Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Le Monde: turul doi al departamentalelor din Franța confirmă rezultatele primului tur

Cel de-al doilea tur al alegerilor departamentale din Franța de ieri a confirmat rezultatele primului (Le Monde); USA Today - negocierile pentru programul nuclear iranian au intrat pe ultima sută de metri; presa germană suspectează o afecțiune psihică la originea gestului copilotului aparatului Airbus 320 (Bild).

O revenire în forță a dreptei, a coaliției UMP UDI, o înfrângere a partidului socialist și pătrunderea Frontului Național în posturile pe care le viza. Absenteism mai redus decât se înregistra istoric la alegerile cantonale din 2011, undeva la o medie de 50 de procente. Declarațiile la cald – UMP este singura alternativă la Frontul Național a spus purtătorul de cuvânt al formațiunii. Pentru că premierul Manuel Valls nu a priceput mesajul din primul tur, alegătorii au decis să îi arate același rezultat și în cel de-al doilea – spun reprezentanții dreptei despre stânga învinsă. După această derută aplicată stângii ne vine greu să credem că președintele Hollande va continua în această manieră, și nu va schimba linia politică sau măcar premierul, spun aceștia. Stânga, pe de altă parte, are lecții să-și însușească – nu trebuie să minimizeze această înfrângere, pentru că în turul al doilea a pierdut multe din bastioanele considerate sigure. Nu trebuie să intrăm în negare când pierdem piloni ai socialismului cum este nordul, gurile Ronului, Isere – nu putem spune că ne este bine, a spus un responsabil al stângii, citat de Le Monde. Bătălia stângii trebuie să înceapă imediat după departamentale, după acest șoc politic suferit, titrează publicația în ediția online.

(USA TODAY) Negocierile privind programul nuclear iranian sunt pe ultima sută de metri

Statele Unite și Iranul mai am o singură zi la dispoziție pentru a trage concluziile negocierilor și a finaliza proiectul. Negocierile care au loc la Lausanne au ajuns într-un punct tensionat, fie și pentru că timpul aplică presiune. Negocierile se încheie mâine, este un tratat istoric, iar detaliile aplicării acestuia vor fi stabilite deja din iunie. Pe de altă parte The Guardian îl citează pe premierul Benjamin Netanyahu care spune că tratatul, așa cum arată acum, este și mai rău conceput decât se temea Israelul că va fi. Statele Unite au condus negocierile într-o formulă din care au făcut parte Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a spus aseară că totul depinde de Teheran – dacă Iranul va accepta limitările impuse programului său nuclear, ar confirma că nu încearcă să obțină armament letal, ci doar energie pentru civili. Israelul și republicanii din Congresul american au avertizat că administrația Obama ar face prea multe concesii doar pentru a obține un acord istoric, pentru că Iranul va încălca acest acord, îndată ce sancțiunile economice vor fi ridicate. În acest context s-a ajuns și la amenințări, titrează USA Today – lideri republicani au amenințat că vor vota pentru sporirea sancțiunilor, dacă nu vor fi de acord cu termenii înțelegerii, iar Israelul a amenințat la rândul său cu acțiuni militare pentru a împiedica Iranul să obțină armamentul nuclear care ar pune în pericol întreaga regiune. Pentru a-și sublinia atitudinea sceptică Senatul american a votat unanim joia trecută o rezoluție care prevede implementarea de noi sancțiuni dacă Iranul va fi prins asupra faptului încălcând orice fel de înțelegere la care s-ar putea ajunge mâine.

Ce anume l-a determinat pe pilotul german să prăbușească un avion cu 149 de oameni la bord (LExpress)

De când a fost dezvăluită starea de sănătate a pilotului Andreas Lubitz, una dintre cele mai vehiculate ipoteze este depresia severă. Mai multe publicații germane au preluat această idee, iar Bild, care citează documente oficiale, spune că Lubitz a trecut printr-un episod de depresie severă în urmă cu șase ani, pentru care urma un tratament medical special și regulat. Până acum nicio sursă oficială nu a confirmat că pilotul suferea de o afecțiune mintală. Parchetul din Düsseldorf a comunicat vineri că au fost descoperite anumite documente la domiciliul pilotului care atestă existența unei maladii și tratamentul aferent, dar nu a precizat despre ce fel de boală este vorba.  În plus o clinică din Düsseldorf a confirmat că a tratat un tânăr de 27 de ani cu un anumit diagnostic, în urmă cu un an, dar a negat că ar fi primit îngrijiri pentru depresie. Cotidianul Welt am Sonntag citează o sursă anonimă din rândul anchetatorilor, care confirmă că medicamente specifice tratamentului afecțiunilor psihice au fost găsite la domiciliul copilotului. Anchetatorii francezi și germani nu au fost dispuși să confirme, dar nici să infirme această informație.

 
Revista presei internaționale 30 martie