Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Le Monde: Un Brexit e mai rău ca un Grexit

rd_brexit_en_grexit_110515.jpg

Brexit/Grexit
Image source: 
voxeurop.eu

Le Monde analizează ce ar înseamna pentru Bruxelles un Brexit, adică ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană; Moscova a început exerciții militare aeriene surpriză, în aceeași zi cu cele ale NATO (The Independet); miliardarii europeni sunt mai bogați decât miliardarii americani și asiatici (Le Monde).

Brexit mai rău ca un Grexit (Le Monde)

Un Brexit ar fi mult mai rău decât un Grexit scrie Le Monde. Alături de alte cinci publicații din Europa - El Pais, The Guardian, La Stampa, Gazeta Wyborcza și  Süddeutsche Zeitung, analizează ce urmări ar putea avea o astfel de decizie. Cuvântul de ordine la Bruxelles este ”reformă”. Problema este că fiecare lider european înțelege în felul său reforma. Pentru germani, procesul de reformă înseamnă să aplice schimbări structurale și să echilibreze bugetele pentru a fi mai competitivi. Pentru un francez sau un italian, reforma se referă mai mult la cheltuielile publice și la politicile orientate spre crearea de noi locuri de muncă. Iar pentru David Cameron, reforma europeană înseamnă o înțelegere în termeni noi cu UE, adică o recunoaștere a faptului că Marea Britanie constituie o excepție în Europa. În discuțiile despre negocierile ce vor urma, accentul se pune pe eventualitatea modificării tratatului, a statutului de membru al Marii Britanii, cu toate consecințele juridice ale unei astfel de schimbări. David Cameron nu a fost foarte precis în cererile sale, încercând parcă să afle ce sunt ceilalți dispuși să cedeze, în special Angela Merkel, scrie Le Monde. Cel mai probabil nu va exista o modificare fundamentală a Tratatului UE, pentru că ar fi un proces mult prea lung, iar liderii europeni sunt profund agasați de perspectivele expuse de David Cameron și George Osborne, ministrul său de finanțe. La modul ideal, premierul britanic și-ar dori să obțină un drept de veto pentru Camera Comunelor asupra legislației europene, demers care nu are aproape nicio șansă de succes. Dacă și celelalte parlamente naționale ar cere același lucru, Uniunea Europeană riscă să fie paralizată în procesul de decizie. În ce privește imigrația și libertatea de circulație – acestea sunt cele mai importante revendicări pentru Cameron. Guvernul său caută un mijloc legal de a limita serviciile sociale de care ar putea beneficia cei care vin din UE să se stabilească în Marea Britanie. În această privință s-a produs deja o schimbare importantă – până în luna noiembrie a anului trecut, fostul președinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a respins argumentele ”turismului social”, dar după schimbarea conducerii, tendința afișată de președintele Consiliului Donald Tusk și de Jean-Claude Juncker este că da, dreptul la liberă circulație este sfânt, dar nu ar trebui să servească drept pretext pentru abuzul de servicii sociale.

Miliardarii europeni sunt mai bogați decât toți ceilalți miliardari din lume (Le Monde)

Vechiul continent rezistă – scrie Le monde. Miliardarii europeni sunt mai bogați decât omologii lor americani și asiatici, cu o avere medie de 5,7 miliarde de dolari, potrivit unui studiu publicat ieri de o bancă elvețiană, în colaborare cu o prestigioasă firmă de audit financiar.  Miliardarii americani dispun în medie de doar 4 miliarde și jumătate de dolari, iar cei din Asia de puțin peste 3 miliarde.  Chiar dacă nu sunt cei mai bogați miliardari, asiaticii compensează la capitolul vârstă – sunt mai tineri – media de vârstă este de 57 de ani, în timp ce media de vârstă a miliardarilor europeni și americani este cu zece ani în plus. Jumătate din averi a fost adunată în cursul ultimilor 20 de ani în Europa și în marea majoritate își are originea în industria bunurilor de larg consum, în timp cea această industrie a adus doar un sfert din averile miliardarilor din Asia. În Statele Unite, o treime dintre miliardari au făcut bani în sectorul financiar. Potrivit unui clasament al revistei Forbes, publicat la începutul lunii martie, în toată lumea era un număr record de 1.826 de miliardari în 2015, în creștere cu 200 de averi față de anul precedent. Bill Gates rămâne cel mai bogat om din lume, cu o avere de aproape 80 de miliarde de dolari, iar prima femeie din clasament este Liliane Bettencourt, moștenitoarea imperiului L'Oréal, a zecea cea mai bogată persoană din lume, cu o avere de peste 40 de miliarde de dolari.

(The Independent) Rusia a început exerciții militare surpriză, în aceeași zi cu operațiunile Arctic ale NATO

Responsabilii militari spun că la manevrele surpriză cerute de Vladimir Putin pentru a testa gradul de pregătire pentru apărare aeriană sunt implicate 250 de aparate de zbor și peste 12.000 de militari. În condițiile în care tensiunile cu Ucraina sunt la un nivel constant, ministerul rus al apărării a decis să implementeze un antrenament surpriză. Asta în paralel cu un mesaj lansat de vice-premierul rus Dmitri Rogozin , adresat occidentului – ”este teritoriul nostru, este spațiul nostru și noi îi vom asigura securitatea. Și vom face și bani acolo. Pot să ne impună sancțiuni, dar tancurile nu au nevoie de viză” a spus Rogozin. Acesta este cel de-al treilea exercițiu militar de amploare organizat de Rusia în ultimele patru luni. De asemenea, Moscova nu mai este interesată de navele Mistral, au anunțat autoritățile de la Kremlin. Reprezentanții celor două state vor discuta de-acum strict din punct de vedere comercial ce despăgubiri să platească Parisul pentru periclitarea contractul.

Presa Internațională - 27.05.2015