o viață mai bună. La schimb, Rusia va cumpăra din fondul de ajutorare obligațiuni de stat ale Ucrainei în valoare de 15 miliarde de dolari și va reduce și prețul la gazele livrate către Kiev. Gazele naturale sunt unul din motivele pentru care Ucraina are o datorie uriașă către Moscova și principalul factor care sugerează pericolul unui faliment statal.

Opoziția ucraineană promite că va face tot ce îi stă în putință pentru a bloca în Parlament adoptarea acestui acord cu Rusia. Pe de altă parte, liderii s-au adaptat rapid la noua situație și au mai adăugat o cerință în numele protestatarilor din Maidan: reducerea prețului la utilități publice cu 30%, adică fix discountul pe care Ianukovici l-ar fi negociat la gazele importate din Rusia. În acest timp, UE așteaptă evaluarea acordului de asociere pe care Kievul a promis-o și o poziție clară față de semnarea acestui document. Structurile comunitare așteaptă un pas din partea Ucrainei înainte de a formula o poziție comună de politică externă.

Proaspăt învestit în funcție, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a criticat în termeni duri Rusia acuzând Kremlinul că se folosește de situația economică precară a Ucrainei pentru a o împiedica să semneze acordul de asociere. În același context, unele tinere femei din Kiev au organizat un marș pe la mai multe instituții publice din Kiev pentru a face cadou câte un dovleac conducerii birourilor. Tradiția spune că femeia îi face cadou bărbatului un dovleac atunci când îi respinge cererea de căsătorie.

Conflictul sirian nu contenește (BBC News)

Deși nu mai ține capul de afiș al publicațiilor internaționale, conflictul din Siria continuă cu și mai mare forță. Numărul victimelor crește alarmant, cel al refugiaților la fel.

În ultimele zile, numai în orașul Alep și-au pierdut viața peste 100 de persoane în raidurile aeriene susținute ale regimului Assad. Organizația Medici Fără Frontiere acuză forțele armate de atacuri intenționate în cartierele civile ale orașului. Activiștii umanitari atrag atenția că trupele loiale lui Bashar al-Assad folosesc un nou tip de armament artizanal, așa numitele „bombe-butoi”. Acestea sunt, practic, niște butoaie de tablă umplute cu explozibili, petrol și schije de oțel. Odată explodate ele produc pagube mai mari decât bombele tradiționale de putere mare. Numai duminică și-au pierdut viața la Alep 76 de persoane, dintre care 28 erau copii, în atacuri cu acest tip de bombe.

În acest context, numărul refugiaților sirieni va ajunge la circa 4,1 milioane până la sfârșitul anului 2014, dublu față de 2,4 milioane câți sunt în prezent, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU). Organizația a făcut apel luni la un ajutor de 6,5 miliarde dolari pentru Siria și țările vecine pentru a oferi sprijin unui număr de circa 16 de milioane de persoane, multe dintre acestea lăsate fără hrană sau adăpost de conflictul declanșat în urmă cu aproape patru ani.