Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


The Economist: De ce preferă bărbații suedezi concediul de paternitate?

this-is-what-it-looks-like-when-men-are-allowed-t-2-10600-1427291400-21_dblbig.jpg

concediu paternitate
Sursa imaginii: 
www.johanbavman.se/swedish-dads

Politicienii italieni sunt acuzați de deturnare de fonduri, scrie Liberation care citează presa italiană (Corriere della sera); săptămâna aceasta începe reuniunea grupului Bilderberg, ce știm și mai ales ce nu știm despre acest grup de elită care reunește lideri mondiali și magnați (The Independent); The Economist scrie că bărbații suedezi iau cele mai multe zile de concediu de paternitate.

Politicienii italieni sunt acuzați că au deturnat fonduri destinate migranților (Liberation)

Publicația franceză scrie că o anchetă a judecătorului de instrucție de la Roma împotrvia unei grupări mafiote a adus în boxa acuzaților mai multe persoane suspectate de deturnare de fonduri destinate inițial centrelor de cazare a refugiaților. Militanții mișcării de cinci stele a lui Beppe Grillo au demonstrat în fața Capitoliului pentru a cere demisia primarului Romei; Ignazio Marino, acuzat că este implicat în deturnarea fondurilor destinate migranților. Primarul este însă, pe de altă parte, cunoscut pentru demantelarea unei alte rețele mafiote, numită Mafia Capitale, în luna decembrie a anului trecut. 44 de persoane, între care și politicieni de marcă, au fost arestate pe în urmă cu o săptămână, la cererea judecătorului antimafia Giuseppe Pignatone. Potrivit Corriere della Sera, citat de Liberation, ancheta privește acuzații de conspirație mafiotă, corupție, licitații cu oferte false, transfer ilegal de fonduri. Între diferite afaceri suspecte se numără și centrul de refugiați din Mineo, Sicilia, unde, spun anchetatorii s-au desfășurat principalele activități ilegale. ”traficul de migranți aduce mai mulți bani decât cel de droguri” a spus un politician ale cărui convorbiri au fost interceptate de poliție. Potrivit surselor, mai mulți politicieni sunt implicați în deturnările de fonduri și spălare de bani pentru mafia romană.

The Independent – Ce știm și mai ales ce nu știm despre grupul secret Bilderberg

Sunt patru lucruri pe care le știm și unul pe care nu îl vom afla niciodată, titrează The Independent. Grupul Bilderberg a fost de multă vreme subiect de speculații pentru că știm atât de puține despre aceste întâlniri la nivel de top între politicieni și magnați. Știm unde au loc întâlnirile – locurile sunt deja publice, anul trecut Copenhaga a fost gazda reuniunii. Iar anul acesta elitele mondiale vor merge la InterAlpen Hotel în Tirol. Mai știm și cine participă – anul acesta pe listă sunt cancelarul George Osborne și Ed Balls, din partea Marii Britanii. Alți invitați de marcă se vor alătura – Jose Barroso, fostul șef al Comisiei Europene sau președinți de companii cum ar fi BP, Shell și Deutsche Bank. Mai știm și ce se află pe agenda întrunirii – cel mai probabil se va discuta despre dificultățile în care se găsește Grecia, dar tema de anul acesta este Inteligența artificială, securitate cibernetică, armament chimic, etc. Și BREXIT ar putea să fie pe lista de subiecte pentru Marea Britanie. Securitatea este luată foarte în serios, guvernul țării gazdă se ocupă de tot ce ține de protecția invitaților și a secretelor din spatele ușilor închise. Acesta este de fapt lucrul pe care nu-l vom afla niciodată despre grupul Bilderberg și anume ce se discută în spatele ușilor închise. Nici măcar politicienii, care în teorie sunt reprezentanții propriilor alegători și au o obligație față de aceștia, nu vorbesc despre subiectele abordate la întruniri. Situația este atât de serioasă încât toți jurnaliștii care au încercat să afle aceste secrete sau să facă interviuri cu participanți, au fost arestați. Reuniunea de anul acesta începe joi.

The Economist – de ce bărbații suedezi își iau atât de mult concediu de paternitate?

Suedia este, alături de vecinii norvegieni, țara care respectă cel mai mult egalitatea de gen. indicele calculat de World Economic Forum cu care se măsoară egalitatea dintre femei și bărbați arată că în Suedia această valoare este cea mai mică. În Suedia nu este doar bine să fii  femeie, se pare că este foarte bine să fii și bărbat. Aproximativ 90% dintre ei iau concediu de paternitate. Anul trecut peste 350.000 de tați au luat aproximativ 12 milioane de zile libere, aproximativ șapte săptămâni fiecare. În continuare femeile au cele mai multe zile de concediu de maternitate, dar diferența dintre ele și bărbați se micșorează pe an ce trece. Și totuși care este motivul pentru care tații suedezi iau concediu? În urmă cu 40 de ani Suedia a devenit prima țară din lume care a introdus legea concediului parental plătit indiferent dacă este mama sau tatăl. Timp de 180 de zile pentru fiecare copil, părintele primește 90% din salariu. Lucrurile nu au stat atât de bine pentru bărbați de la început, scrie The Economist, în primul an de implementare a legii bărbații primeau doar 0,5% din salariu. Acum primesc un sfert, doar că numărul zilelor de concediu a crescut substanțial – de la 180 la 480 de zile. În 1995 ”luna tatălui” a fost introdusă în Suedia, prin care unul dintre părinți primește o lună în plus la concediu, dacă fiecare a stat cu nou-născutul măcar o lună. Ulterior s-a ajuns la două luni suplimentare în 2002, dacă fiecare părinte a petrecut acasă minim două luni. Principiul încurajează egalitatea dintre femei și bărbați – astfel și taților li se dă posibilitatea să stea cu copiii în absența mamei și să primească un bonus de concediu pentru asta.