Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cenzura pe Facebook = manifestaţie garantată (Spiegel)

Mai marii Moscovei sunt nervoşi: încercările lor de a cenzura apeluri la manifestaţii pentru bloggerul opoziţiei Andrei Navalny au cauzat mai multe probleme decât şi-ar fi imaginat liderii de la Kremlin.

Vineri seara, un aliat al lui Navalny - personaj care se află în arest la domiciliu pe parcursul unui proces de delapidare de fonduri – invita câţiva oameni la o demonstraţie pe data de 15 ianuarie, la Moscova. Navalny riscă 10 ani de închisoare într-un dosar în care însăşi firma păgubită Yves Rocher a declarat că nu a pierdut bani din afacerile respective, ci dimpotrivă, a câştigat mai bine decât îşi imaginase. Apelul lansat pe Facebook ajunsese la 60.000 de oameni, din care confirmaseră participarea la manifestaţie circa 12.000.

Că agenţia rusească de control a internetului a cerut ştergerea evenimentului de pe reţeaua de socializare nu e o premieră, nici faptul că Facebook dă curs cererii. Numai că încercarea de cenzură s-a viralizat mult mai mult decât apelul la manifestaţii în sine. Acum, 25.000 de oameni confirmă participarea la protest pe 15 ianuarie, chiar în faţa zidurilor Kremlinului. Alexei Navalny a mai fost condamnat în 2013. Atunci, mii de persoane au ieşit în stradă spontan pentru el, iar justiţia a preschimbat pedeapsa în mod surprinzător în eliberare condiţionată după doar o zi de proteste.

Ucraina anunță noi negocieri de pace (The Guardian)

Grupul de contact pentru Ucraina a anunțat că are programate două reuniuni la Minsk pe 24 și 26 decembrie pentru a încerca negocierea unei soluții definitive de pace. Separatiștii au anunțat și ei că vor participa la discuții.

Reuniunile de la Minsk sunt rezultatul unei conferințe telefonice între președintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel, președintele ucrainean Petro Poroșenko și cel rus Vladimir Putin. La finele săptămânii trecute, ministrul german de externe eșuase în cadrul unei scurte vizite la Kiev să stabilească o rundă de negocieri din cauza divergențelor privind agenda reuniunilor și momentul la care să se întâmple. La Minsk, discuțiile vor fi moderate de reprezentanții OSCE. De câteva zile, armistițiul din estul Ucrainei este respectat în cea mai mare parte. Semnalul fiind pozitiv, e evident de ce toată lumea se grăbește să profite de moment. Negocierile nu sunt însă ușurate de intențiile Ucrainei de a anula statutul de țară neutră și de a demara procedurile de aderare la NATO.

Coreea de Nord, căzută de pe internet (Le Monde)

Timp de nouă ore, conexiunile Phenianului la internet au fost complet blocate. Experții IT nu cred că ar fi vorba despre un atac de răzbunare ordonat de SUA, ci mai degrabă de acțiunea unor hackeri independenți.

Mult mai probabil, spun majoritatea firmelor de securitate IT e vorba despre un puști de 15 ani cu o mască a lui Guy Fawkes. Teroristul catolic care vroia să arunce în aer parlamentul de la Londra în urmă cu patru secole a devenit simbolul gherilei web Anonymous. Bine, între noi fie vorba, nu multă lume a observat căderea conexiunii la internet în interiorul Coreii de Nord pentu că accesul la www e apanajul unei elite restrânse de partid. Puținii oameni care au un calculator au voie să circule într-un fel de intranet nordcoreean. Nici telefoanele mobile nu pot intra pe internet sau suna în străinătate. Toată afacerea are loc în contextul în care firma Sony a fost victima unui atac cibernetic legat de lansarea unui film în care dictatorul Kim Jong-Un își pierde viața. Pagubele provocate concernului – care a anulat lansarea filmului în urma unor amenințări – se ridică la jumătate de miliard de dolari. Administrația americană a declarat deschis că se gândește la măsuri de retaliere, dar atacul cibernetic pare improbabil.

Revista presei din 23 decembrie 2014