Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Washington Post: Copiii yemeniți se înrolează în facțiunile armate implicate în războiul civil

Le Monde scrie despre noul text de lege a migrației din Franța care a fost preluată în dezbaterea senatului și care riscă să accentureze criza migrației, în loc să echilibreze situația; o companie de vânzări directe din China și-a trimis angajații, peste 6.000, în vacanță în Franța și Monaco (New York Times); tinerii cu vârste între 13 și 16 ani se înrolează pentru mâncare și sume de bani în diverse facțiuni implicate în războiul civil din Yemen (Washington Post).

Legea privind azilanții – o nouă fabrică de imigranți clandestini (Le Monde)

Noul text de lege privind acordarea de azil în Franța a intrat ieri în dezbatere în Senat – se referă la miile de imigranți care încearcă să traverseze Mediterana. Textul care a intrat în dezbatere ieri acceptă, mai mult ca oricând, un migrant economic ”deghizat” în solicitant de azil politic, scrie Le Monde.  Comisia juridică a senatului a lucrat foarte mult la acest text votat în Adunarea Națională în dembrie 2014 cu o prioritate – să reducă numărul celor care nu sunt azilanți.  Senatorii francezi propun ca toți migranții care refuză statutul de refugiat să fie obligați să părăsească teritoriul Franței. și cum parlamentarii știu că sunt mulți cei care nu doresc să se întoarcă în țările de origine, pentru că își riscă viața, au aplicat o a doua derogare – imposibilitatea cererii de azil pentru un alt motiv decât cel real, al azilantului clasic. În consecință, scrie Le Monde, parlamentul va vota o lege care va fabrica imigrație clandestină, în loc să se adapteze la fluxul crescut de migranți cu care se confruntă. Filosofia din spatele noului text de lege este în linie cu politica dusă visavis de refugiații sirieni. Franța a primit 1.500 de persoane, pe când Germania a preluat 20.000 de refugiați sirieni, iar Libanul un milion și jumătate.

Criza umanitară din Yemen trimite copiii în armată (Washington Post)

Copii chiar de 15 ani se înrolează în diferite facțiuni în Yemen, scrie Washington Post, pentru a lupta în războiul civil, și este cazul a mii de tineri. Majoritatea cu vârste între 13 și 16 ani, potrivit lucrătorilor umanitari. Sărăcia accentuată din Peninsula Arabia este motivul pentru care copiii se înrolează. Potrivit estimărilor aproximativ o treime din militanții houti au sub 18 ani, din forțele care numără 25.000 de luptători. În ultimul an rebelii houti au parcurs teritoriul yemenit de la nord spre sud, iar forțele loiale președintelui în exercițiu încearcă și le oprească înaintarea, deși capitala Sanaa este deja sub controlul rebelilor. Pe măsură ce se intensifică luptele, copiii sunt primele victime ale războiului civil in Yemen, scrie Washington Post. Reprezentanții UNICEF spun că facțiunile, inclusiv filiala Al Qaida din țară, recrutează tineri oferindu-le bani, mese regulate și alte beneficii. Să devină luptători pentru mulți copii yemeniți înseamnă să ai un venit sigur și mulți dintre ei vin din zone vulnerabile. Se întâmplă peste tot în țară, spun reprezentanții UNICEF, citați de Washington Post. Yemen se confruntă cu o penurie de hrană și combustibil de la debutul conflictului, lipsă amplificată și de blocada aeriană și navală impusă de coaliția condusă de Arabia Saudită, potrivit Națiunilor Unite.

(New York Times) Un miliardat chinez a plecat în vacanță cu 6.000 de angajați în Franța și Monaco

O companie de vânzări directe din China și-a dus peste 6.000 de angajați în vacanță în Franța și Monaco – o nouă formă de turism în masă, scrie NYT. La aniversarea de 20 de ani a companiei mii de chinezi îmbrăcați identic, fluturând stegulețe, au invadat străzile, muzeele, plajele din Paris și Coasta de Azur timp de 4 zile. Au fost rezervate 84 de avioane, 140 de hoteluri, iar turismul francez a primit o infuzie de câteva milioane de euro, scrie presa. Compania de succes este una dintre cele acuzate că a promovat remedii medicale dubioase pentru boli foarte grave. Imaginile cu chienzii în tricouri albastre au împânzit social media, scrie NYT, pentru că au încercat să formeze una dintre cele mai lungi propoziții vizibile din cer pe o plajă din Nisa. Și să se înscrie în Cartea Recordurilor. Interesant este că presa chineză scrie că este o rușine, un spectacol de campanie în stil maoist, cu un obiectiv clar – să aducă notorietate companiei, care să producă și mai mulți bani. Aceasta nu a fost cu siguranță o vacanță, ci doar o deplasare de serviciu, oricum, o corvoadă, a scris un cunoscut jurnalist chinez, francofil declarat. Strategiile vânzărilor directe nu sunt un mister pentru nimeni, tot ce își doresc este să dezvolte o imagine de prosperitate în așa fel încât să aibă o sursă nelimitată de angajați. compania ajunge la consumatori din 190 de țări și livrează produse alimentare, electrocasnice, cosmetice și aparatură medicală. Se pare că sunt interesați se se dezvolte în industria vinului, a restaurantelor, parfumurilor, modei și artei – potrivit unor informații provenind de la agenția națională de presă. Compania chineză intenționează să deschidă propria universitate și centru de cercetare în China. New York Times scrie și că fondatorul companiei are o avere de aproape 6 miliarde de dolari.