Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


The Independent: ”Bucurați-vă de prețurile scăzute cât se mai poate”

currency

Deflația în Marea Britanie
Sursa imaginii: 
itv.com

Francois Hollande și Angela Merkel nu au căzut de acord asupra cotelor de migrație în Europa, discuția va continua între miniștrii de interne din statele membre (Le Monde); ”bucurați-vă de prețurile scăzute cât se mai poate”, avertizează guvernatorul băncii centrale a Marii Britanii, pentru că țara a ajuns în deflație pentru prima dată în ultima jumătate de secol (The Independent); o companie multinațională din domeniul energetic este acuzată că a profitat de epidemia de Ebola (The Guardian).

Francois Hollande și Angela Merkel nu au căzut de acord asupra cotelor de migrație din Europa

La întâlnirea de ieri au fost mai multe teme discutate – schimbările climatice, acordul de la Minsk, situația din Ucraina, viitorul Greciei - asupra tuturor acestor subiecte cei doi lideri au căzut de acord la Berlin. Cu toate acestea, un subiect care a creat discordie, scrie Le Monde, a fost cel al primirii de refugiați. întrebat despre acest lucru în conferința de presă ce a urmat întâlnirii, președintele Franței a repetat ceea ce a spus în weekend premierul Manuel Valls și anume că nu are o problemă cu împărțirea cotelor de migrație, ci cu modul echitabil în care trebuie făcut acest lucru. Potrivit unui grafic publicat de Spiegel la sfârșitul săptămânii trecute, propunerile venite de la Bruxelles ar trimite în Franța aproximativ 80.000 de refugiați , pe lângă cele 58.000 de cereri depuse în 2014. În schimb Germania ar trebui să primească 103.000 de refugiați, pe lângă cele 170.000 de cereri deja depuse. Președintele Hollande a recunoscut că există mult mai multe cereri de azil adresate autorităților germane, spre deosebire de Franța, dar care a primit deja foarte mulți azilanți, sugerând că este timpul ca și celelalte țări să facă un efort. Este și o critică implicită la adresa comisiei europene, care propune aplicarea cotelor de migrație, pentru a ridica povara în special de pe Grecia și Italia. Angela Merkel s-a declarat în dezacord cu această afirmație,  – ”sunt optimistă că putem ajunge foarte curând la o poziție comună franco-germană„, ”discuția va continua oricum la nivelul miniștrilor de interne” a mai spus Merkel, citată de Le Monde.

Deflația nu este un benefică (The Independent) 

Economiștii britanici au lansat un avertisment împotriva acceptării situației, după ce George Osborne a anunțat că  întrarea în fenomenul invers inflației, pentru prima dată în ultimii 55 de ani în Marea Britanie, este oveste bună pentru economie și pentru familiile britanice. Indicele prețurilor de consum a scăzut cu 0.1 la sută anul acesta până în aprilie, mai ales datorită scădrii costurilor la combustibili, fapt care a determinat în Marea Britanie și scăderea prețurilor la alimente. Este a doua scădere consecutivă anuală  a indicelui, de când a început declinul acestuia, în 1996. Modelele statistice ale Biroului Național de Statistică sugerează că este cel mai probabil prima scădere de prețuri atât de consistentă pe o perioadă de trei luni din 1960. Pe de altă parte, nu este un lucru atât de bun, scrie publicația britanică. Japonia încearcă să scape de acest fenomen de mai bine de douăzeci de ani. Economiștii avertizează că o lungă perioadă de deflație și de scădere a prețurilor nu este sănătoasă din punct de vedere economic, ba chiar dimpotrivă.

O companie din domeniul energetic ar fi profitat financiar de pe urma epidemiei de Ebola (The Guardian)

Este vorba despre Peabody Energy, care se pare că a exploatat în sens negativ epidemia de Ebola, afirmă experții în sănătate citați de The Guardian, revoltați de faptul că firma și-a promovat produsele în lupta împotriva Ebola în Africa, parte dintr-o campanie de PR pentru rebranding. Peabody Energy și-a promovat soluția de combustibili fosili ca luptă împotriva sărăciei globale. Experții în sănătate publică au declarat că este absolut revoltător, insultător și oportunist să încerci să exploatezi o astfel de situație pentru câștigul corporației, una dintre cele mai mari companii private de exploatare a cărbunelui din lume. Compania a promovat produsul propriu care ar salva lumea de la sărăcie, în special continentul african, unde epidemia de Ebola era în plină desfășurare, altfel spus, dădea o soluție pentru eradicarea bolii în sine, după cum sugereau reclamele. Unul dintre directorii executivi din Peabody Energy, o companie multinațioală, cu sediul în Statele Unite, și cu interese comerciale peste tot în lume, chiar a inclus acest comentariu cu legătura din Ebola și combustibilii fosili într-o prezentare din luna septembrie a anului trecut. Mai multă energie, mai repede s-ar disemina vaccinul anti-Ebola, afirmație susținută de un expert în boli infecțioase de la o universitatea din Pennsylvania. Organizația Mondială a sănătății spune că cel puțin 27.000 de persoane au fost infectate cu Ebola în epidemie și peste 11.000 și-au pierdut viața, deși această cifră ar putea să fie mai mare.