Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


The Guardian: Măsuri suplimentare în regulamentele de zbor

Sistemul de securitate al cabinei implementat după 11 septembrie, care nu permite revenirea în cabina piloților dacă ușa securizată este încuiată pe dinăuntru, a pecetluit soarta pasagerilor Germanwings (DailyMail); companiile aeriene implementează noi măsuri de securitate, prezența obligatorie a două persoane în cabina de pilotaj (The Guardian); conflictul din Yemen poate duce la război civil (CNN).

Sistemul de securitate al cabinei a pecetluit soarta pasagerilor Germanwings (DailyMail)

Acest sistem de securitate implementat dupa 11 septembrie le permite piloților să țină potențiali teoriști departe de cabină. După atentatele asupra turnurilor gemene pasagerii nu au mai avut la cabină, iar personalul de zbor poate intra la piloți doar dacă folosește un cod special.  Pe de altă parte încuietoarea are un timer în cazul în care piloții se simt rău sau își pierd conștiența. Intenția de a prăbuși aeronava este descifrată de specialiști în refuzul de a deschide ușa securizată a cabinei. Toti din motive de securitate există posibilitatea ca ușa să fie deschisă după 20 de minute de către personalul navigant, în cazul în care piloții sunt incapacitați și sunt închiși în cabină. Mecanismul se resetează după un anumit interval de timp, tocmai pentru a lua în calcul și situați în care piloților li se face rău, dar resetarea poate fi anulată manual, dacă cei din cabină decid  să facă acest lucru, ceea ce pare să se fi întâmplat și cu copilotul. Publicația britanică titrează – ca o crudă ironie, copilotul care a prăbușit deliberat un avion cu 149 de persoane la bord a folosit tocmai acest mecanism de securitate în acest scop.

Schimbări în regulamentul de zbor după tragicul incident (The Guardian)

Anumite companii aeriene vor schimba imediat regulamentul de zbor în așa fel încât în cabina piloților să se afle în permanență două persoane indiferent ce se întâmplă. Easyjet și Norwegian Air Shuttle au anunțat că vor implementa regula imediat. Compania britanică Easyjet va introduce măsura chiar de astăzi, potrivti un comunicat , la fel și o companie norvegiană sau una islandeză. În ce privește Norwegian Air Shuttle – în comunicat se spune că această măsură era în pregătire demult și că evenimentul tragic a grăbit implementarea acestui proces. Pe de altă parte au aparut întrebări legat de absența acestei reguli în companiile europene întrucât companiile americane o implementează deja, ca o măsură suplimentară de siguranță.

Yemen este la limita unui război civil (CNN) 

Yemen este o țară din orientul mijlociu, sărăcită, condusă de corupție, care demult este raiul teroriștilor islamiști, scrie în pagina electronică a postului. Acum însă, pare să fie la limita unui război civil care va produce dezechilibre importante în regiune, cu consecințe importante în restul lumii. Un semnal important a fost implicarea recentă a trupelor saudite în acest conflict.  Aceasta are consecințe în comunitatea internațională, președintele Barack Obama a spus cândva că Yemen este un exemplu excelent în lupta antiteroristă, dar acum a devenit un cămin pentru militanții Al Qaida din Peninsula Arabia, o ramură considerată una dintre cele mai periculoase din grupare. Tulburările în Yemen au început încă din 2011 în timpul revoltelor care au marcat primăvara arabă și la conducerea țării a venit un nou președinte. În ciuda eforturilor americane de a distruge celula Al Qaida din Yemen, această ramură a grupării a crescut din ce în ce mai puternică și să reprezinte cea mai activă amenințare la adresa occidentului. Trei ani mai târziu instabilitatea politică a dus la conflicte sociale care s-au soldat cu pierderi de vieți omenești – săptămâni de proteste în capitala Sanaa și ciocniri cu zeci de mii de houthi, musulmani șiiți, care cer demisia guvernului cu majoritate sunnită. Arabia Saudită s-a implicat în acest conflict militar, în principal pentru a opri orice tentativă de preluare a puterii de către șiiții din Yemen. Din păcate, conflictul continuă – la agresiune vom răspunde cu forța au răspuns reprezentanții houthi.

Revista presei internaționale 27 martie