Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa franceză - Opt francezi și-au pierdut viața după coliziunea în aer a două elicoptere în Argentina

000_mvd6671363_0.jpg

Sursa: rfi.fr

Opt francezi și-au pierdut viața într-un accident de elicopter în Argentina, în timpul filmărilor pentru un reality-show francez, nici piloții, nici pasagerii nu au supraviețuit după coliziunea a două aparate de zbor, relatează presa franceză; NATO începe exercițiile militare în statele baltice pentru a contracara tendințele de intimidare venite din partea Federației Ruse.

 

(L'Express) 8 francezi și-au pierdut viața într-un accident de elicopter

 

Două elicoptere s-au ciocnit în aer, scrie presa franceză, în timpul producției unui reality-show francez în Argentina. Nu există din păcate niciun supraviețuitor, titreaza L Express - toți cei opt cetățeni francezi și-au pierdut viața. În total bilanțul victimelor este de 10 persoane, pentru că și piloții argentinieni au murit la impact. Motivele care au dus la producerea accidentului nu sunt încă elucidate, mai ales că vremea era foarte bună pentru zbor. Guvernul din La Rioja a anunţat într-un comunicat că printre cei zece morţi se află şi sportivii francezi Camille Muffat, medaliată cu aur la înot la Jocurile Olimpice, Alexis Vastine, campion olimpic la box, şi navigatoarea Florence Arthaud. Potrivit Le Parisien, care citează mai multe surse, ar fi vorba despre castingul emisiunii Dropped, care ar fi urmat să fie difuzată în curând pe TF1, la care participă sportivi francezi de renume - fotbalistul Sylvain Wiltord, înotătorul Alain Bernard și patinatorul Philippe Candeloro. Din informațiile de până acum, fotbalistul fusese deja eliminat din emisiune și nu se mai afla în Argentina în momentul accidentului.

 

(Washington Post) Republicanii ii scriu presedintelui Obama 

 

În scrisoare republicanii spun că orice acord cu Iranul va dura tot atât cât mandatul președintelui. Președintele Obama nu a lăsat fără răspuns scrisoarea - cei 47 de senatori republicani au făcut o coaliție neobișnuită împotriva modului în care se desfășoară aceste negocieri. ”E o ironie că republicanii vor să se asocieze cu cauza Iranului, doar pentru a fi în dezacord cu mine”  a spus Obama. Ne amintim că săptămâna trecută premierul israelian a spus în fața congresului că orice acord cu Iranul este doar un ajutor acordat acestuia pentru a se înarma nuclear.

 

Alianța dintre militanții Boko Haram și Stat Islamic ar putea fi extrem de periculoasă (L'Express)

 

Anunțul că gruparea nigeriană, slăbită recent de o ofensivă militară, ar putea să vină alături de luptătorii Stat Islamic ar putea întări imaginea ambelor organizații. Pe de altă parte o cooperare concretă, logistică și militară, este departe de a fi certă. Consecințele unei astfel de asocieri sunt încă necunoscute: fie Boko Haram intenționează să organizeze propriul califat, fie luptătorii Stat Islamic vor să își extindă aria de influență până în Africa subsahariană. După o ofensivă amplă în luna ianuarie, un masacru fără precedent, cu mii de victime, gruparea nigeriană părea să fie slăbită. A urmat apoi o contra-ofensivă a forțelor nigeriene și din Ciad, care au făcut numeroase victime printre luptătorii Boko Haram. În ce privește alianța cu gruparea Stat Islamic, chiar dacă Boko Haram renunță la ideea propriului califat, acest anunț are cel puțin două efecte certe. În primul rând gruparea islamistă atrage din nou atenția media, este o manieră de a compensa o slăbiciune temporară. Apoi, cu această alianță aproape întreaga Africă musulmană intră sub influența lui Al Bagdhadi, liderul autoproclamat al grupării Stat Islamic. Se refac astfel granițele califatului din secolul al XIX-lea, observă un specialist în Islam, de la Universitatea din Toulouse, citat de LExpress.

 

Le Figaro - Statele Unite au început exerciții militare în țările baltice

 

Operațiunea se numește Atlantic Resolve și reunește cel puțin 3,000 de soldați americani, care vor face manevre militare și exerciții în spațiul țărilor baltice. Un purtător de cuvând al Pentagonului a anunțat că aceaste exerciții sunt menite să sporească rezistența statelor baltice în fața unor potențiale intervenții din partea Rusiei. La aceste exerciții au fost mobilizate peste 750 de vehicule și echipamente militare care au ajuns pe mare la riga. Exercițiile vor dura 90 de zile, a precizat purtătorul de cuvând al misiunii, colonelul Steven Warren, citat de Le Figaro. Ca informație de context, în luna februarie Le Figaro publica o analiză pe marginea acestui subiect în care scria că amenințarea lui Vladimir Putin la adresa Europei este egală cu amenințarea pe care o reprezintă gruparea stat Islamic - sunt cuvintele ministrului britanic al apărării Michael Fallon, citat de publicația franceză. Potrivit acestuia, Moscova face în așa fel încât să planeze un pericol adevărat asupra statelor baltice, membre NATO și ale Uniunii Europene. Mă îngrijorează Putin, a spus acesta. Mă îngrijorează presiunea pe care o pune pe statele baltice, cu această manieră de a testa  limitele NATO, a declarat ministrul citat de Times și Telegraph.

 

Afganistanul este în pericolul de a intra sub influența Pakistanului (The Guardian)

 

Fostul președinte afgan Hamid Karzai exprimă temerea că țara sa este mai degrabă tentată să intre sub influența  Pakistanului și este îngrijorat de încercarea lui Ashraf Ghani să ajungă la o înțelegere cu talibanii. Astfel, spune Karzai, întreaga luptă istorică a Afganistanului să iasă de sub imperalismul britanic și invazia sovietică, ar fi în van, dacă țara se va îndrepta spre Pakistan, spune Karzai în interviul pentru The Guardian. Fostul lider afgan se bazează pe câteva concesii făcute Pakistanului în ultimele luni de către actualul președinte Ghani, altfel de neconceput în alt context - vrem să avem o relație de prietenie, dar nu trebuie să cădem sub influența lor, a spus Karzai. Este o viziune pe care Ghani nu o poate ignora, dat fiind numărul mare de oameni care sunt de acord cu Karzai pe acest subiect. Nu trebuie să trimitem trupe la antrenamentele militare iar ei să ne trimită în schimb atacatori sinucigași, spunea fostul președinte afgan.