Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce se va întâmpla cu copiii soldați ai ”califatului” Stat Islamic? - CNN

isis_children.jpg

Sursa imaginii: 
nbcnews

CNN – ce se va întâmpla cu copiii soldați ai ”califatului” Stat Islamic? - Liberation face o analiză pe marginea celor mai recente evenimente din Irak și Siria, în ofensiva împotriva grupării Stat Islamic - Guardian scrie despre copiii rămași orfani în urma seismului din Nepal care sunt expuși traficanților de carne vie - Reporterul Washington Post capturat în Iran este adus azi în fața judecătorilor, dar dar procesul nu este public. Acuzațiile sunt grave, de spionaj împotriva Teheranului

Militanții Stat Islamic au creat o întreagă nouă generație de copiii soldați, care ulterior vor fi tineri soldați pentru cauza jihadistă. Copiii sunt tentați să intre în grupare, cum se întâmplă la Boko Haram în Nigeria, sau sunt răpiți și obligați să se antreneze. Luptătorii jihadiști sunt fără milă – copiii sunt obligați să doneze sânge pentru combatanții răniți, sunt trimiși să spioneze sau sunt pur și simplu ”carne de tun” scrie CNN în pagina electronică.

Ce viitor îi așteaptă pe acești copii dacă și când gruparea Stat Islamic va fi înfrântă? Ce se va putea face pentru ei pentru a șterge cicatricile războiului? Sau ne confruntăm cu perspectiva unei întregi generații pierdute, paralizată de amintirile și atrocitățile la care au fost expuși? Jurnaliștii americani expun cazurile unor tineri sau adulți care au fost recuperați din rândurile grupărilor pentru care au luptat – cum este cazul unui tânăr sudanez care la 15 ani lupta deja în războiul civil din țara sa.  Am trăit și apărat cu arma în mână un teritoriu unde carnea de om este folosită ca hrană pentru păsări și insecte – a scris acesta într-o compunere la ora de limbă engleză.

Potrivit activiștilor Human Rights Watch copiii, uneori cu dizabilități pshice, sunt trimiși cu misiuni sinucigașe, legați cu exploziv și cu arma în mână, pentru a face cât mai multe victime în zone aglomerate. Fetițele ajung sclave sexuale sau soții pentru luptătorii jihadiști. Materialele video de propagandă a grupării Stat Islamic înfățișează copii care ucid prizonieri neînarmați la comandă. Este imposibil de estimat numărul copiilor care sunt crescuți în taberele jihadiste, cert este că răpirile și recrutările continuă într-o operațiune masivă. Datele CIA World Factbook arată că în 2014 populația Siriei sub 14 ani era de peste 33%, iar a Irakului de aproximativ 37%.

Liberation face o analiză pe marginea celor mai recente evenimente din Irak și Siria, în ofensiva împotriva grupării Stat Islamic

Pentru retragerea de la Ramadi, Washingtonul acuză armata irakiană că nu a dorit să lupte pentru a câștiga, la rândul lor forțele irakiene îi acuză pe americani că nu sunt deloc eficienți, scrie Liberation. Situația în Irak, la fel ca în Siria, este dezolantă. Orașul Ramadi, bastion strategic, a căzut în ultimele zile în mâinile jihadiștilor, la fel ca orașul sirian Palmira, unde se petrec atrocități. Pe de altă parte coaliția statelor arabe din Golf admite că raidurile aeriene americane nu sunt nici pe departe suficiente pentru a contracare forțele grupării Stat Islamic, dar nici nu propun o soluție salvatoare. În tot acest timp, Stat Islamic controlează o mare parte din frontiera dintre Irak și Siria, ceea ce le oferă profunzime în teritoriu și avantaje strategice, scrie Liberation.

Guardian scrie despre copiii rămași orfani în urma seismului din Nepal care sunt expuși traficanților de carne vie

La o lună de la seism, impactul emoțional este devastator, scrie The Guardian. India a salvat copii din mâinile traficanților după cutremur. Peste 20 dintre ai au fost descoperiți de autoritățile indiene preluați de o rețea și i-au eliberat. Cutremurul din Nepal a ucis peste 8.600 de persoane, a devastat zona rurală și sute de mii de oameni și-au piedut toate bunurile. În haosul de după seism, activiștii și voluntarii au avertizat că este posibil ca tinere femei și fete să fie răpite și trimise de rețelele de traficanți de carne vie în bordelurile din Asia de sud-est. intervenția autorităților din nordul Indiei a arătat și că traficanții vizează și familiile care și-au pierdut veniturile și locurile de muncă și nu își mai pot întreține copiii.

Cei salvați în ultimele zile de către polițiștii indieni erau copii ai căror părinți fuseseră convinși de traficanți că vor promi servicii bine plătite. De fapt, copiii cu vârste între 8 și 14 ani urmau să ajungă într-o fabrică de genți din Mumbai. Deși s-au făcut progrese importante pentru a opri exploatarea copiilor prin muncă, problema rămâne încă serioasă. Copiii orfani din Nepal ajung să lucreze pentru 3 dolari pe săptămână în fabricile de confecții, scrie presa internațională. Frontiera dintre India și Nepal este de aproximativ 2000 de kilometri și foarte rar se patrulează prin zona muntoasă. Departamentul de stat american raportează că autoritățile nepaleze nu au reușit să oprească traficul de persoane, dar depun eforturi în acest sens.

Reporterul Washington Post capturat în Iran este adus azi în fața judecătorilor, dar dar procesul nu este public – acuzațiile sunt grave, de spionaj împotriva Teheranului

Procesul lui Jason Rezaian începe astăzi într-un tribunal iranian, se confruntă cu acuzația de spionaj, iar publicul nu are posibilitatea să vadă ce se întâmplă în acea sală, la fel și familia acestuia. Unul dintre directorii executivi ai Washington Post a publicat ieri o declarație în care a relatat că mama și soția lui Rezaian, la rândul ei jurnalistă, care va fi judecată pentru acuzații similare, nu vor fi lăsate să asiste la proces. În plus, toate demersurile pe care le-a făcut publicația pentru a obține viză pentru unul dintre directorii Washington Post, pentru a fi prezent în Iran pe durata procesului, au rămas fără ecou.

În ultimele zile departamentul de stat, precum și organizațiile care protejează jurnaliștii au încercat să obțină un proces public, dar purtătorul de cuvânt al Tribunalului Revoluționar a declarat că doar judecătorul de caz poate decide deschiderea către public a lucrărilor și că depinde de conținutul dosarului jurnalistului american. Tatăl acestuia este de origine iraniană. Jason, care are dublă cetățenie, a ajuns reporter pentru Washington Post la vârsta de 37 de ani. În iulie 2014 a fost pur și simplu aruncat în închisoare, unde a și rămas până la proces, care s-ar putea termina cu pronunțarea pedepsei capitale.

Cazul acestuia a fost adus în atenția autorităților iraniene pe tot parcursul negocierilor pe dosarul nuclear, dar nu s-a obținut eliberarea sa. În Iran mai sunt condamnați alți doi cetățeni americani, un fost pușcaș marin și un pastor. Un agent FBI, Robert Levinson, este dat dispărut.

 
Revista presei internationale - 26.05.2015