Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: Gruparea Stat Islamic revendică atentatul din Tunisia

Gruparea Stat Islamic revendică atentatul din Tunisia, iar autoritățile i-au identificat pe faptași (Le Monde); discursul lui Benjamin Netanyahu este mai moderat decât în campania electorală (New York Times); criza din Grecia a fost discutată noaptea trecută la Bruxelles, premierul Tsipras spune că este optimist în ce privește renunțarea la măsurile de austeritate.

Inițial militanții islamiști au lansat un comunicat audio și scris pe Twitter,  preluat de canalele de informații ale simpatizanților grupării, Atacul, spune comunicatul, a fost dus la îndeplinire de doi ”cavaleri ai califatului, înarmați cu mitraliere și grenade”, numiți Abou Zakaria Al-Tounsi și Abou Anas Al-Tounsi. Numele de războiunici confirmă și naționalitaea tunisiană a atacatorilor.  Muzeul Bardo, situat în apropierea parlamentului tunisian, a fost vizat pentru a ”semăna teroarea în inimile necredincioșilor”, potrivit  comunicatului grupării. Mai mult, se felicită pentru că au reușit să ia și ostatici din țările creștine. ”Ceea ce ați văzut acum este doar prima picătură de ploaie” spune comunicatul, în care se afirmă că vor mai fi și alte atacuri pe pământ tunisian, scrie Le Monde.

Ce se mai poate salva cand patrimoniul cultural a devenit o țintă? (The Independent)

Când militanții grupării Stat Islamic atacă monumente culturale, dincolo de pierderile de vieți omenești, ce se mai poate salva din cultura occidentală? Nu doar oamenii nevinovați sunt într-un mare pericol, ci și moșternirea culturală de secole și nu doar occidentală, ci chiar a Orientului. Ce s-a întâmplat la Muzeul Bardo din Tunis este absolut îngrozitor, titrează The Independent, dar să nu uităm că a mai existat un atac și mai feroce, cel de la templul reginei Hatshepsut din Luxor, în 1997. 60 de victime, turiști, femei și copii au fost pur și simplu măcelăriți de militanții Gama a Islamiya, care încercau astfel să distrugă turismul în Egipt. Și tot în Egipt, la Cairo, a mai avut loc ulterior un atac terorist care s-a soldat cu moartea a zeci de turiști străini, chiar în fața muzeului de antichități din capitala egipteană.

Schimbare de discurs la Benjamin Netanyahu (New York Times) 

Premierul Netanyahu a prezentat o versiune mult moderată asupra acceptării unei soluții de pace care să includă un stat palestinian, de unde în timpul campaniei electorale a mers pe ideea că o entitate statală acceptată de Israel este exclusă. Nu am încercat să mă dezic de poziția pe care am exprimat-o inițial în 2009 când am spus că sprijin ideea unui stat palestinian, a spus Netanyahu, ci doar acest lucru trebuie să se întâmple în cu totul alte circumstanțe. Cât timp liderii palestinieni refuză la rândul lor să recunoască statul Israel și au pactizat cu militanții Hamas, este imposibil ca Israelul să sprijine o soluție care include două formațiuni statale. Am discutat despre ce se poate obține și ce nu, în urma negocierilor, dar nu putem avea negocieri reale decât cu cei care sunt dedicați procesului de pace, a mai spus Netanyahu în interviul pentru MSNBC.

”Avem un elefant în încăpere și trebuie să ne descurcăm cu el” – BBC despre criza din Grecia discutată la Consiliul European

Sunt cuvintele unui diplomat european, citat de BBC într-o analiză pe marginea crizei din Grecia. Disputa dintre Grecia și creditorii internaționali nu a fost pe agenda oficială a consiliului, dar este una dintre cele mai presante chestiuni și ca atare a fost discutată aseară târziu. Președintele Donald Tusk a convocat o întrunire cu reprezentanții Greciei, Germaniei, Franței, ai Comisiei Europene și ai Băncii Central Europene, precum și cu miniștrii de finațe din zona euro.  Premierul elen Alexis Tsipras a scris pe Twitter că este mult mai optimist acum și că Atena nu va fi obligată să meargă înainte cu măsurile de austeritate. Pentru că timpul trece, există inclusiv temerea că Grecia ar putea rămâne fără lichidități, este o chestiune de săptămâni, au spus oficialii greci. Lucru cu care liderii europeni sunt de acord – riscul unui accident este din ce în ce mai crescut, spun aceștia, citați de BBC.