Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ultimul pacient cu Ebola din Liberia a fost externat (The Guardian)

Ultimul pacient cu Ebola din Liberia a fost externat scrie The Guardian, The Independent publică declaratia care a socat lumea ”O fată poartă răspunderea unui viol, mai mult ca un băiat”, iar în Franta se va judeca procesul dintre un utilizator francez și Facebook, scrie Le Figaro.

Ultimul pacient cu Ebola din Liberia a fost externat (The Guardian)

În următoarele 42 de zile se va monitoriza situația și dacă nu mai apare niciun alt caz de îmbolnăvire timp de o săptămână, potrivit protocolului instituit de Organizația Mondială a Sănătății, epidemia de Ebola va fi considerată încheiată în Liberia. Pacientul externat este o profesoară de engleză, în vârstă de 58 de ani, care s-a declarat cel mai fericit om de pe pământ. Din termenul de 42 de zile a trecut deja o săptămână fără să fie raportată nicio altă îmbolnăvire. De la momentul izbucnirii epidemiei în decembrie 2013 au fost infectate cu virusul Ebola aproape 24 de mii de persoane în nouă state africane și aproape 10 mii au decedat, potrivit raportărilor. Acum șase luni în Liberia apăreau nu mai puțin de 300 de cazuri noi pe săptămână - în total s-au înregistrat 9,300 de cazuri iar jumătate dintre ele au fost mortale. Rămâne problema înhumărilor în condiții sanitare improprii, spun specialiștii OMS, care sunt preocupați și de faptul că bilanțul victimelor ar putea fi mai mare decât cel estimat oficial. La conferința Crucii Roșii de săptămâna aceasta s-a vorbit inclusiv despre necesitatea unui plan Marshall pentru statele care au nevoie de refacere după epidemia de Ebola, scrie The Guardian.

(Komsomolskaia Pravda) Interviu cu Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Federației Ruse

Comunitatea internațională ar trebui să renunțe la standardele duble în ce privește terorismul și să înceapă lupta împotriva acestei amenințări în norma universal recunoscută a dreptului internațional. Interviul pentru Komsomolskaia Pravda vine după o vizită recentă în Egipt și Emiratele Arabe - Patrușev spune că Rusia este extrem de îngrijorată de răspândirea amenințării terorismului islamist și intenționează să își caute parteneri în China și India pentru a contracara fenomenul. Șeful Consiliului de Securitate al Federației Ruse spune că este inacceptabil să împarți teroriștii în buni și răi, mai ales că există informații că reprezentanții grupării Stat Islamic i-au contactat pe rebelii din Caucazul de Nord. Patrușev spune că Federația Rusă nu are nimic împotriva cooperării cu Statele Unite în lupta împotriva terorismului și că schimburile de informații care se derulează în acest moment între cele două puteri este deja de mare folos în acțiuni operative. Interviul a fost preluat și de Russia Today.
 

Declarația care a șocat lumea - ”O fată poartă răspunderea unui viol, mai mult ca un băiat” (The Independent)

Este mai mult sau mai puțin ideea pe care o susțin milioane de bărbați care cred că sunt îndreptățiți să atace o femeie, scrie The Independent. Cuvintele au fost rostite de atacatorul tinerei de 23 de ani din India judecat pentru un viol cu consecințe teribile. Victima a murit în urma rănilor. Codul de conduită pentru femei este următorul - să te îmbraci modest, să nu ieși seara, să nu mergi în cluburi sau baruri, să nu ieși niciodată singură. În India. Dacă încalci acest cod de conduită ești răspunzătoare pentru consecințe, inclusiv pentru un viol în grup. BBC4 a produs un documentar pe această temă, difuzat recent de majoritatea televiziunilor străine, mai puțin în India, evident, unde a fost interzis. India s Daughter se numește filmul, scrie The Independent.

 
Emailgate (Washington Post)

Este foarte bine că Hillary Clinton pune la dispoziție coresponența din contul privat de e-mail, scrie Washington Post. Cu toate acestea trebuie să răspundă unor întrebări simple, pentru că doar această disponibilitate nu va face ca acest scandal să dispară pur și simplu. Hillary Clinton trebuie să le spună americanilor dacă a fost conștientă de fapta sa, dacă mai există și alți oficiali care folosesc adrese de e-mail private, de ce a procedat în acest fel, dacă a fost avertizată că nu este corectă abordarea.

 

Utilizator francez vs. Facebook (Le Figaro)

Informația este interesantă întrucât să acordă instanțelor naționale dreptul de a judeca litigii în condițiile în care Facebook se supune legislației americane, în particular celei din statul California.  Cazul este vechi deja de patru ani, un utilizator francez încearcă să dea în judecată Facebook potrivit legilor franceze. Problema întâmpinată? sediul social al firmei Facebook este în Statele Unite iar condițiile de utilizare ale rețelei de socializare se supun legilor californiene. Prin urmare, până acum justiția franceză nu avea niciun cuvânt de spun în materie de litigii între utilizatorii francezi și Facebook. La originea conflictului este o simplă partajare a unei imagini. Pe 27 februarie 2011 un institut parizian de artă a recomandat pe pagina sa lucrarea Originea lumii, de Gustave Courbet, evident cu o fotografie a tabloului care conține nuditate inacceptabilă pentru Facebook care a suspendat contul utilizatorului. Acesta din urmă a invocat libertatea de exprimare și confruntat cu lipsa de reacție din partea Facebook, a încercat să își caute dreptate în justiție. Avocații utilizatorului francez cer reactivarea contului, precum și daune și interese.