
Presa internaţională
Haaretz: Casa Albă este îngrijorată de retorica anti-arabă din campania electorală a lui Benjamin Netanyahu
avishai-2015-israeli-election-results-690.jpg

Îngrijorarea este exprimată cu atât mai apăsat cu cât potrivit rezultatelor finale partidul și Benjamin Netanyahu au câștigat alegerile cu această retorică, o victorie decisivă, scrie Haaretz. 30 de locuri în Knesset, cel mai mare număr de mandate pentru Likud.
Relația dintre Barack Obama și Benjamin Netanyahu este analizată de New York Times
Nu foarte strălucit, scrie editorialistul NYT. Odată cu această victorie Obama ratează șansa de a-și ”reseta” relația cu premierul Israelului și perspectiva îmbunătățirii comunicării. Se așteaptă că ultimii doi ani de mandat pentru Obama să fie marcați de neînțelegerile cu liderul israelian, mai ales că una din tezele centrale ale politicii externe americane, respectiv recunoașterea Teritoriilor Palestiniene ca stat, nu va mai fi posibilă.
The Guardian scrie despre alegerile din Israel și reacțiile din Teritoriile Palestiniene
Palestinienii au în față un drum lung și dificil al negocierilor cu Israelul după ce Netanyahu a câștigat cel de-al patrulea mandat ca premier. Când a câștigat ultima dată, Netanyahu ne-a lipsit și de ultima picătură de apă ca pentru niște însetați care își doresc propria țară, spunea un palestinian citat de The Guardian, acum el va fi și mai radical, pentru că a spus clar că nu acceptă varianta celor două state și nici nu va negocia pentru statutul Ierusalimului.
Premierul tunisian declară război terorismului (The Independent)
Declarația vine în contextul în care comunitatea internațională este în șoc după atentatul de la muzeul Bardo – cum a fost posibil un atac atât de violent chiar în inima capitalei Tunis? Este al doilea atentat grav după atentatul sinucigaș de la sinagoga din insula insula Djerba din 2002, când au fost vizați tot turiști străini. Statele Unite și Marea Britanie oferă asistență Tunisiei pentru a pune la punct o strategie antiteroristă.
Proteste la Frankfurt împotriva austerității economice (Le Monde)
Protestul s-a soldat cu zeci de persoane rănite și sute reținute de poliție. Întrebarea este dacă Banca este cu adevărat responsabilă de austeritatea din Europa. Blockupy, mișcarea care a organizat protestul spune că reprezintă rezistența din inima unei Europe aflată în criză, iar participanții au cerut oprirea măsurilor de austeritate, responsabile de creșterea șomajului și a inflației. Pe de altă parte, scrie Le Monde, BCE nu este responsabilă de politica bugetară a statelor membre, prin urmare se ocupă doar cea monetară – reglementează circulația fondurilor și a împrumuturilor, joacă rolul ”jandarmului bancar”, scrie publicația franceză.
Cum va lupta Microsoft împotriva pirateriei (LExpress)
Microsoft a decis să lanseze versiunea de update Windows10 gratuit, în acest mod descurajează pirateria, o mare schimbare de strategie din partea companiei. Astfel, odată ce se va lansa vara aceasta în 190 de țări și 111 limbi, Windows 10 va fi disponibil inclusiv celor care nu folosesc sistemul original. Scopul este să îi determine pe utilizatori să înțeleagă mai bine valoarea unei versiuni originale și toate avantajele pe care le oferă, prin urmare să renunțe la variantele piratate.