Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


The Guardian: Lubitz anunțase compania că are probleme de sănătate

unknown-2.jpg

Sursa foto: express.co.uk

Negociatorii au depășit termenul de 31 martie, discuțiile pe marginea programului nuclear iranian se vor prelungi și astăzi, anunță CNN; Co-pilotul Andreas Lubitz anunțase școala de pilotaj că are probleme și că a trecut printr-un episod de depresie severă, iar compania Lufthansa știa că Lubitz urmează un tratament; Coreea de Nord invită elevii ruși în tabere, scrie Moscow Times, pentru strângerea relațiilor bilaterale.

CNN - Negocierile pe marginea programului nuclear iranian continuă după termenul limită

Oficialii participanți la negocieri au încercat să arate că orice acord la care s-ar putea ajunge sub presiune este o înțelegere fragilă și incomplete, dar departamentul de stat american a decis să meargă mai departe pentru discuții și să depășească termenul de la miezul nopții.  Am făcut suficiente progrese în ultimele zile pentru a mai rămâne până miercuri – a spus purtătoare de cuvânt a departamentului de stat Marie Harf. Rămân însă numeroase dificultăți Care sunt beneficiile acestor negocieri, chiar dacă nu s-au încheiat la timp? În primul rând Iranul nu va mai fi paralizat din punct de vedere economic, așa cum a fost până acum. Pentru puterile occidentale din grupul de negociere înseamnă că ar putea relaxa sancțiunile economice și în același timp ar putea avea o oarecare certitudine că Iranul nu va încerca să fabrice bomba nucleară. Fizica nucleară, este, pe de altă parte un lucru complicat, scrie CNN în pagina electronică, dar la fel de complicată este relația dintre Iran și Statele Unite – o relație plină de neîncredere și resentimente adunate în ani de zile. De aceea fiecare semn de progres este foarte apreciat. De aceea durează atât de mult, de aceea indiferent de rezultatul final, este important că s-a stat la masa negocierilor. Oficialii americani au anunțat că negocierile s-ar putea continua astăzi. Pe termen scurt, nu înseamnă foarte mult. Puterea Tehenranului este în ascensiune, cu sau fără un acord. Adevăratul termen limită este însă peste 3 luni și nimic nu împiedică părțile să rămână în negociere chiar și până atunci.

Andreas Lubitz ar fi comunicat școlii de pilotaj că are o problemă de sănătate încă din 2009 (The Guardian)

Se pare că Andreas Lubitz ar fi transmis conducerii școlii informația că a trecut printr-un episod de depresie severă – iar școala Lufthansa din Arizona ar fi știut despre acest lucru. Informația a  ieșit la iveală dintr-un e-mail pe care Lubitz l-ar fi trimis atunci. Coincidența face ca această informație să apară chiar în momentul în care asigurătorii companiei aeriene să decidă alocarea a 300 de milioane de euro pentru despăgubiri acordate familiilor victimelor. Suma este de aproximativ de două ori mai mare decât cea acordată de obicei pentru astfel de incidente. Banii vor fi oferiți de Allianz, cea mai puternică companie de asigurări din lume. Din acest punct anchetatorii trebuie să afle în ce măsură Lufthansa, care primise inclusiv documentele medicale dovedind că pilotul avea probleme de sănătate mintală, este responsabiă de cele întâmplate. Un înalt responsabil al companiei aeriene a confirmat că exista o pauză în perioada de pregătire a lui Lubitz dar nu a precizat din ce motiv acesta și-a întrerupt studiile la școala de pilotaj.

Elevii ruși sunt invitați să-și petreacă vacanțele în Coreea de Nord (Moscow Times)

Este propunerea unui înalt diplomat nord-coreean din Rusia, înaintată pentru strângerea relațiilor bilaterale, potrivit comunicatului oficial. Consulul general reprezentant al Phenianului în republica Iakuția, din extremul Orient rus, a discutat cu omologii săi modalități de promovare a turismului și agriculturii. Rusia și Coreea de Nord au avut întotdeauna relații foarte bune, dar acum în mod particular aceastea sunt mai productive ca oricând. Agenția de presă oficială de la Phenian a declarat că anul 2015 este anul prieteniei cu Federația Rusă, la aniversarea a 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial.

Revista presei internaționale - 1 aprilie 2015