Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barack Obama: ”Discursul lui Benjamin Netanyahu nu a adus nimic nou” (New York Times)

Benjamin Netanyhu a vorbit aseară în Congresul american și a spus celor prezenți că America este pe punctul de a face o ”afacere proastă” cu Iranul. Discursul său i-a determinat pe unii analiști să îl compare cu Winston Churchill. Premierul israelian a fost primul lider străin care a ținut un discurs în Congresul american după Winston Churchill, care a avut trei apariții istorice în fața politicienilor democrați.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu în Congres (New York Times) 

 

Premierul israelian a folosit una dintre cele mai utile platforme de comunicare - congresul american. Întreg mesajul a fost centrat pe avertismentul că Iranul ar putea atenta la securitatea statului Israel dacă programul său nuclear nu va fi oprit. Netanyahu a folosit în discurs expresii precum tentaculele terorii, care deja se intind asupra Israelului - așa cum citează New York Times. La mai puțin de două ore de la acest discurs președintele Obama a replicat și a spus că abordarea premierului israelian nu este tocmai credibilă și discursul nu a adus nimic nou.

 

Reacția lui Barack Obama după discurs (Le Figaro) 

 

Nu aduce nimic nou scrie Le Figaro, citându-l pe Barack Obama, despre discursul lui Netanyahu. Abordarea premierului israelian despre programul nuclear iranian nu aduce nimic nou și nici o alternativă viabilă la înțelegerea cu Iranul. 

 

Funeraliile lui Boris Nemțov (The Moscow Times)

 

Sicriul lui Boris Nemțov a fost depus într-o sală din clădirea cu numele dizidentului rus Andrei Saharov. Cei care au venit să își ia rămas bun de la fostul lider al opoziției au adus garoafe roșii. Lângă sicriu a stat tot timpul mama lui Boris Nemțov și fosta sa soție Ekaterina Odințova. Oamenii obișnuiți au făcut o coadă de peste un kilometru pentru a prezenta omagiile. Interesant este că a fost prezentă Naina Elțina, văduva fostului președinte al Rusiei, Boris Elțin, cel care l-a propulsat pe scena politică pe Nemțov la începutul anilor 90 și pentru o scurtă perioadă de timp l-a văzut ca pe succesorul lui. Fostul premier britanic John Major a fost prezent la funeralii, în schimb nu au primit viză de intrare în Rusia speaker-ul camerei superioare a parlamentului polonez și fostul ministru de externe al Letoniei.

 

Viitorul opoziției din Rusia (The Moscow Times)

 

Asasinarea lui Boris Nemțov este puțin probabil să unifice o opoziție fragilă împotriva lui Vladimir Putin. Grupările de opoziție sunt firave și răvășite, dar mai mult decât atât, au ideologii diferite, lucru care le-a ținut și până acum separate și le-a împiedicat să consolideze o forță politică suficient de coerentă. La funeraliile lui Boris Nemțov au fluturat toate steagurile colorate ale opoziției, pentru că asasinarea acestuia chiar lângă zidurile Kremlinului, a unuia dintre cei mai virulenți critici ai lui Vladimir Putin, a galvanizat grupările de opoziție, care sunt însă departe de a se unifica. Directorul Institutului de Studii Politice și Socio-Economice de la Moscova, Alexandr Pojalov, citat de Moscow Times, explică de ce unificarea opoziției nu este posibilă. Fiecare grupare este condusă de ceea ce el numește un ”mini-lider” - Alexei Navalnîi sau Serghei Mitrohin, liderul Iabloko. Unul din rolurile importante pe care le juca Nemțov era de moderator al forțelor de opoziție. Era un politician de profesie, a deținut funcții de guvernator, de vice-premier și de legislator - avea multă experiență, mult mai multă decât oricare dintre acești ”mini-lideri”, scrie The Moscow Times. În absența unei astfel de figuri, partidele care nu sunt reprezentate în Duma de Stat vor fi nevoite să își caute un alt moderator, dar șansele să mai apară un astfel de personaj sunt foarte scăzute, potrivit analistului citat de Moscow Times.

 

Avocații fostului director CIA David Petraeus au ajuns la o înțelegere cu procurorii federali în privința acestuia (Washington Post)

 

Avocații apărării s-au înțeles cu procurorii pe cazul fostului director al CIA, acum la pensie. David Petraeus a pledat vinovat în fața judecătorului vinovat pentru sustragere și reținere de documente clasificate. Această înțelegere pune capăt investigației care l-a ținut departe de atenția publicului timp de peste doi ani. David Petraeus a demisionat în mijlocul unui imens scandal condimentat și cu  o aventură extraconjugală, dar și cu acuzații extrem de grave. Acesta i-ar fi dat Paulei Broadwell documente clasificate, sub pretextul că aceasta îi redacta biografia. Documentele respective conțineau coduri, tactici de război precum și conversații pe tema războiului din Afganistan inclusiv cu președintele Obama. Femeia a făcut parte din armata americană, dar era în rezervă în momentul comiterii faptei. Abia ulterior s-a aflat că avea și o relație cu fostul director CIA și fost general de armată David Petraeus. Procurorii federali nu vor cere pedeapsa cu închisoarea pentru general ci doar o perioadă de supraveghere și plata unei amenzi de 40 de mii de dolari. Nu este foarte limpede în acest moment dacă Paula Broadwell va fi acuzată la rândul său, scrie Washington Post.

 
 
Revista presei internaționale 4 martie 2015