Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liberation: Un licean a primit amenințări cu moartea pentru un număr ”Charlie Hebdo” publicat în revista liceului

Liberation relatează despre un licean care a primit amenințări cu moartea pentru că a publicat un număr special Charlie Hebdo în revista liceului; The Indpendent publică harta celor 20 de orașe de pe glob unde este cel mai probabil să se petreacă un atentat terorist; Le Monde scrie despre posibilitatea ca NSA și agențiile afiliate să spioneze magazinul virtual de aplicații Google și Samsung.

Harta celor mai periculoase orașe de pe glob (The Indpendent)

”O lume în război” este titlul articolului din The Independent. Belfast a fost numit orașul cel mai periculos din Europa, potrivit unei analize a gradului de alertă teroristă. Pe lista analizată sunt 1.300 de orașe și zone comerciale din lume. La nivel mondial Bagdadul este cel mai periculos oraș, după ce s-a confruntat cu 380 de atacuri, peste 1.000 de morți și 3.600 de răniți în ultimul an. În ciuda unui nivel ridicat de alertă teroristă, Londra este pe locul 400 pentru că de la atentatele din 7 iulie 2005 nu a mai avut loc niciun incident. Pe de altă parte Parisul a urcat în top 100, după atentatul de la Charlie Hebdo. Nivelul de risc de la Paris, care a crescut brusc, este reprezentativ pentru statele occidentale precum Belgia, Canada și Australia. Analiza are un scop comercial – a fost făcută de o companie de risc, care face recomandări băncilor și asiguratorilor din toată lumea privind riscul unui atentat terorist în aproape orice așezare urbană din lume. Raportul a înregistrat orice atac petrecut în ultimele 12 luni până în martie 2015. Analiștii companiei Verisk spun că așezările urbane aduc peste 80% din veniturile brute ale unei țări, prin urmare este extrem de important ca firmele să primească informații raportat la riscul investiției, care variază de la o țară la alta. În vârful clasamentului se află orașele cu risc extrem de atac terorist – Nairobi în Kenya și Lagos în Nigeria.

NSA și agențiile afiliate spionează magazinul virtual de aplicații 

Se știe deja că NSA a dezvoltat dispozitive de spionaj pentru telefoanele mobile. Le Monde amintește că noi documente din setul Snowden, publicate de site-ul The Intercept, demonstreză că serviciile de informații au creat și metode sofisticate care se pot instala de la distanță pe dispozitivele mobile și că trec prin serverele Google și Samsung. Este vorba de un document de zeci de pagini, care prezintă rezultatele unor workshop-uri, organizate de serviciile de informații din statele care fac parte din alianța Five Eyes – Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă. Documentele secrete detaliază metodologia folosită de către servicii pentru a explora rețeaua de comunicații mobile, identifică serverele în funcție de zonele de acces și reperează utilizatori unici de dispozitive mobile care sunt conectați la un moment dat. Avem lista celor mai utilizate telefoane din rețeaua Warid Congo și a proprietarilor individuali, se spune într-un document. Un alt dispozitiv de supraveghere arată că a  fost implementat într-o țară a cărei nume nu este precizat, pentru un eveniment similar ”primăverii arabe”. Five Eyes au folosit această metodă de analiză în rețeaua de date și prin serverele care oferă aplicații gratuite sau contra cost – cum sunt Google sau Samsung. Această analiză le permite agențiilor de informații să treacă drept ”the man in the middle”, respectiv să cloneze magazinele online și să trimită, odată cu aplicația solicitată și un soft de spionaj pe telefonul mobil.

Un licean a primit amenințări cu moartea pentru un număr Charlie Hebdo în revista liceului (Liberation)

Este vorba de un elev din Val-de-Marne, redactor șef al revistei liceului. Acesta a primit amenințări cu moartea în mod repetat, de la sfârșitul lunii ianuarie. În sprijinul său și al familie sale a fost organizată o manifestație de susținere publică. Louis are 17 ani. A fost amenințat cu moartea de șapte ori, asupra lui s-a tras cu arma în câteva rânduri, pentru că pe 22 ianuarie a publicat un număr special Charlie Hebdo în revista pe care o conduce la liceu. Numărul se intitula «Je suis Charlie» și conținea texte umoristice și ilustrații, dar fără caricaturile cu profetul Mohamed. ”A fost un omagiu adus celor 17 victime fără discriminare, pentru evrei, jurnaliști, polițiști”, a explicat Louis. Școala la care învață băiatul a fost direct afectată de atentat – unui elev i-a murit tatăl, corector la Charlie Hebdo, iar altuia unchiul, în luarea de ostatici. Mama tânărului spune că aceasta este foarte afectat din punct de vedere psihologic – doarme doar câteva ore pe noapte, nu mai iese singur pe stradă și în permanență poartă la el două bombe lacrimogene. În fiecare seară este condus acasă după cursuri de directorul liceului sau de adjunctul acestuia.

 
Revista presei internaționale 22 mai 2015