Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


70.000 de persoane la marșul în memoria lui Boris Nemțov (Kommersant)

Marșul de duminică în memoria lui Boris Nemțov a adunat 70.000 de persoane, scrie Kommersant. Potrivit datelor Ministerului rus de interne au fost prezente doar 16.500 de persoane la această demonstrație. The Guardian anunță că tinerele britanice continuă să meargă în Siria prin Turcia, pentru a se alătura grupării Stat Islamic. 

Marșul în memoria lui Boris Nemțov de la Moscova a adunat 70.000 de persoane, scrie Kommersant 

Kommersant scrie că potrivit datelor Ministerului rus de interne la demonstrație au fost aproximativ 16.500 de oameni. Este o cifră foarte mică în comparație cu ce date au organizatorii, spune Kommersant - din punctul de plecare Kitai Gorod până la locul unde a fost asasinat Boris Nemțov au defilat peste 70.000 de oameni. Rămâne de văzut de unde această diferență. Cel mai aprig oponent al lui Vladimir Putin a fost asasinat în noaptea de vineri spre sâmbătă chiar lângă zidurile Kremlinului. Presa rusă ia în calcul mai multe variante - o încercare de a destabiliza regimul lui Putin, versiunea islamistă sau cea în care Nemțov avea dușmani personali. Kommersant punctează că președintele rus a preluat controlul asupra anchetei și se ocupă personal de acest lucru.

 

New York Times

În articolul NYT se spune de la bun început că au fost zeci de mii de oameni la demonstrația în memoria fostului vice-premier rus. Majoritatea a trecut pe lângă zidurile Kremlinului purtând pancarte cu cuvintele ”Nu ne temem”. Au fost cam tot atâția demonstranți câți au fost la unul dintre cele mai mari proteste care au avut vreodată loc în capitala Federației Ruse, acum doi ani, protest pe care chiar Boris Nemțov l-a organizat, scrie New York Times.

 

The Guardian

Subiectul nu este neapărat nou, acest lucru se întâmplă deja de ceva vreme, ca fetele, tinerele femei să să alăture grupării Stat Islamic. Oficialii britanici sunt la curent cu acest lucru, urmăresc situația și sunt în măsură să dea date precise - din cele câteva zeci de fete care au ajuns în Siria via Turcia cel puțin cinci dintre ele au 15-16 ani. Există inclusiv înregistrări video de pe camerele de supraveghere ale aeroportului Gatwick de une au plecat spre Turcia pe 17 februarie, scrie The Guardian.

 

Raif Badawi, bloggerul saudit, ar putea fi condamnat la moarte (The Independent)

Condamnarea lui Raif Badawi a trezit reacții puternice la nivel internațional, s-au făcut demersuri și petiții pentru eliberarea acestuia, cu milioane de semnături, dar cazul său cu acuzația de apostazie ar putea fi rejudecat și riscă pedeapsa cu moartea prin decapitare. Soția acestuia, Ensaf Haidar a trimis cotidianului britanic o serie de mesaje în care povestește că judecătorii vor să reia procesul și dacă va fi găsit vinovat, va fi condamnat la moarte. Informația, spune soția condamnatului, vine din surse oficiale saudite, aceleași care au decis că Raif Badawi trebuie să petreacă 10 ani în închisoare și să suporte 1000 de lovituri de bici, câte 50 pe săptămână, pentru criticile pe care le-a adus clericilor saudiți pe blogul său liberal. În 2013 Raif Badawi a renunțat la religia sa, a fost acuzat de apostazie, dar a fost găsit nevinovat în primul proces. 

 

Căsnicii reușite între vedete și foștii lor urmăritori (The Onion)

''America's finest news Source'' spune că patru vedete din zece, urmărite de indivizi care le intrau în case, le scotoceau prin tomberoane pentru a obține măcar un ambalaj sau o cutie goală de lapte folosită de vedeta în cauză, se căsătoresc cu aceștia. Nu vorbim doar de vedete de film, pe listă sunt scriitori, sportivi, actori, muzicieni, femei și bărbați deopotrivă. Statistica mai arată că în cazurile în care urmăritorii au devenit soți sau soții cu acte în regulă, căsnicia a fost una îndelungată și fericită. Articolul din The Onion se încheie cu un exemplu cel puțin edificator - Jay Z a urmărit-o pe Beyonce cel puțin 10 ani și iată cât sunt de fericiți împreună și ce familie reușită au.