Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: Ultima șansă pentru Joseph Blatter

040314-fifa-sepp-blatter-jt-pi.jpg

Joseph Blatter
Sursa imaginii: 
soccerissue.com

Șeful FIFA, Joseph Blatter, are  o ultimă șansă de a-și salva ”regatul” după scandalul în care au fost implicați oficialii din fotbal (Le Monde); în acest moment în lume sunt peste 20 de țări unde una din patru persoane este malnutrită, spune un studiu anual al ONU (The Independent; Le Monde publică o  analiză despre cum instaurează gruparea stat islamic teroarea prin simboluri.

Ultima șansă pentru Joseph Blatter are o ultimă șansă de a-și salva ”regatul” 

Blatter trebuie să demisioneze și să renunțe la a se prezenta la cel de-al cincilea mandat în fruntea Federației Internaționale de Fotbal. Omul care stăpânește destinele fotbalului mondial de peste 30 ani – ca secretar general din 1981, apoi ca președinte din 1998, nu are și el dreptul, la 79 de ani, la o retragere binemeritată? Din păcate, Elveția vrea ”să moară pe tron” și se va prezenta din nou pe 30 mai pentru a primi sufragiile celor 209 țări membre. Era cumva de așteptat ca solicitarea lui Michel Platini, șeful UEFA, ca acest scrutin să fie amânat, să nu fie luată în considerare. Scandalul în care este implicată FIFA este spectaculos – acuzați de escrocherie, șantaj, spălare de bani, care ajung inclusiv la vicepreședintele Jeffrey Webb. Până în acest moment împotriva lui Blatter nu au fost formulate acuzații, dar procurorii americani spun că ancheta continuă.  La fel ca în cele mai recente scandaluri care au zguduit FIFA în ultimii ani, Joseph Blatter nu apare în prima linie. Nu apare nici măcare pe lista neagră a departamentului american de justiție și oricând poate spune că a fost de bună credință. Dar el este cel care a lăsat să prospere ceea ce șeful FBI a spus că este ”cultura corupției”.  Președintele FIFA trebuie să-și asume această responsabilitate, dar pentru a salva onoarea planetei fotbal, nu este suficient să te distanțezi de fenomen și să sancționezi câțiva responsabili. Este instituția în sine care trebuie să fie reformată și să schimbe regulile jocului: limitarea mandatelor și a vârstei președintelui, schimbarea modului în care este ales, un mod transparent de alocare a bugetelor și a alegerii țării gazdă a campionatului. Transparență, acesta este cuvântul de ordine. Pe scurt, dincolo de omul Blatter, există sistemul Blatter, care este, de fapt, cauza acestui scandal, scrie Le Monde.

The Independent - una din patru persoane este malnutrită, spune un studiu anual al ONU

Este studiul ONU asupra malnutriției, care arată gradul de extindere al acestui fenomen în lume. Mai mult de o persoană din patru în 20 de state suferă de foame, în total aproape 800 de milioane de oameni. Este adevărat că reprezintă o îmbunătățire a situației față de acum 25 de ani, când un miliard de oameni suferea de foame. Cele mai notabile progrese s-au înregistrat în America Latină, Caraibe, estul Asiei, centrală și de sud. Cu toate acestea în țările africane continua să crească numărul cazurilor de malnutriție. Primele 20 de state cu record negativ sunt: pe primul loc, Haiti, apoi Zambia, Namibia, Coreea de Nord, Ciad, Timorul de Est, Afganistan, Yemen, Mozambic. Raportul ONU  a identificat o listă de motive pentru care eforturile de a atenua malnutriția în regiunile afectate, dau greș - condițiile meteo extreme, dezastre naturale, instabilitate politică și corupția – toate acestea împiedică progresul. Din fericire, raportul arată și schimbările în bine – majoritatea statelor monitorizate (72 din 129) au atins țintele de dezvoltare ale mileniului, cu un total de 29 de state care au reușit și să le depășească. Obiectivul curent este înjumătățirea numărului persoanelor care suferă de malnutriție până în 2015, obiectiv stabilit la Summitul Mondial pentru Alimentație din 1996.

Teroare prin simboluri - Le Monde

Articolul de analiză se referă la modul cum militanții Stat Islamic au pus în scenă la priopriu execuția a 20 de prizonieri în teatrul antic de la Palmira, ca o nouă încercare de a provoca Occidentul. O strategie de comunicare terifiantă, care se joacă cu simbolurile culturale și de civilizație, militanții au executat prizonierii la o săptămână după ce au cucerit orașul sirian vechi de 2000 de ani. Reprezentanții UNESCO se tem că gruparea ar putea distruge complet vestigiile, așa cum au făcut cu situl antic de la Nimrod sau cu statuile asiriene de la muzeul din Mosul, iată că acum militanții au trecut la un alt nivel de amenințare, ceea ce demonstrează o bună cunoaștere a culturii occidentale și știu cum să câștige avantaje pe emoția publică. Teatrul antic unde a avut loc execuția este cel care apare pe majoritatea pliantelor turistice. Înainte de izbucnirea răzbboiului din Siria, acolo veneau peste 150.000 de turiști anual. Cu această nouă crimă de război, gruparea Stat Islamic nu face decât să afirme supremație și capacitatea de masacra prizonieri în locurile care simbolizează dominația antică a culturii greco-latine. Pe de altă parte, lansează un semnal puternic pentru celelalte grupări jihadiste mai mici, care se vor alia cauzei și modului de acțiune. Din păcate ar putea atrage legiuni întregi noi voluntari.