Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


The Guardian: Peste 1.400 de persoane sunt suspectate de abuz sexual asupra copiilor în Marea Britanie

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Anchetă fără precedent în Marea Britanie, peste 1.400 de persoane suspectate de abuz sexual asupra copiilor (The Guardian); Israelul renunță în ultima clipă la intenția de a introduce două linii de autobuz speciale pentru muncitorii palestinieni din Cisiordania pentru ca aceștia să nu se mai urce în mașinile israeliene (Washington Post); ultimii ani din viața lui Osama bin Laden reconstituire pe baza unor documente ridicate din locuința sa din Pakistan în momentul acțiunii în urma căreia a fost ucis (CNN).

Anchetă fără precedent în cazuri de pedofilie în Marea Britanie (The Guardian) 

Presa britanică scrie că este una dintre cele mai cuprinzătoare anchete, care afectează mii de persoane acuzate de abuzuri sexuale – 1.400 de posibili atacatori, din care 78 sunt politicieni, 43 din industria muzicală, 135 din cea cinematografică, televiziune sau radio. Peste 200 de persoane au calitatea de personaje publice, spune poliția britanică. Pe parcursul anchetei fără precedent victimele au identificat sute de instituții unde abuzurile au avut loc – 154 de școli, camine de copii, 40 de instituții religioase, medicale, centre comunicare, 9 închisori sau instituții militare. Purtătorul de cuvânt al poliției britanice a avertizat că numărul victimelor acestor abuzuri ar putea ajunge la sute de mii și a solicitat ajutorul celor care au supraviețuit acestor practici teribile. Acesta a mai declarat că numărul imens al rapoartelor despre orice fel de abuz sexual asupra copiilor a crescut cu 70% din 2012 – doar anul acesta peste 116.000 de documente și încă se așteaptă ca victimele să aibă puterea și curajul să-și denunțe atacatorii.

Israelul a renunțat la planul de segregre a mijloacelor de transport în comun (Washington Post)

Mijloace de transport în comun separate pentru israelieni și palestinieni – aceasta era intenția guvernului israelian, dar a renunțat la acest plan în ultimul moment. Planul prevedea introducerea a două linii separate de transport în Cisiordania, dar a fost suspendat, în contextul criticilor apărute ieri care făceau legătura cu sistemul apartheid. Presiunile au început în momentul în care a apărut informația că ministrul apărării a început un program pilot de trei luni pentru a împiedica mii de muncitori palestinieni care locuiesc în Cisiordania dar au permis de muncă în Israel – să se mai urce în autobuzele israeliene. Separarea palestinienilor de israelieni în transportul public este o umilință inutilă și o pată pe conștiința statului evreu și a cetățenilor săi, a scris pe Facebook liderul opoziției Isaac Herzog. Acesta a avertizat că decizia ar putea naște un sentiment global de ură împotriva Israelului în toată lumea, scrie Washington Post. Premierul Benjamin Netanyahu a retras în câteva ore planul, unele voci sugerează că mișcarea a fost legată de o întrevedere pe care o avea programată spre sfârșitul zilei de ieri cu Federica Mogherini, șefa diplomației Uniunii Europene.

(CNN) Osama bin Laden - ultimii ani de viață în Pakistan

În ultimii ani petrecuți în exil Osama bin Laden a fost un om care a manifestat foarte mult interes și preocupare și chiar dragoste pentru familia sa, în timp ce plănuia atacuri sângeroase pe teritoriul Statelor Unite, împotriva cetățenilor americani.  Sunt informații găsite în documentele capturate de soldații Navy SEAL în noaptea în care a fost ucis.  Acest set de documente a fost dat publicității recent – se spune că este o comoară extraordinară, cu informații despre care nu se știa până acum. În total 103 documente, corespodență cu membri Al Qaida eliberați din închisori și membri ai familiei bin Laden, precum și o comunicare semnificativă între Osama bin Laden și alți membri ai grupării, precum șia ai altor grupări din lumea islamică. De asemenea a fost făcută publică și o colecție imensă de cărți în limba engleză în format digital, rapoarte ale unor grupuri think tank, documente provenind de la guvernul american, peste 200 de exemplare. Până la finalul vieții sale bin Laden a fost obsedat de atacurile împotriva americanilor. Unul dintre cele mai interesante documente, o scrisoare, le comunică militanților jihadiști din nordul Africii să renunțe pentru moment la intenția de a forma Statul Islamic și să se concentreze asupra atacurilor în ambasadele americane din Sierra Leone și Togo, precum și asupra companiilor americane din domeniul petrolier. La fel și afiliaților Al Qaida din Yemen, le dădea sfaturi similare, să evite să atace poliția yemenită sau ținte militare, ci să prioritizeze atacurile asupra țintelor americane.

 

 

 

 
Revista presei internaționale 21 mai