Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


L'Express: ”Papy boom”, ”boom-ul bunicilor” va reduce șomajul în Franța

Revolta din Baltimore continuă (Liberation) după ce populația de culoare a luat cu asalt magazinele și a dat foc mașinilor de poliție, imediat după înmormântarea tânărului afroamerican, Freddie Gray; Indonezia a executat opt din cei nouă condamnați pentru trafic de droguri prin împușcare, cazul a stârnit tulburare în comunitatea internațională; L'Express – demografia vine în ajutorul economiei, spun specialiștii francezi, cei care vor ieși la pensie în următorii ani vor contribui la scăderea șomajului.

 

 

Indonezia a executat opt din cei nouă condamnați pentru trafic de droguri (CNN)

Australia și-a rechemat ambasadorul de la Jakarta pentru consultări, pentru că doi dintre cei executați erau cetățeni australieni. Premierul Tony Abbot a spus că executarea deținuților în fața plutonului a fost crudă și inutilă, pentru că ambii bărbați se reabilitaseră în închisoare, după 10 ani petrecuți acolo. Premierul australian nu a precizat dacă vor fi luate măsuri împotriva acestei decizii a guvernului de la Jakarta – este un moment întunecat în relațiile noastre bilaterale,  dar sunt sigur că încrederea între noi va fi restabilită, a spus acesta. Alți șase deținuți au fost executați prin împușcare noaptea trecută – patru nigerieni, un brazilian și un indonezian – sub aceeași acuzație, trafic de droguri. Inițial autoritățile indoneziene anunțaseră că nouă deținuți vor fi executați, dar filipineza Mary Jane Veloso nu s-a aflat printre aceștia. Se pare că în cazul acesteia s-a produs o schimbare și este posibil ca judecătorii să accepte că a fost victima unui trafic de persoane, odată cu prinderea celor care au recrutat-o pentru a face trafic de droguri. Astfel, execuția lui Veloso, mamă a trei copii, a fost amânată. La fel și cea a cetățeanului francez Serge Atlaoui, care face parte din același lot Bali 9. Legea în Indonezia privind traficul de droguri este extrem de dură, iar pedeapsa cu moartea este deseori pronunțată în tribunale. Plutonul de execuție este format din 12 militari, dar doar 3 arme sunt încărcate cu muniție letală. Potrivit Amnesty International se trage de la o distanta de 5-10 metri și arma este îndreptată spre inima deținutului.

Revolta din Baltimore continuă (Liberation)

Publicația franceză face o analiză pe marginea violențelor de la Baltimore izbucnite după ce Freddie Gray a murit în urma rănilor suferite în timpul unui arest, speculează presa. Un specialist în istorie socială din Statele Unite, preocupat de problema minorităților, spune că această revoltă din Baltimore era previzibilă, mai ales după evenimentele din Ferguson, după ce un polițist alb a ucis un tânăr de culoare în august anul trecut. Există un efect de acumulare, spune Pap Ndiaye, intervievat de Liberation, prin care populația de culoare din America protestează împotriva unei situații la nivel local, dar și la nivel național, fiecare act de violență al unui polițist alb împotriva unui membru al comunității de culoare se adaugă la precedentul și devine din ce în ce mai greu de suportat. Iar la Baltimore poliția era într-o relație tensionată cu populația afroamericană, la fel ca în orice alt oraș din Statele Unite. Președintele Obama este depășit de problema rasială, la fel cum predecesorul său George Bush a fost depășit de urmările uraganului Katrina. Refuză, spune analistul american citat de Liberation, să se confrunte direct cu o problemă extrem de gravă cum este relația dintre forțele de ordine și populația de culoare. A făcut o alegerea proastă atunci când a decis să nu meargă în orașul Ferguson. Obama plătește astăzi prețul pentru strategia sa de a sta departe de problemele populației de culoare. În general, chestiunea inegalității dintre albi și afroamericani este cea care naște situații ca în Baltimore sau Ferguson. Aceste inegalități au o componentă socială, spune analistul, dar și una rasială specifică, pe care președintele nu o abordează pentru că ar putea fi considerat un discurs părtinitor.

Demografia ajută economia (LExpress)

Fenomenul este numit papy boom, în oglindă cu babyboom, înseamnă de fapt un boom al bunicilor, care va ajuta la scăderea cifrelor care ilustrează șomajul. Acest lucru se va întâmpla între 2012 și 2022, când generația babyboom va ieși la pensie. Potrivit sociologilor francezi este momentul potrivit să apară mai multe locuri de muncă. France Strategie, este un organism care raportează premierului și anunță că generația născută între 1950 și 1975, respectiv o medie de 600 de mii de persoane pe an va părăsi piața muncii, în comparație cu doar jumătate de milion pe an, care ieșea la pensie în anii trecuți. Astfel în cel mai rău caz vom avea o disponibilitate de 100.000 de locuri de muncă pe an, spune publicația franceză, potrivit raportului France Strategie. Dar atenție, asta nu înseamnă că posturile eliberate de babyboomers vor ajunge în mod automat la generația următoare, avertizează raportul. Tendințele în economie se vor păstra, ceea ce înseamnă că serviciile vor fi la mai mare căutare decât industria și agricultura, acolo unde teoretic vor apărea noile locuri de muncă. Va apărea o nouă generație de consumatori, cei de vârsta a treia, pentru servicii medicale și de îngrijire, aproximativ 200.000 pe an, estimează raportul, mai ales pentru că în cursul vieții lor, cei născuți în intervalul vizat 1950-1975 nu au avut grijă de sănătatea lor și au ales să muncească pentru o societate de consum.