Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CNN: În ajunul concursului Eurovision primăria vieneză promovează diversitatea și toleranța la semafor

150512143424-vienna-gay-traffic-lights-exlarge-169.jpg

Semafoare la Viena
Image source: 
CNN

La două luni de la asasinarea lui Boris Nemțov, ucis cu focuri de armă chiar lângă zidurile Kremlinului, apare public un raport pe care îl pregătea despre conflictul din Ucraina, în care confirmă implicarea armatei ruse în sprijinul separatiștilor (Le Monde); cine beneficiază într-o guvernare conservatoare în Marea Britanie (The Independent); primăria vieneză modifică semafoarele din centrul orașului în ajunul concursului Eurovision, pentru a promova egalitatea, diversitatea și toleranța (CNN).

Raportul lui Nemțov despre conflictul din Ucraina (Le Monde) 

Este vorba despre un document pe care îl pregătea despre implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina și a fost publicat cu titlul ”Putin. Războiul”. Materialul care a stat la baza raportului a fost preluat de către anchetatori, dar un apropiat al său l-a reconstituit pe baza notelor scrise și a mărturiilor familiilor victimelor acestui război. Documentul a fost prezentat ieri la sediul unui partid de opoziției. Apropiații lui Nemțov spun că este o aventură geopolitcă, un război nedeclarat, cinic, o crimă împotriva Rusiei. Cele mai importante elemente ale raportului sunt mărturiile familiilor soldaților ruși trimiși în Ucraina, care apoi au fost obligați să demisioneze din armată ori au fost uciși pe front. Mulți dintre ei provin din regiunea Ivanovo, și-au pierdut viața în bătălia de la Debalțevo în luna februarie.  Raportul confirmă ceea ce comunitatea internațională suspecta deja – succesul separatiștilor pe frontul din Ucraina se datorează sprijinului militarilor ruși, a spus Ilia Iașin, cel care a prezentat raportul lui Boris Nemțov. Mărturiile familiilor celor 70 de parașutiști ruși trimiși la Debalțevo sunt anonime, pentru că oamenii se tem să vorbească.

Britanicii vor fi mai bogați sau mai săraci cu un nou mandat al conservatorilor (The Independent)

Publicația britanică ia în calcul programul conservatorilor și scrie că este ușor de presupus că numai cei bogați vor avea de câștigat sub conservatori, iar pe cei săraci îi așteaptă încă cinci ani de sărăcie, poate și mai accentuată. Analiza activității guvernelor conservatoare din 1997 arată la ce se pot aștepta britanicii în următorii ani. Avantaje fiscale – toți cei care muncesc vor beneficia de avantaje, pentru că parlamentarii conservatori au promis că vor crește beneficiile netaxabile până la sfârșitul mandatului, în 2020. Nu există însă dubii că vor amâna această măsură până spre sfârșitul perioadei, pentru a capitaliza pentru alegerile următoare. Conservatorii au promis de asemenea o legislație care ar preveni creșterile de impozite, costurile cu asigurările sociale și TVA. Conservatorii promit și facilități în domeniul imobiliar, pentru cei care cumpără prima casă, pentru cei care lasă sau primesc moșteniri. Efortul de a reduce deficitul bugetar se va concretiza în tăieri de beneficii sociale, pe de altă parte, cu singura promisiune că pensiile vor fi lăsate intacte. Familiile cu mai mult de doi copii vor fi afectate de aceste măsuri, întrucât beneficiile sociale se vor opri doar la primii doi, iar cei care au trei copii, de exemplu, vor pierde peste 3.500 de lire sterline pe an din banii pe care îi primeau până acum de la statul britanic.

Primăria Vienei modifică semafoarele din centrul orașului (CNN)

Este vorba despre o surpriză pe care o au pietonii care se plimbă zilele acestea prin capitala Austriei – un amănunt cu totul inediat. Chiar înainte de competiția Eurovision, aproximativ 50 de semafoare  din centrul capitalei au fost modificate cu simboluri luminoase noi, care înfățișează cupluri, nu persoane individuale, unele dintre ele de același sex. În loc să apară o singură siluetă care stă pe loc, ori merge, în funcție de culoarea semaforului, apar două siluete, un cuplu heterosexual sau unul homosexual, cu inimioare care se aprind odată cu lumina roșie sau verde.  Edilii vienezi spun că speră ca aceste semafoare să atragă atenția asupra valorilor egalității, diversității și toleranței. În zilele următoare aproximativ 120 de semafoare vor fi astfel modificate, pentru că Viena se pregătește pentru un aflux de artiști, vizitatori și presă pentru concursul Eurovision care are loc între 18 și 23 mai.