Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


The Guardian: Aplicație de monitorizare a traficului pe Internet în școlile britanice

radicalizare.jpg

Sursa imaginii: 
abc.net.au

Școlile britanice implementează o aplicație pentru monitorizarea traficului pe Internet pentru prevenirea fenomenului de radicalizare a elevilor (The Guardian); Papa Francisc a promis că va crea un tribunal pentru pedepsirea clericilor care au ascuns abuzul împotriva copiilor (BBC); presa franceză scrie despre decizia New York Times de a muta birourile de la Paris la Londra.

(The Guardian) Software anti-radicalizare în școlile britanice

Aplicația monitorizează utilizarea de cuvinte cheie în motoarele de căutare precum ”mireasă jihadi”, ”mori o singură dată” sau ”jihobbyist”, cuvinte și expresii folosite de cei care caută să afle informații despre cum anume te poți alătura cauzei jihadiste. Motivul pentru care autoritățile au implementat un astfel de program este pentru a preveni radicalizara tinerilor, fenoment cu care Marea Britanie se confruntă în acest moment. Au apărut deja câteva companii software care vând în școlile britanie astfel de programe de monitorizare a traficului de internet. De altfel, prevederea 215 din Legea privind anti-teorismul și siguranța care intră în vigoare pe 1 iulie, solicită expres ca școlile să prevină ”atragerea elevilor către terorism”. Companiile de software au pus la punct o listă de cuvinte cheie, la folosirea cărora programul atrage atenția și reține cine și în ce context l-a folosit. Profesorii pot păstra screenshots pentru orice găsesc util și în același timp alarmant, pentru a preveni situațiile în care copiii sunt atrași de ideologia jihadistă. Școlile implicate în proiectul până acum pilot, au reacționat bine la rezultate și tot mai multe instituții de învățământ din Marea Britanie se înscriu pentru a utiliza programele. Acestea îi ajută pe profesori să identifice elevii vulnerabili sau să prevină situații de vulnerabilitate în viitor. Nu vrem să îi condamnăm pe copii, spun inițiatorii acestui proiect, pur și simplu vrem să prevenim tragedii, explică aceștia, citați de presa britanică.

BBC scrie că papa Francisc a promis că va rezolva problema abuzurilor asupra copiilor din sânul bisericii catolice și a anunțat că va crea un tribunal special

Papa Francisc a aprobat crearea unui tribunal careva avea puterea să judece episcopii romano-catolici care au muşamalizat cazurile de abuzuri sexuale împotriva copiilor comise de preoţi pedofili. Grupul victimelor abuzurilor sexuale au lansat o campanie îndelungată, cerând Vaticanului să acţioneze pentru a-i aduce în faţa legii pe episcopii vinovaţi de abuzuri sau de ascunderea abuzurilor. Papa Francisc a promis că va rezolva problema abuzurilor sexuale din interiorul Bisericii romano-catolice. Noua instanţă va avea puterea să judece şi să aplice pedepse episcopilor care nu au protejat victimele de astfel de abuzuri.

Tribunalul a fost creat la recomandarea cardinalului american Sean O’Malley, care a condus o comisie clericală de luptă împotriva abuzurilor sexuale împotriva copiilor. Decizia vine în urma unor critici chiar și din partea ONU, care s-a exprimat vehement față de incapacitatea bisericii de a tranșa chestiunea. În acel context, papa Francisc a declarat că abuzurile împotriva copiilor sunt ”distrugeri morale executate de oameni ai bisericii” lucru inadmisibil și de neconceput. Anchetele de presă au scos la iveală în 2012 în Germania 280 de abuzuri, petrecute timp de 10 ani, asupra a trei băieți, iar preotul a recunoscut faptele, în Statele Unite, de asemenea, preoții implicați au recunoscut faptele, în Belgia, Italia, peste 100 de cazuri de pedofilie în care au fost implicați preoți, iar în Irlanda situația a fost calificată drept endemică, într-un raport din 2009.

Le Figaro și LExpress - New York Times închide birourile de la Paris și se mută la Londra

Este o mutare istorică, un punct de cotitura în istoria publicației. Presa franceză care semnalează această mutare spune că plecarea New York Times se datorează rigidității legislației de muncă din Franța. Se încheie o epocă – NYT avea birourile europene la Paris din 1967. Cotidianul preferat de expații americani în Europa părăsește birourile din Paris pentru cele din Londra. Pentru moment sediul social va rămâne în Defense, dar există șanse să se mute și acesta. Cotidianul este difuzat in 300 de mii de exemplare, din care 120. 000 în Europa. Condițiile și legislația muncii sunt mult mai avantajoase la Londra, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, indiferent dacă este vorba de print sau de digital.