Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul grec în vizită la Moscova (The Guardian)

article3196_1399921029.w_l.jpg

Sursa foto: thetoc.gr

Premierul grec Alexis Tsipras face o vizită oficială la Moscova, unde speră să obțină un ajutor financiar din partea Federației Ruse (The Guardian); fotografiile cu Fidel Castro publicate recent fac parte dintr-o strategie de comunicare a autorităților de la Havana, în plină ”lună de miere” cu Statele Unite (Liberation); despre pericolul epidemiei de Ebola s-a știut încă din anii 80, scrie New York Times.

Premierul elen Alexis Tsipras la Moscova (The Guardian)

Publicația britanică scrie că premierul elen și-ar dori să semneze și un acord cu  Rusia pentru prețuri preferențiale la gaz – Grecia importă aproape 60% din necesar din Federeția Rusă - și poate un împrumut, garantat cu proprietăți grecești, ceea ce i-ar alarma pe creditorii internaționali ai Atenei. Grecia trebuie să returneze astăzi cele 450 de milioane de euro împrumutate de la Fondul Monetar Internațional. Dacă președintele Putin este dispus să ofere un ajutor financiar, Greciei îi va fi tare greu să reziste ofertei, notează The Guardian. Vizita este ”prietenoasă din punct de vedere politic dar și promițătoare economic”. Astăzi cei doi lideri vor avea o întâlnire și un prânz oficial și se așteaptă și semnarea unui acord pentru întărirea relațiilor bilaterale cel puțin în următorii trei ani. Discursul Kremlinului se va axa, cel mai probabil, pe sancțiunile impuse Rusiei, pe care chiar premierul Tsipras le-a numit ”inutile”. Moscova pare să fie interesată de sectorul elen al transporturilor și în particular de portul Pireu. Pe de altă parte diplomații occidentali au exprimat deja temerea că Rusia s-ar putea folosi de Grecia pentru a dezmembra Europa.

Apariție strategică a lui Fidel Castrol (Liberation)

Fostul lider cubanez a apărut în patru fotografii cvasi-identice, într-un microbuz, salutând patru persoane diferite. Fotografiile au fost publicate la sfârșitul săptămânii trecute, ca un fel de dovadă că Fidel Castro este în viață, pentru a pune capăt speculațiilor recente. Ultimele fotografii cu liderul de la Havana erau din luna ianuarie, când l-a primit o vizită la reședința sa. Fidel are 88 de ani, o sănătate șubredă și de aici speculațiile că nu ar mai fi în viață scrie Liberation. Momentul publicării fotografiilor chiar în sâmbăta dinainte de Paștele catolic nu este întâmplător, cum nici hainele pe care le poartă Fidel nu sunt alese la întâmplare. Așa-zisa lună de miere dintre Cuba și Statele Unite nu este neapărat pe placul Venezuelei, care, în urma unei crize interne în centrul căreia se află președintele Maduro, a decis să sisteze livrarea de cantități importante de țiței către Cuba. Întâlnirea la care a fost fotografiat Fidel era cu studenții din Venezuela. Pe de altă parte era echipat cu o bluză sport Adidas, scrie Liberation, cu marca inconfundabilă la vedere, lucru neobișnuit pentru liderul de la Havana. Cât despre publicarea imaginilor în ajun de Paște – fac parte dintr-o imagine atent cultivată – ateu, prin ideologie, Fidel a fost însă educat la iezuiți și a avut un moment hagiografic în anii 60 când s-a refugiat în munți cu 12 adepți, eveniment relatat într-o biografie a sa, scrie Liberation.

Un articol din 1982 avertiza asupra pericolului Ebola (New York Times)

Cel mai des vehiculată idee este că epidemia de Ebola, care a făcut peste 10.000 de victime în Liberia, Sierra Leone și Guinea, a fost un fenomen cu totul nou, nemaiîntâlnit în vestul Africii înainte de 2013. Cu o singură excepție – a unui caz izolat, din Coasta de Fildeș în 1994, când un specialist elvețian în primate s-a infectat după ce a efectuat o autopsie pe un cimpanzeu. Lucrurile nu stau nici pe departe așa, scrie NYT. A fost descoperit recent un articol al cercetătorilor europeni dintr-o revistă de virusologie, iar concluziile indicau faptul că Liberia trebuia să fie inclusă în zona endemică Ebola. Articolul a fost scris în anul 1982 și conținea și avertismente clare – ”personalul medical din Liberia trebuie să fie avertizat asupra posibilității infectării de la cazurile active și să fie pregătit să evite epidemiile nozocomiale” respectiv infectările intra-spitalicești. Specialiștii intervievați pentru articolul din NYT au făcut parte din echipa care a produs planul de recuperare în Liberia luna trecută și au studiat toată literatura de specialitate legat de Ebola, de când a fost descoperit virusul în 1976. Pe baza datelor pe care le au acum a dispoziție au dedus că au existat focare permanente de infecție, care nu s-au transformat până acum în epidemii pentru că populația locală are într-o măsură foarte mică – aproximativ 6-10% - anticorpi la virusul Ebola.