Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


TIME: 5.000 de migranți au fost salvați din Mediterană în cadrul misiunii Triton

018478448_30300.jpg

Migrație Marea Mediterană
Sursa imaginii: 
dw.de

Cel puțin două persoane sunt ucise în fiecare zi în Statele Unite în confruntările cu forțele de ordine (Liberation, Washington Post); 5.000 de migranți au fost salvați din Mediterană în ultimele zile în cadrul misiunii Triton (TIME); The Guardian - bărbații nu simt presiunea socială de a deveni tați înainte de vârsta de 30 de ani, cum o resimt femeile.

În Statele Unite cel puțin două persoane sunt ucise în fiecare zi în confruntările cu poliția - Liberation

Potrivit unor analize Washington Post preluate și de presa europeană aproape 400 de persoane au fost ucise în confruntările cu forțele de ordine în America. Două treimi sunt hispanici sau de culoare. În medie doi oameni și-au pierdut viața în fiecare zi de la începutul anului potrivit rapoartelor poliției americane. Cifra este mult mai mare decat cea din datele oficiale ale poliției federale întrucât cele 18.000 de secții de poliție nu au inclus în statisticile oficiale date despre astfel de incidente. Discrepanța dintre cele două valori a determinat o nouă evaluare și mai ales cere un răspuns la întrebarea dacă victimele din aceste cazuri erau înarmate și în ce circumstanțe au decedat. Potrivit datelor jumătate dintre victime sunt de culoare sau alte minorități. dintre aceștia majoritatea sunt săraci, au comis ilegalități sau au probleme psihice. În 16% din cazuri victimele nu au fost înarmate sau purtau arme false. De cele mai multe ori au fost împușcate în timp ce încercau să fugă. Pe de altă parte, polițiștii nu au voie să facă uz de armament decât în situația în care viața sa sau a celor din jur este în pericol, subliniază raportul. Ori, din aproape 400 de cazuri, în doar trei au avut loc schimburi de focuri care să le pună viața în pericol polițiștilor. În plus, presa americană a scris că în ultimii 10 ani, 54 de polițiști au fost judecați pentru omucidere în exercițiul funcțiunii pentru mii de victime.

TIME  scrie că peste 5.000 de migranți ilegali au fost salvați din Mediterană în ultimele patru zile

Aceștia plecaseră din Libia cu 25 de bărci, care au fost interceptate de nave și aparate de zbor care patrulează Mediterana. Autoritățile italiene au coordonat operațiunea și au transportat 500 dintre migrați în Sicilia, dar 17 au decedat la țărm. Statele implicate cu nave au fost Italia, Marea Britanie, Malta, Belgia, Germania, Danemarca, Islanda și Finlanda. Acesta a fost cel mai mare val de migranți pe anul acesta, a spus șeful agenției europene de control la frontiere Frontex. Operațiunea organizată zilele acestea poartă numele de Triton și a mobilizat forțe solide, în condițiile în care se știe că migrația ilegală, datorată conflictelor din nordul Africii nu va putea fi oprită. Triton a înlocuit în Mediterană misiunea sub coordonare ialiană Mare Nostrum, care a funcționat în zonă o perioadă limitată. Autoritățile europene au mărit capacitatea de reacție în cadrul misiunii Triton, după ce a fost aspru criticată după tragedia care s-a soldat cu moartea a peste 800 de persoane care încercau să traverseze ilegal Mediterana. De la începutul anului 2015 peste 40.000 de migranți au fost recuperați din ambarcațiuni supraaglomerate. Problema este în continuare și cum anume va gestiona Europa criza refugiaților și cotele de migrație discutate la nivelul cancelariilor internaționale.

The Guardian

De ce nu se simt bărbații obligați să aibă copii la vârsta de 30 de ani?

O analiză care ține cont atât de clișeele sociale, cât și de evidența medicală. Pe de-o parte, atunci când se vorbește despre femeile care ar trebui să aibă copii până la 30 de ani, se pleacă de la ideea preconcepută că femeia poate fi fericită doar într-o familie și are obligația socială să aibă copii, chiar dacă nu este foarte sigură că și-i dorește. Pe de altă parte, din punct de vedere medical, femeilor li se spune că fertilitatea începe să scadă drastic după vârsta de 30 de ani. șansele de a concepe copii în mod natural scad și rămân în picioare alte opțiuni, cum ar fi fertilizarea in vitro sau adopția. Niciuna din aceste variante nu se aplică bărbaților care nu simt absolut nicio presiune să devină tați prea devreme. Este adevărat că vârsta paternă are legătură cu sănătatea copilului, dar nimeni nu scrie tomuri despre acest lucru, afirmă The Guardian. Această paranoia a fertilității nu face femeilor niciun bine, scrie publicația. Mai mult decât atât, datele pe baza cărora se estimează fertilitatea feminină sunt învechite, se demonstrează că femeile de peste 30 de ani pot avea copii în mod natural și după această vârstă fără probleme.  Concluzia articolului este că nu atât ceasul biologic este cel care impune femeilor să aibă copii, ci cel cultural, iar bărbații nu sunt nicidecum supuși acestei presiuni culturale. Mai mult, încheie autorul articolului pe ton de glumă – dacă nu s-au decis să se căsătorească până la 40 de ani, cu siguranță bărbații evaluează opțiunile în grupul tinerelor de 20 de ani.

 

 
Revista presei internaționale - 02.06.2015