Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Producătorii francezi de mașini vor să recucerească piața iraniană (L'Express)

Producătorii francezi de mașini vor să recucerească piața iraniană, după ridicarea sancțiunilor economice impuse Teheranului (L'Express), Barack Obama a acordat un interviu extins în New York Times în care apără acordul preliminar cu Iranul și explică relația cu Israelul; teama de păianjeni este imprimată în ADN-ul uman din timpuri străvechi (The Independent).

Constructorii francezi de automobile sunt pregătiți să recucerească piața iraniană (L'Express)

După încheierea unui acord preliminar pe chestiunea nucleară iraniană, fabricanții de mașini sunt toți la block-start, scrie LExpress. Ridicarea sancțiunilor economice impuse Iranului oferă o mare oportunitate în special constructorilor Peugeot-Citroen și Renault să intre pe piață. Acordul încheiat joi la Lausanne între Teheran și marile puteri prevede ridicarea progresivă a sancțiunilor impuse republicii islamice și asta e o veste excelentă pentru constructorii de mașini, mai ale francezi. Grupul Peugeot-Citroen a fost nevoit să părăsească Iranul în 2012, deși era cea de-a doua piață a sa după Franța. În contrapartidă, Iranul trebuie să respecte angajamentele luate în dosarul nuclear. Pe de altă parte se impune prudență, scrie publicația franceză. ”Am apreciat direcția favorabilă a discuțiilor, este o condiție esențială pentru un viitor împreună”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului Peugeot-Citroen.  În Iran media de autoturisme este sub 100 la mia de locuitori. În comparație, 83% din familiile franceze aveau o mașină în 2013. Constructorii francezi apreciază că piața auto în Iran ar putea absorbi din start cel puțin două milioane de unități și că fiecare familie iraniană ar fi dispusă să renunțe la o treime din venit pentru a cumpăra o mașină, pentru că în acest moment oferta este mai mică decât cererea și se așteaptă luni întregi pentru un automobil. În plus, iranienii sunt francofili, ceea ce înseamnă că și produsele franceze sunt bine primite în republica islamică, scrie LExpress.

Barack Obama apără acordul preliminar cu Iranul (New York Times)

Un interviu cuprinzător în NYT – Obama explică de ce a vrut să obțină un acord cu Iranul, în condițiile în care premierul israeliana l-a numit ”statul terorist al vremurilor noastre”. Obama a vorbit în termeni foarte direcți despre cum i-a fost extrem de greu, la nivel personal, să fie perceput ca fiind anti-Israel, în timp ce relația administrației sale cu premierul Netanyahu a devenit din ce în ce mai dificilă. ”Trebuie să fie posibil să nu fiu de acord cu politica așezărilor israeliene în teritorii, fără să fiu perceput ca oponent al Israelului” a spus Obama în interviul din NYT ”dar acest lucru a fost extrem de dificil, pentru că am afinități profunde pentru poporul israelian și pentru evrei. A fost o perioadă extrem de grea”. Președintele american spune că îl înțelege pe premierul israelian că are rezerve asupra acordului, dat fiind că Israelul este mult mai vulnerabil în fața unui potențial atac nuclear din partea Iranului, decât Statele Unite și admite că istoria tragică a poporului evreu justifică această cerință de securitate.

Le Monde – Grecia pune capăt speculațiilor și anunță că va plăti tranșa din datoria FMI

Grecia s-a angajat să plătească pe 9 aprilie suma de 460 de milioane de euro - a anunțat aseară Christine Lagarde, directoarea Fondului, după o întâlnire la Washington cu ministrul elen de finanțe Iannis Varufakis. În același timp, scrie Le Monde, Grecia își caută sprijin în America, pentru că deficitul bugetar ar putea avea consecințe importante. Cu Uniunea Europeană discuțiile sunt dificile, ca atare ministrul grec de finanțe se va întâlni astăzi cu reprezentanți ai trezoreriei americane și cu Caroline Atkinson, consilier pe probleme economice internaționale al președintelui Barack Obama.

The Independent – teama de păianjeni este scrisă în ADN-ul nostrul

Arahnofobia a devenit parte din structura umană în timpul evoluției, spun specialiștii – este un produs al evoluției noastre ca specie. În timpuri străvechi păianjenii reprezentau un pericol teribil pentru ființele umane, așa că teama de ei s-a imprimat în ADN-ul nostru, scrie The Independent. Testele cu imagini au demonstrat cât de repede poate să remarce un om un păianjen. Din cele 252 de persoane care au participat la studiu, majoritatea au recunoscut mult mai rapid arahnidele, decât orice altă imagine care ar fi putut induce frica. Psihologii spun că picioarele lungi, culorile închise și mișcările imprevizibile sunt cele care determină teama. Paianjenii întrunesc toate imaginie și criteriile care ne sperie și astfel se costruiește în mintea unui om și teama, chiar și atunci când doar se uită la o imagine. Ne plac gărgărițele și fluturii viu colorați, dar păianjenii închiși la culoare și cu picioare lungi nu ne plac deloc – produc asocieri negative.  De asemenea suntem neplăcut surprinși când observăm cu vederea periferică ceva mișcându-se rapid și neprevăzut. Interesant este, scrie Independent, că cei mici sunt predispuși să devină arahnofobi dacă părinții sau frații mai mari reacționează exagerat la vederea insectelor.

Revista presei internaționale - 6 aprilie 2015