
Presa internaţională
Mult noroc, domnule Tsipras! (Spiegel)
default.png

În Europa s-a construit cu migală următoarea legendă: după greutăți inițiale, politicienii eleni s-au apucat de treabă și au rezultate impresionante. Economia crește, bugetul are chiar un surplus primar (adică fără plata datoriilor). Perspectiva alegerilor anticipate are însă darul de a spulbera legenda și de a scoate adevărul din nou la suprafață. Criza Greciei nu e nici pe departe rezolvată, surplusul bugetar nu este altceva decât o contabilitate abilă, iar datoria țării este nesustenabilă la nivelul de 175%. Reformele se fac numai sub amenințarea opririi următoarei tranșe de bani de la creditorii internaționali, iar la alegerile din 2015 se va vedea cât de mult vor grecii să se reformeze, adică deloc.
Favoritul Alexis Tsipras vine cu un program suicidal pentru țară: gata cu reformele, gata cu privatizările, gata cu plata datoriilor. În schimb se vor create locuri de muncă, impozite scăzute, acces gratuit la servicii medicale pentru toți și multe altele. Într-un singur punct al agendei electorale trebuie să-i ținem însă pumnii stângii radicale: anume la tăierea datoriilor. Grecia chiar are nevoie să scape de ele pentru că nu le va putea plăti niciodată. E greșeala Europei că în 2012 a renunțat doar la o parte din creanțele sale și nu la toate. Tăierea datoriilor ar mai avea un efect benefic: grecii ar prelua întreaga răspundere pentru economia lor. Gata cu vina aruncată pe Merkel, pe Draghi, pe UE, FMI și oricine altcineva. Mecanismul comod al arătatului cu degetul n-ar mai avea bază de funcționare.
Ebola în Scoția (The Guardian)
O asistentă medicală care a lucrat cu pacienți de Ebola în Sierra Leone a fost internată la un spital din Glasgow. Zeci de persoane care au zburat în același avion cu ea se află pe lista de monitorizare.
Totuși, riscul îmbolnăvirii la alte persoane este extrem de redus, având în vedere că asistenta nu prezenta simptome atunci când a zburat din Sierra Leone via Casablanca și Heathrow. Reamintim că persoanele cu Ebola nu devin contagioase decât atunci când prezintă simptome ale bolii, nu în perioada de incubare. Atât aeroportul din Sierra Leone, cât și Heathrow au instituite controale, iar asistenta medicală a trecut de ele fără probleme. Și acest fapt dă de înțeles că alte persoane nu ar avea de ce să se teamă. Deocamdată, starea pacientei este stabilă, au comunicat medicii din Glasgow. Ea va fi mutată de urgență însă într-o clinică din Londra echipată cu secții de izolare. Până acum au fost descoperite două cazuri de Ebola în Marea Britanie. Un asistent medical a fost tratat în octombrie în capitală. După vindecare s-a întors în Sierra Leone pentru a ajuta bolnavii de acolo. Bilanțul epidemiei este de aproape 7.900 de persoane.
Listele secrete ale morții (L’Obs)
Documente NATO, NSA și GCHQ – provenite în majoritate de la Edward Snowden – arată, pentru prima dată, dimensiunea completă a operațiunilor de ucidere țintită a unor persoane mai mult sau mai puțin periculoase în războiul din Afganistan.
În teorie, uciderea țintită a unor persoane ar fi trebuit să fie ultima măsură decisă exclusiv pentru prevenirea unor atentate iminente. În realitate, ce s-a întâmplat în Afganistan cu aprobarea președintelui Barack Obama e cu totul altceva. Dacă țintirea clară a liderilor talibani mai poate fi justificată de operațiunile militare, lichidarea membrilor de rang mediu sau a traficanților de droguri nu se înscrie în niciun obiectiv strategic militar. Listele morții pe care s-au aflat în unele momente peste 750 de oameni ridică mai multe semne de întrebare. Poate o democrație să își elimine dușmanii dacă nu e pusă în situația să prevină un atac? Se justifică numărul mare de victime civile colaterale prin executarea a câțiva talibani?
Nu de alta, dar America a intrat în Afganistan cu scopul declarat de a propovădui unele valori morale. În 2009, de exemplu, anul intrării în funcție a lui Barack Obama, și-au pierdut viața peste 2400 de civili în Afganistan. Dintre aceștia, o treime au fost uciși de NATO în raiduri cu elicoptere care au atins frecvența de 10-15 în fiecare noapte. Țintele erau stabilite pe baza unor informații relativ îndoielnice ale CIA. Și dacă ne aducem aminte de fostul șef al spionajului ISAF, Michael T. Flynn, și de celebra sa replică, poate înțelegem mai bine ce s-a întâmplat în Afganistan. „Singurul taliban bun este talibanul mort”, spunea Flynn cu ocazia unui briefing.