Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce acceptă celebritățile să participe la reality-shows (Le Monde)

victimes-crash-argentine.jpeg

Victimele accidentului din Argentina

După tragedia de ieri în care și-au pierdut viața sportivi francezi de renume, care participau la un reality-show în Argentina, Le Monde fac o analiză - ce anume le determină pe celebrități să participe la astfel de producții; iar Grecia amenință că va da drumul unui val de migranți spre Europa, dacă nu îi sunt respectate condițiile de către creditorii europeni (The Independent).

Camille Muffat, Florence Arthaud și Alexis Vastine au murit alături de alte șapte persoane în accidentul de elicopter de ieri, la Villa Castelli în Argentina. Ei participau la filmările unui reality show așa cum sunt multe la alte televiziuni -« Dropped », care urma să fie difuzat de TF1. Sunt foarte mulții sportivi care s-au lăsat furați de mirajul televiziunii, printre care și Surya Bonaly care a făcut parte din castingul a două emisiuni de acest fel. Fosta patinatoare spune că motivele pentru care celebritățile sunt diferite și nu se pot pune toți în aceeași categorie.

Le Monde enumeră  o parte dintre cele mai importante motive - aspectul financiar - plaja este foarte largă, au fost sportivi care au participat pe gratis, alții care au primit 140-150.000 de euro. Contractele sunt foarte diferite, participanții vin la negocieri cu avocații lor pentru a se asigura ca totul este în regulă.

Notorietatea este un alt motiv care îi determină să participe la aceste emisiuni. 12 milioane de telespectatori asigurate pentru o ediție nu este puțin lucru. Acesta este impactul la nivel internațional al unei asemenea producții. Alții caută pur și simplu adrenalina, scrie Le Monde, aventura de care au parte atunci când se implică într-un astfel de proiect. Patinatoarea Surya Bonaly spune, pe de altă parte, că emisiunile la care a participat i-au oferit șansa să fie recunoscută și pentru altceva, nu doar pentru performanțele sportive. Este foarte important să știi și să refuzi, spune Bonaly, pentru că uneori ce ți se cere la astfel de emisiuni este peste posibilitățile tale ca om sau ca sportiv.

Grecia amenință că va da drumul unui val de migranți spre restul Europei

Aflată în impas, Grecia amenință restul Europei cu un val de migrație economică, carre ar putea include militanți ai grupării Stat Islamic, dacă nu îi sunt acceptate condițiile. Retorica elenă este șocantă, scrie The Independent, astfel că ministrul grec al apărării Panos Kamenos a spus ”dacă ei ne lovesc, îi lovim și noi pe ei”. Creditorii europeni au transmis Greciei un mesaj tranșant - să înceteze să mai piardă timpul cu propunerile pe care le face coaliția guvernamentală condusă de Syriza, pentru că aceste condiții nu vor fi acceptate. Dacă nu se va ajunge la un acord, Fondul Monetar Internațional este pregătit să oprească plățile către Grecia, ceea ce va determina prăbușirea economiei țării, iar dacă acest lucru se va întâmpla, migranții vor găsi resurse să invadeze Berlinul. Dacă Europa ne lasă în criză, o vom inunda cu migranți și cel mai rău va fi pentru Berlin dacă printre milioanele de migranți se vor găsi și jihadiști din gruparea Stat Islamic. Amenințarea are fundament, este vorba despre spațiul Schengen, iar ministrul elen al apărării spune că se vor găsi documente pentru ca migranții să ajungă direct la Berlin. Marea Britanie, care păstrează controlul asupra granițelor, nu ar fi afectată direct. Dar ceea ce insinuează ministrul grec al apărării este că dacă țara sa nu va fi ajutată, nivelul de amenințare teroristă va crește imediat pe continent.

Părinții sunt responsabili  pentru înrolarea copiilor lor în gruparea Stat Islamic (The Independent)

Părinții sunt cei care răspund pentru radicalizarea copiilor lor și integrarea în grupările teroriste din Orientul Mijlociu. Primarul Londrei a făcut aceste declarații la un post național de radio după ce părinții a trei fete care au reușit să fugă în Siria au cerut scuze publice din partea poliției metropolitane. Primarul spune că principala problemă o reprezintă de fapt familiile acestor copii, care sunt extrem de vulnerabili la aceste ”prostii”, a spus acesta textual. Părinții sunt cei care trebuie să își controleze mai bine copiii, mai ales pe cei care au potențial să devină radicali sau au anumite vulnerabilități. Dacă acești copii citesc pe Internet cât e de amuzant și cool să te radicalizezi și să pleci spre Siria, atunci trebuie mai întâi să-ți pui întrebări ca părinte. 

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov vine cu o propunere, scrie Kommersant, adresată Occidentului în chestiunea Ucraineană

Serghei Lavrov propune Occidentului să impună sancțiuni Kievului, poate în acest mod autoritățile ucrainene vor respecta prevederile acordului de la Minsk, este opinia ministrul rus de externe.

”Eu nu știu ce metode de persuasiune ar avea la îndemână americanii sau europenii asupra ucrainenilor, poate ar trebui să le aplice metoda lor preferată mecanismul de sancțiuni și autorităților de la  Kiev pentru a-i determina să respecte înțelegerile” a spus Lavrov.

În opinia autorităților de la Moscova, omologii lor de la Kiev intenționează să saboteze activitatea grupului de contact pentru Ucraina, pentru a pune sub semnul întrebării implementarea prevederilor acordului de la Minsk și să oprească și implementarea reformelor politice.

The Independent scrie despre o tânără artistă româncă stabilită la Londra

Alecsandra Raluca Dragoi este născută în România și a călătorit deja foarte mult. Fotografia a fost modalitatea prin care s-a maturizat și a reușit să se cunoască pe sine, spune tânăra. Găsesc inspirație în fiecare zi, când întâlnesc oameni noi, văd lucruri noi, ating, miros, gust, văd, aud, îmi plac sau displac anumite lucruri. Toate acestea îmi atrag atenția și cred că sunt povești care nu trebuie să rămână nespuse - a declarat Alecsandra Raluca Dragoi în publicația britanică. Aș vrea să opresc lucrurile rele care se spun despre români în presa străină, fiecare țară are problemele ei, dar sper să arăt în fotografiile mele că România are locuri de o rară frumusețe, care merită să fie explorate.