Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: A320 era un best-seller Airbus

r-2.jpeg

Sursa foto: Reuters

A320 era unul dintre cele mai bine vândute aparate de zbor ale Airbus scrie Le Monde, iar Regele Felipe VI al Spaniei și-a anulat vizita oficială în Franța în semn de respect pentru victimele accidentului aviatic. Angelina Jolie apelează la o nouă operație pentru profilaxia cancerului ovarian (The Guardian).

A320 era un best-seller Airbus (Le Monde)

A 320 cel mai bine vândut aparat de zbor Airbus s-a prăbușit în Alpi în Haute Provence cu 150 de persoane la bord – avion al companiei Germanwings. Aparatul este cel mai mare succes comercial al Airbus, scrie Le Monde, modelul care a propulsat compania în fruntea clasamentului de vânzări pe segmentul de aparate pentru curse medii. A început să fie utilizat în 1988 – în acest moment sunt operaționale peste 5.000 de aparate din cele 6.000 care au ieșit din fabrică. La fiecare două secunde undeva în lume decolează un A320. Era considerat unul dintre cele mai bune avioane, în urmă cu doi ani o companie indoneziană low-cost comandase 230 de avioane – unul dintre cele mai importante contracte pe care l-a avut vreodata Airbus, de aproape 22 de miliarde de euro.

Regele Felipe al VI al Spaniei și-a anulat vizita oficială în Franța (El Pais)

Regele Spaniei și-a anulat vizita în Franța scrie El Pais pentru că 45 din cele 150 de victime aflate la bordul cursei Germanwings erau spanioli. Felipe al VI era deja la Paris, împreună cu regina Letizia. Decizia a anunțat-o în prezența președintelui Hollande, scrie  El Pais, după o discuție cu premierul spaniol Mariano Rajoy. Era o vizită pe care o așteptam cu nerăbdare, dar o vom reprograma, a anunțat Regele Spaniei, citat de El Pais. Primele detalii despre accident le-a primit chiar de la premierul francez Manuel Valls, care a fost în permanentă legătură cu echipele de salvare.

Un deputat UMP a făcut o glumă nefericită pe Twitter despre accidentul din Alpi (Liberation)

Lionnel Luca, deputat UMP, a făcut o glumă extrem de proastă chiar după ce s-a aflat despre accidentul din Alpi. Enunțul deplasat i-a șocat pe politicienii din hemiciclu. Acesta a publica pe Twitter o ironie la adresa președintelui Hollande ”credeam că l-am pierdut de tot pe Hollande după acest weekend criminal, referindu-se la alegerile departamentale, dar iată, îl regăsim în calitate de comentator al accidentului cu Airbus A320”. Tweet-ul a scandalizat, a provocat o reacție puternică de indignare – deputații au protestat ridicându-se de la locurile  lor și bătând în mesele la care sunt așezați în parlament.

Angelina Jolie a apelat la o altă operație menită să o ferească de îmbolnăvirea de cancer (The Guardian)

The Guardian publică o analiză a unei bloggerițe invitată să scrie în ediția electronică The Guardian de astăzi, care explică de ce soluția pe care o adoptă Angelina Jolie în mod repetat nu este una pe care să o îmbrățișeze orice femeie pe această lume. Eu nu sunt Angelia Jolie, se intitulează articolul din Guardian. Nu sunt măritată cu Brad Pitt, nu am ținut niciodată un discurs în fața Adunării Generale a ONU și nu am avion privat cu care să călătoresc. Dar avem și ceva în comun, scrie editorialista, avem amândouă 39 de ani și aceeași mutație genetică care ne predispune la risc ridicat de cancer de sân și ovarian. Ablația organelor care s-ar putea îmbolnăvi nu este pentru o mine o soluție. Eu nu am copii biologici, scrie jurnalista, și nici nu i-aș putea avea vreodată, dacă aș apela la o astfel de operație. Medicii mi-au explicat că în cazul mutației genetice ar trebui să fac operația până la vârsta de 42 de ani. Ideea articolului este de fapt că soluția profilactică adoptată de actriță nu este neapărat una universal valabilă și ușor de acceptat, chiar de către femeile care știu că riscă îmbolnăvirea.

 

 
Revista presei internaționale - 25 martie 2015