
Presa internaţională
Grecia amenință Gemania cu confiscarea bunurilor (The Independent)
default.png

Amenințarea vine prin vocea ministrului grec al justiției și apare mai întâi în publicația kathimerini, declarația are și sprijinul premierului Alexis Tsipras, care spună că parlamentul grec poate fi convins să voteze în favoarea unei chestiuni extrem de tehnice și sensibile. Germania răspunde prin purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel care anunță că toate litigiile legate de compensații au fost deja rezolvate din punct de vedere juridic și politic. ”Ar fi bine să ne concentrăm pe problemele curente și să sperăm într-un viitor mai bun, a spus Steffen Seibert. Germania este absolut conștientă de obligația morală de a ține viu un sentiment de culpă ce îi aparține pentru ce s-a întâmplat în cel de-al doilea război mondial și suferința țărilor care au trecut prin război. Acest lucru nu schimbă cu nimic modul în care privim juridic și politic chestiunea reparațiilor și a compensațiilor către aceste state”. Cu toate acestea relațiile dintre Atena și Berlin sunt din ce în ce mai tensionate în ce privește ajutorul de care are nevoie Grecia. Germania face parte din grupul statelor care cer o austeritate absolută din partea grecilor pentru a primi ajutorul așteptat. ”Declarațiile aceastea emoționale nu ajută cu nimic în contextul în care vorbim și pentru problemele pe care le are Grecia”, a mai spus purtatorul de cuvânt al cancelarului german.
Un militar britanic de la un spital din Sierra Leone este infectat cu virusul Ebola (Daily Mail)
Informația este confirmată de Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie, iar numele femeii nu a fost făcut public. Aceasta lucra la Centrul de Tratament pentru Ebola în Kerry Town, la sud vest de capitala Freetown. Medicii îi fac acum analize pentru a decide dacă este nevoie să ajungă înapoi în țară pentru tratament. De asemenea se face și o anchetă pentru a vedea cum anume a fost infectată. Cele două asistente britanice care au contractat virusul Ebola lucrând în Africa de Vest au fost deja tratate cu succes la Royal Free hospital din Londra. Ministerul britanic al apărării a anunțat că sunt între 600 și 700 de militari britanici care lucrează acum în Sierra Leone pentru rezolvarea crizei Ebola. Un oficial din sănătate a declarat că se va lua foarte curând o decizie dacă personalul britanic va fie evacuat sau nu din țară.
Parlamentul de la Teheran este așteptat să impună reguli noi pentru creșterea demografică a țării (Russia Today)
Este vorba despre două legi separate care vor trece prin parlamentul iranian, care vor interzice operațiile de vasectomie, întreruperea de sarcină, dar și măsurile contraceptive. Obiectivul declarat, scrie Russia Today, este creșterea populației de la 77 de milioane la 200. Cu excepția cazurilor în care viața femeii este în pericol, toate măsurile contraceptive vor fi interzise și se prevăd pedepse drastice pentru medicii care ar fi tentați să facă astfel de intervenții după intrarea în vigoare a legilor. În acest moment există un program național de subvenționare a contraceptivelor moderne, program care va fi, evident, întrerupt. Noua legislație este o schimbare radicală față de politica demografică de acum - doi copii sunt suficienți, spuneau autoritățile iraniene. Aayatollahul Khamenei a spus că de fapt planificarea familială este doar o imitație a modului de viață occidental, iar în mai anul trecut a trecut un decret prin care se impunea familiilor să aiba cât mai mulți copii, pentru întărirea identității naționale. Cel de-al doilea act normativ îi încurajarează pe angajatori să ofere locuri de muncă doar femeilor măritate și cu cât mai mulți copii, discriminându-le astfel pe cele care sunt divorțate, singure sau fără copii.
Suspiciuni de fraudă la Parlamentul European (Le Monde)
Douăzeci de posturi de asistenți ai eurodeputaților ar putea fi ocupate fictiv, scrie presa franceză. Marine Le Pen și Florian Philippot, s-au amuzat pe seama acestei informații în plenul parlamentului, deși acuzația este foarte serioasă. Nu avem nimic să ne reproșăm în această privință, și nici în altele, a spus Marine Le Pen jurnaliștilor care au abordat-o la Strasbourg. Mai mult decât atât, spune că este vorba despre o mare manipulare politică, declanșată la comanda premierului Manuel Valls. Președintele Parlamentului European, Martin Schultz a cerut în urmă cu două zile Biroului European de luptă anti-fraudă să verifice eventuale ilegalități financiare în actele eurodeputaților francezi, suspectați că au pe statul de plată asistenți care de fapt nu există, iar salariile se duc în altă parte. Prejudiciul estimat s-ar ridica la 7 milioane și jumătate de euro, pentru acest mandat, a indicat o sursă parlamentară, care a confimart cifra avansată de Le Monde, care a scris despre această afacere. Presupușii asistenți ai eurodeputaților ar putea fi de fapt persoane salarizate care lucrează pentru partidul Frontul Național și nu pentru Parlamentul European, cum ar fi normal.
Liberation - ”Moldova este in vizorul Moscovei”
Articolul porneste de la alegerile care vor avea loc pe 22 martie in Gagauzia – o micro regiune de 150 de mii de locuitori din sudul republicii moldova. Candidata sustinuta de Moscova, Irina Vlah, viseaza la o autonomie mai mare pentru Gagauzia. Articolul noteaza opinia politologului Cornel Ciurea, care spune ca exista scenariul unei Gagauzii Mari, care ar putea sa se extinda catre alte zone din Moldova, ba chiar catre unele raioane din Ucraina. Articolul trece in revista problemele majore cu care se confrunta Moldova : de la separatismul transistrean, pana la embargoul rusesc si criza financiara care a lovit tara la ineputul acestui an. Dupa ce aminteste ca Moldova este condusa de un guvern minoritar, care nu a trecut prin parlament decat cu sprijinul comunistilor, ziarul noteaza ca presedintele moldovean Nicolae Timofti i-a cerut presedintelui roman Klaus Iohannis sa ajute la crearea de posturi de radio si de televiziune in limba romana. Liberation mai scrie si ca Romania este principalul avocat al republicii Moldova in Europa, si ca, in aceasta calitate, Bucurestiul a cerut Chisinaului sa intensifice lupta impotriva coruptiei. Articolul se incheie insa cu remarca politologului Cornel Ciurea, care spune ca e putin probabil ca oligarhii locali sa sustina lupta anti coruptie cand vad ce se intampla in Romania, unde multi oameni de afaceri se afla in spatele gratiilor.