Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(BBC) Stat Islamic a preluat controlul asupra unei tabere de refugiați

Militanții grupării Stat Islamic au ajuns lângă capitala siriană Damasc și au preluat controlul asupra unei tabere de refugiați (BBC / Reuters); Le Monde face o analiză asupra siguranței traficului aerian; legea parității a adus mai multe femei printre consilierii departamentali aleși în Franța (LExpress).

Militanții grupării Stat Islamic au preluat controlul asupra unei tabere de refugiați

Este cel mai important atac de lângă capitala siriană de până acum. Stat Islamic nu a comunicat oficial despre preluarea taberei Yarmouk care a avut loc cu confruntări între tupele armate și grupările palestiniene din tabară. Înainte de izbucnirea conflictului sirian, acolo locuiau aproximativ 500.000 de palestinieni, acum populația taberei este de doar 18.000 de persoane, potrivit activiștilor și estimărilor ONU.  În urma acestui atac ONU a lansat un apel pentru că în tabară sunt foarte mulți copii, expuși unui risc crescut. Responsabilii ONU au cerut încetarea imediată a luptelor pentru a putea acorda ajutor și asistență medicală civililor care sunt prinși în conflictul recent din tabăra Yarmouk. Îngrijorarea față de cucerirea de noi teritorii controlate de gruparea Stat Islamic este legitimă, aceasta a preluat porțiuni mari din estul Siriei, nordul și vestul Irakului. Conflictul sirian a intrat în cel de-al cincilea an, iar bilanțul provizoriu al victimelor este de peste 200.000 de persoane. Luptele între forțele loiale președintelui Bashar al-Assad și rebelii din opoziție, precum și militanții Stat Islamic au obligat peste 11 milioane de oameni să fugă din casele lor.

Analiză asupra siguranței traficului aerian (Le Monde)

În ciuda accidentelor și a dispariției aeronavelor, evenimente care au marcat anul 2014, securitatea aeriană a făcut progrese importante în ultimii ani. Din 1970, traseele pentru aviația civilă s-au înmulțit, în special cu apariția curselor low cost – numărul pasagerilor transportați anual a crescut de la 300 de milioane la 3 miliarde. Pentru aceeași perioadă, numărul deceselor în urma accidentelor aviatice a avut o tendință de scădere – în 1970 2.250 de persoane și-au pierdut viața în accidente aviatice raportat la 1.328 în 2014 și doar 453 în 2013. Anul 2013 a fost cel mai sigur an în care s-a zburat cu avionul. Avionul rămâne cel mai sigur mijloc de transport din acest punct de vedere, mult mai sigur decât mașina, întrucât traseele rutiere fac anual peste un milion 300 de mii de victime în toată lumea. Iar dintre mijloacele de transport rutier, cele mai periculoase sunt cele pe două roți, respectiv motocicletele. Cea mai răspândită cauză a accidentelor aviatice este eroarea umană: cel mai important accident din eroare umană a fost cel din 1985, când un avion Japan Airlines s-a prăbușit în munți și toți cei care se aflau la bord și-au pierdut viața – 520 de persoane.

Analiza demografică a alegerilor departamentale din Franța (L'Express)

Cine sunt cei peste 4.000 de consilieri departamentali aleși? – analiza se bazează pe datele furnizate de ministerul francez de interne și a vizat vârsta medie a acestora. Este una dintre cele mai ridicate medii de până acum – 54 de ani, cu o diferență de 3 ani între femei și bărbați – 55 de ani la aceștia, 52 de ani la colegele lor. Vârsta medie a consilierilor generali a fost de 61 de ani și 10 luni. Singura diferență notabilă între cele două categorii este numărul femeilor alese în funcții – a ajuns de la 18% la 50%. O dovadă că societatea se modernizează? Nicidecum, titrează autorii – este paritatea strică impusă de noua legislație electorală în Franța. Femeile domină și categoria ”noi consilieri”, sunt mai mulți consilieri la primul mandat femei (83%)  față de 45% bărbați, dar fenomenul se datorează aceluiași principiu al parității impus prin lege. Interesant este și faptul că o treime dintre consilieri au profesii liberale, deși acestea reprezintă doar 9% din întreaga societate franceză.

Revista presei internaționale - 2 aprilie 2015