Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa rămâne pe poziţii în ce priveşte intervenţia militară în Republica Centrafricană (Der Spiegel)

franta_ramane_pozitii_priveste_interventia_militara_republica_centrafricana_der_spiegel.jpg

Soldaţi francezi, în Republica Centrafricană (Foto: Reuters/Emmanuel Braun)

Der Spiegel: Franţa rămâne pe poziţii în ceea ce priveşte intervenţia militară în Republica Centrafricană, în ciuda crizei financiare. Autorităţile de la Paris caută sprijin şi parteneri europeni, pentru a susţine costurile acestei operaţiuni, în condiţiile în care Franța a lansat a doua mare intervenție militară în Africa în acest an.

Trupele franceze au descins în capitala Republicii Centrafricană, Bangui, pentru a opri violenețele declanșate de rebelii musulmani care s-au soldat deja cu sute de victime. Intervenția militară a fost lansată imediat ce Franța a obținut aprobarea din partea ONU.  Republica Centrafricană este o fostă colonie franceză. În martie 2013, rebelii musulmani au preluat controlul statului declanșând o răfuială violentă cu populația creștină. Pentru a restabili ordinea, Franța a anunţat că va trimite un contingent de peste o mie de militari. 

Un subiect de actualitate relatatat în majoritatea ziarelor europene. S-a părbuşiat acoperişul unui teatru din centurl Londrei - Le Figaro

Aşa e Magda. Le figaro relatează subiectul pe larg, de pildă: o parte a acoperișului Teatrului Apollo din centrul Londrei s-a prăbușit aseară, în timpul unui spectacol. În jur de 80 de persoane sunt rănite, dintre care şapte se află în stare gravă.  720 de oameni erau înauntrul clădirii din centrul Londrei – un amfiteatru pe 4 nivele - anunţă pompierii, care au încheiat operaţiunile de căutare. Am văzut câţiva oameni plângând, dar nu a fost niciun moment de panică. Evacuarea spectatorilor a fost rapidă şi s-a făcut cu calm – releatează corespondentul Le figaro.

BBC notează că premierul britanic David Cameron a declarat ca urmareste cu mare atentiile informatiile despre acest accident. De asemenea, intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter, el le-a multumit serviciilor de urgenta pentru "o reactie rapida in ajutorarea celor raniti".
Marturiile unor spectatori, potrivit carora mai multe persoane au fost blocate sub daramaturi, inca nu au fost confirmate.

Rămâne o întrebare : ce s-a întâmplat exact, de ce s-a prăbuşit teatrul ?

Preşedintele american Barack Obama ar putea opune veto-ul său la noi sancţiuni împotriva Iranului – Washington Post

"Dacă (aceste sancţiuni) vor fi adoptate, preşedintele (american) ar putea opune veto", anunţă jurnalistii. Declaraţiile au fost făcute după ce 26 de senatori, atât democraţi, cât republicani, au introdus ieri un proiect de lege vizând pedepsirea şi mai aspră a Iranului pentru programul său nuclear.

Casa Albă şi-a exprimat deja ostilitatea faţă de o asemenea măsură, prevenind că ea ar putea pene în pericol implementarea acordului interimar încheiat în noiembrie cu Teheranul. Acesta este primul caz când executivul american ameninţă cu un veto în acest dosar.

Negocierile între experţii marilor puteri şi cei ai Iranului pe tema aplicării Acordului de la Geneva privind controversatul program nuclear iranian au fost reluate joi, la Geneva.

Iranul şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 24 noiembrie, la un acord preliminar care prevede limitarea, timp de şase luni, a activităţilor nucleare iraniene, în schimbul atenuării sancţiunilor economice internaţionale.