Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(Le Monde) Cine sunt membrii grupării care a comis atacul din Kenya?

al-shabaab.jpg

Sursa foto: france24

Le Monde publică o analiză despre gruparea responsabilă de atacul de la universitatea Garissa din Kenya; Liberation scrie despre ambițiile nucleare ale Iranului și că republica islamică nu va renunța niciodată la ele, chiar dacă s-a ajuns la un acord cadru privind programul nuclear iranian; consumul de sodiu nu este este neapărat periculos, specialiștii americani sunt prinși în mijlocul unei dispute științifice - este sau nu nivelul de sodiu recomandat americanilor riscant sau nu? (Washington Post).

Cine sunt membrii grupării Al Shabaab (Le Monde)

După atacul de joia trecută, care a făcut 148 de victime a apărut aceasta problemă a identității a combatanțior atașați Al Qaida. Originari din Somalia, o țară măcinată de peste douăzeci de ani de un război civil – cât sunt aceștia de influenți? câți combatanți au de fapt? De ce au atacat în Kenya vecină? La aceste întrebări răspunde Le Monde – gruparea islamistă Al Shabaab Al Mujahedin, care semnifică mișcarea tinerilor mujahedini, a apărut în 2006, odată cu instaurarea tribunalelor islamice care controlează Mogadiscio și au impus legea sharia. Al Shabaab a funcționat de atunci ca ramură militară a tribunalelor în lupta cu trupele etiopiene care încercaru să îi ofere sprijin președintelui de atunci. Pentru atacul de la Garissa încă se mai caută explicații – unul din șefii Al Shabaab a fost chiar profesor acolo, în urmă cu 15 ani. Pentru prinderea acestuia se oferă și o recompensă, peste 200 de mii de dolari americani. La câteva zile după atac forțele militare aeriene kenyene au lansat un atac asupra bazelor grupării din Somalia, deși pretind că operațiunile militare nu sunt în niciun caz o răzbunare pentru moartea studenților de la Garissa. Armata kenyană a început raidurile aeriene duminică, iar atacul a avut loc joi.

 Să nu ne facem iluzii, Iranul nu va renunța niciodată la ambițiile nucleare (Liberation)

Deși a fost semnat acordul cadru cu Iranul și s-a ajuns la o înțelegere de principiu, nimeni nu își face iluzii, titrează Liberation – statele nu vor renunța la programele nucleare. În ciudat ambiguităților și a limitelor sale, acordul de la Laussane care ar trebui să controleze programul nuclear iranian, a evitat, cel puțin pentru moment, o ruptură între occident și un Orient mijlociu aflat în plin haos. Acest acord mai înseamnă și reîntoarcerea Iranului pe scena diplomatică mondială, după o absență lungă de 30 de ani. Întrebarea este dacă putem avea încredere în angajamentele republicii islamice, care încă de la începutul discuțiilor a ascuns dimensiunea reală a programului nuclear și caracterul său evident cu scop militar? Nu ne facem iluzii, Iranul nu va renunța la ambițiile sale nucleare, relansarea programului ar putea fi și mai ușoară pentru că acordul nu mai cere încetarea completă a activității, așa cum se cerea a început, ci doar punerea sub control a facilităților nucleare, ceea ce dă dreptul Teheranului să își păstreze infrastructura. Chiar dacă ar avea nevoie de un an pentru a fabrica bomba nucleară, în comparație cu termenul de trei luni estimat în condițiile actuale, Iranul se bucură de noul său statut de putere regională, pilonul unei comunități șiite, care se întinde de la Mediterană în sudul Peninsulei Arabia, în Yemen, prin Siria și Irak. În acest context regional complex se estimează că Iranul ar putea deveni un aliat în lupta împotriva jihadismului, ceea ce pentru Washington este, desigur, foarte tentant, scrie Liberation, chiar dacă administrația americană este la curent cu riscurile pe care le prezintă o astfel de opțiune.

Washinton Post – o dezbatere interesantă despre regulile de alimentație recomandate la nivel guvernamenta

”Câtă sare e prea multă sare?”  - este titlul articolului din Washington Post. Sunt deja zeci de ani de când guvernul federal i-a avertizat pe americani că mănâncă alimente cu prea multă sare și că acest exces a contribuit la decesele premature a zeci de mii de cetățeni. Acest avertisment este acum în discuție – se pare că cercetătorii au descoperit recent că nivelul tipic american de consum de sodiu este complet lipsit de risc. Ba mai mult decât atât,p potrivit studiilor publicate recent, nivelul scăzut de sodiu recomandat până acum ar putea fi de fapt periculos. Recomandările guvernului american includ o paletă largă de nutrienți – zahăr, grăsimi, colesterol sau sare. Au efect asupra modului în care se compun meniurile, inclusiv cele din școli. ”Când faci recomandări alimentare pentru 300 de milioane de oameni, trebuie să te preocupe orice informație care sugerează că există un pericol” spun specialiștii americani. Opiniile sunt împărțite privind consumul de sodiu inclusiv în American Heart Asociation, care monitorizează starea de sănătate cardiacă a americanilor – un consum ridicat de sodiu este responsabil de o tensiune ridicată și risc cardiovascular, pare să fie opinia generală. Pe de altă parte, fostul președinte al asociației nu este de acord – reducerea consumului de sare are efecte variate, în funcție de fiecare organism, variațiile sunt mici și nesemnificative, prin urmare și influența asupra bolilor cardiovasculare este redusă.