
Presa internaţională
Le Monde: Irlanda a spus ”da” căsătoriei între persoanele de același sex
Irlanda

Irlanda a spus DA căsătoriei între persoanele de același sex (Le Monde)
Societatea irlandeză este în permanentă schimbare, titrează Le Monde. Referendumul care a avut loc în acest weekend va permite modificarea constituției pentru legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex. Rezultatul votului a fost previzibil, potrivit presei anglo-saxone, scrie Le Monde, în una din țările profund catolice, dar în plină schimbare. Cu douăzeci de ani în urmă un astfel de referendum ar fi fost imposibil, având în vedere că homosexualitatea a fost legal dezincriminată abia în 1993. Analiștii politici care comentează în general alegerile în Irlanda de zeci de ani au fost în unanimitate de acord că este o victorie zdrobitoare a unui ”da” care marchează o schimbare importantă față de anii 80, în condițiile în care electorii susțin în continuare foarte ferm valorile catolicismului și votează majoritar împotriva avortului și a divorțului. Un analist BBC, citat de Le Monde, merge până în punctul în care spune că ”Irlanda catolică este decedată și îngropată” și că rezultatul votului ar putea deschide calea amendării și a articolului opt din Constituția irlandeză care pune semnul egal între viața unei mame și a embrionului. Avortul este încă un subiect de neatins în Irlanda, unde legea îl interzice cu excepția cazurilor în care viața mamei este ”în mod real și substanțial” pusă în pericol.
Trupele irakiene au demonstrat o lipsă totală a dorinței de a lupta împotriva militanților Stat Islamic (New York Times)
Declarațiile citate de NYT au fost și mai dure de-atât – Ashton Carter a spus că sunt de vină pentru o retragere care a dus la victoria grupării teroriste în orașul Ramadi. Aceasta este una dintre cele mai dure declarații ale administrației de la Casa Albă referitoare la incapacitatea Irakului de a ține piept militanților Stat Islamic și de a-i împiedica de a cuceri noi teritorii. ”Nu au fost numeric superiori. De fapt, au fost mai numeroși decât trupele inamice și totuși nu au avut dorința de a lupta și s-au retras de pe câmpul de luptă” a declarat Carter. ”Acest lucru îmi spune, mie și multor altora, că avem o problemă legată de dorința trupelor irakiene de a lupta cu militanții Stat Islamic și de a se apăra”. Operațiunile aeriene americane și ale aliaților au fost însă eficiente, spune Carter, și a reafirmat poziția președintelui Obama de a nu trimite forțe terestre americane pentru a lupta alături de irakieni pe linia frontului, pentru a oferi indicii mai precise pentru organizarea operațiunilor aeriene. Anumiți membri ai congresului american, inclusiv senatorul John McCain, senator republican de Arizona, i-au cerut președintelui Obama să autorizeze trupe americane pentru a le asista pe cele irakiene pe câmpul de luptă pentru a identifica precis locațiile pentru lansarea operațiunilor aeriene. Administrația Obama se concentrează însă pe sprijinul acordat Irakului de la distanță, iar Irakul va fi cel care în ultimă instanță va câștiga sau va pierde bătălia cu militanții Stat Islamic, a mai declarat secretarul american al apărării, Ashton Carter.
Militanții Stat Islamic pretind că au resurse să cumpere armament nuclear (The independent)
Informația citată de The Independent apare într-o revistă de propagandă online a militanților islamiști, care sugerează că gruparea Stat Islamic crește cu repeziciune și că ar putea face rost și de prima bombă nucleară în mai puțin de un an. Un articol hiperbolic, scrie The Indepenent, pe care revista islamistă îl atribuie ostaticului britanic John Cantlie, care pretinde că Stat Islamic și-a depășit limitele inițiale și a devenit într-un singur an una dintre cele mai ”explozive” mișcări islamice pe care le-a văzut lumea vreodată. Fotojurnalistul Cantlie este deseori folosit în propaganda grupării Stat Islamic și a apărut într-o serie de înregistrări video, inclusiv într-o serie youtube care se intitulează ”Ascultă-mă”. Cantlie este ținut ostatic de mai bine de doi ani. Articolul citat de Independent se intitulează „Furtuna perfectă” și amintește că gruparea Boko Haram, care s-a alăturat recent Stat Islamic, a unit Orientul Mijlociu, Africa și Asia într-o mișcare islamistă globală. Articolul pretinde că această aliniere s-a petrecut în același timp în care militanții islamiști au dobândit tancuri, lansatoare de rachete, sisteme de anti-rachete de la Statele Unite și din Iran, și că în acest moment ținta este achiziționarea de armament nuclear. Articolul de propagandă sugerează că gruparea are în conturi bancare milioane de dolari și că va achiziționa armamentul nuclear pe căi oculte de la traficanții de arme care vor mitui oficiali corupți din regiune. Articolul admite că o astfel de ipoteză este destul de îndepărtată dar avertizează că este „suma tuturor temerilor agențiior de informații occidentale și o posibilitate infinit mai valabilă astăzi, decât era acum un an.