Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Netanyahu: Neînțelegerile dintre aliați sunt naturale

us_israel-0ebc1.jpg

Benjamin Netanyahu (Washington Post)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că discursul său din Congresul american nu este, în niciun caz, un semn de lipsă de respect față de Barack Obama scrie Washington Post. Neînțelegerile între aliați sunt naturale, nu sunt neapărat o noutate și sunt și de înțeles, dat fiind rolul geopolitic diferit pe care îl joacă Statele Unite și Israelul. Neînțelegerile într-o familie sunt o sursă de disconfort, dar nu trebuie să uităm că suntem o famliei, a spus Netanyahu, în Washington Post.

 

Nu este  un semn că nu l-ar respecta pe președintele Obama, și nici nu intenționează să strecoare un partizanat politic în relațiile bilaterale spune Benjamin Netanyahu. Niciodată nu s-a vorbit atât de mult despre un discurs care urmează să aibă loc, a spus premierul israelian citat de Washington Post. Mesajul pe care acesta vrea să îl transmită, potrivit propriilor declarații făcute la o întâlnirea cu comisia de afaceri publice americano-israeliană, este de a atrage atenția asupra unei potențiale înțelegeri cu Iranul, care ar pune în pericol însăși supraviețuirea statului Israel. Premierul israelian a precizat că acei comentatori care găsesc motive de partizanat în discursul său au înțeles greșit. A vorbit deseori în fața comisiei de afaceri publice, dar nu s-a mai adresat niciodată congresului fără aprobarea tacită a Casei Albe. Benjamin Netanyahu a fost invitat să vorbească în Congres de John Boehner (republican din Ohio), care nu a anunțat din timp Casa Albă că a fost lansată această invitație. Israelul este puternic, dar vulnerabil, și nu numai că este nevoit să se apere din punct de vedere militar, dar să se apere, în general, în fața lumii întregi, a mai spus premierul israelian, citat de Washington Post. Neînțelegerile între aliați sunt naturale, nu sunt neapărat o noutate și sunt și de înțeles, dat fiind rolul geopolitic diferit pe care îl joacă Statele Unite și Israelul. Neînțelegerile într-o familie sunt o sursă de disconfort, dar nu trebuie să uităm că suntem o famliei, a spus Netanyahu, în Washington Post.

 

The Times - noua monedă de 2 lire cu portretul Reginei Marii Britanii

 

Este un portret care face legătura cu trecutul susține graficianul care a realizat imaginea imprimată pe moneda de două lire. Aceasta a fost prezentată publicului aseară și este prima imagine gravată a Reginei Angliei realizată pe computer, dar este și prima desenată de un fost designer de ambalaje pentru produse de supermarket. Jody Clark, 34 de ani, este și cel mai tânăr grafician care a lucrat vreodată pentru regină în cei 63 de ani de domnie. 

 

Cel puțin un francez din zece a fost maltratat în copilărie (Le Figaro)

 

Un sondaj publicat ieri în Le Parisien arată că potrivit mărturiilor celor intervievați, unul din zece francezi a primit o palmă, chiar și un șut, o lovitură după ceafă sau pe obraz în copilărie. Unul din zece spune că într-un fel sau altul a fost maltratat, fie fizic, psihologic sau chiar sexual. Sondajul a fost realizat de asociația L'enfant bleu, care spune că și-a propus să rupă tăcerea în această privință pentru că majoritatea victimelor nu vrea să vorbească despre ce li s-a întâmplat, peste 60% dintre ele. În plus, francezii spun că sunt foarte mulți cei care suspectează cazuri de rele tratamente aplicate copiilor în propriul anturaj - peste 45% dintre cei intervievați. Din păcate nu știu, de cele mai multe ori, cum anume să le vină în ajutor presupuselor victime și recunosc că nu fac nimic în majoritatea cazurilor.

 

The Independent - predicții îngrijorătoare despre rata deceselor din cauza condițiilor de viață în Marea Britanie

 

100.000 de decese ar putea fi înregistrate în următorii 15 ani din cauza accesului limitat la combustibili și în consecință la locuințe sănătoase. Departamentul de Sănătate Publică din Marea Britanie ar putea cheltui în următorii ani peste 22 de miliarde de lire sterline pentru susținerea populației care nu are venituri suficiente pentru a-și asigura o casă bine încălzită. Cifrele arată că în acest mandat parlamentar au fost peste 30.000 de decese premature, cauzate de boli asociate frigului și condițiilor insalubre din locuințe. Motivul este că sunt milioane de oameni care nu își permit pur și simplu să plătească facturile de încălzire și sunt nevoite să raționalizeze combustibilul sau căldura din casă. Statul suportă o povară de peste un miliard și jumătate de lire sterline în fiecare an iarnă pentru susținerea tratamentelor medicale pentru boli asociate frigului.