Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liberation: Cât de mult au contat declarațiile rasiste în campania electorală din Franța?

Cât de mult au contat declarațiile de campanie rasiste, homofobe, islamofobe sau antisemite la alegerile departamentale din Franța (Liberation); întâlnirea Merkel-Tsipras la Berlin nu a adus un rezultat concret (Der Spiegel, The Guardian); un pachet de țigări costă peste 13 euro cost real (L'Express)

Derapajele de discurs din campanie au ajutat sau au dăunat este titlul din Liberation. Analiza arată că este greu de estimat ce impact a avut genul acesta de declarații, precum este greu de estimat dacă a dăunat candidaților cu un astfel de discurs în rețelele sociale. Frontul Național a obținut un sfert din sufragii, iar publicația a calculat că au fost 92 de candidați cu discurs rasist, din care 37 au fost eliminați în primul tur. Media între cele două valori corespunde marjei de succes electoral al Frontului Național. Faptul că acești candidați nu au avut o problemă în a se exprima în termeni duri pe rețelele de socializare a și ajutat la contabilizarea lor, pe de altă parte nu i-a împiedicat pe francezi să îi aleagă în primul tur al alegerilor departamentale. Analiza Liberation funcționează pe trei criterii prin raportarea la scorul obținut în medie de Frontul Național – candidatul cu discurs rasist obține un scor aproximativ egal cu media, mai mare sau mai mic în departamentul său.

Der Spiegel și The Guardian despre întâlnirea de la Berlin Merkel-Tsipras

Trebuie să ne înțelegeți mai bine – Tsipras către Merkel – este titlul din Der Spiegel. Cele două publicații au punctat faptul că premierul elen nu a renunțat la a cere compensații pentru crimele de război comise de naziști chiar și la conferința de presă comună susținută alături de Angela Merkel, deși estimările specialiștilor erau că își va modera discursul și că aceasta este ocazia pentru a îngropa securea războiului. Atât Spiegel cât și the Guardian notează că doamna Merkel a avut un discurs defensiv și a menționat doar faptul că este reprezentantul unui singur stat membru din cele 19 care ar putea decizia. Nu este o chestiune materială, ci una morală – a insistat Tsipras, neobișnuit pentru un discurs diplomatic. Este poate pentru prima dată când un lider străin merge în capitala Germaniei reunificate pentru a face o astfel de cerere, notează The Guardian. Cancelarul german nu a fost dispus la compromis, ca atare, deși într-un vizibil disconfort, notează publicația britanică, a spus că din punctul de vedere al guvernului german chestiunea compensațiilor de război este închisă din punct de vedere juridic și politic. Dacă această dispută pe compensații este oarecum sterilă, notează Guardian, nu s-a văzut un progres în negocierile privind potențala incapacitate de plată cu care s-ar putea confrunta Grecia în câteva săptămâni. Și în această privință, Angela Merkel, cu o figură impasibilă, remarcă Spiegel, a amintit că înțelegerea potrivit căreia Atena trebuie să prezinte un plan concret de reformă rămâne în picioare și este condiția fără de care grecii nu vor mai primi niciun ban.

10 ani de la încheierea protocolului de la Kyoto (Le Monde)

Au trecut zece ani și mai sunt foarte multe de făcut, titrează Le Monde. Statele care au aderat la acest protocol își trimit reprezentanții anual la întruniri. În principiu, obiectivele pentru emisiile de gaze de seră, cele responsabile de încălzirea climatică au fost revizuite pe scenariul cel mai pesimist – 5 grade în plus la mediile anuale, aproape un metru în plus la nivelul mării până la sfârșitul secolului și 1 miliard de tone de gheață din calota glaciară a dispărut în medie în ultimul deceniu. Obiectivele sunt mici dar importante – în ce privește încălzirea climatică – statele participante la protocol intenționează să limiteze creșterea temperaturii la 2 grade pe suprafața terestră în raport cu cea înregistrată în epoca pre-industrială.

Un pachet de țigări costă în mod real peste 13 euro (L'Express)

Fumători, sunteți pregătiți să plătiți 13 euro pentru țigări? Mai mult decât un bilet la cinema, mai mult decât un meniu plus desert într-un restaurant obișnuit. Fumatul riscă să devină un adevărat calvar dacă propunerea va deveni lege, iar costul unui pachet de țigări va ajunge cum spuneam la 13 euro pentru a acoperi costurile sociale reale ale fumatului, sub formă de taxe. Este o inițiativă care este deja pe placul multor deputați francezi, printre care sunt și medici sau foști miniștri ai sănătății. Studiul arată că și nefumătorii sunt îngrijorați de efectele negative ale fumatului pasiv și spun că este necesară compensarea acestui risc.  Pentru a calcula prețul real al unui pachet de țigări autorii studiului au pus la socoteală cheltuielile sistemului de sănătate pentru problemele legate de fumat, apoi impozitele neîncasate în cazul deceselor premature cauzate de acest viciu și cheltuielile pentru cercetare.