Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


El Mundo: Regele Felipe al VI-lea îi retrage titlul de ducesă surorii sale, infanta Cristina

infanta_cristina.jpg

Infanta Cristina a Spaniei
Image source: 
elpais.es

Regele Felipe al VI-lea i-a retras surorii sale infanta Cristina titlul de ducesă de Palma de Mallorca din cauza problemelor pe care aceasta le are cu autoritățile fiscale, scrie El Mundo; pilotul Andreas Lubitz nu ar fi trebuit să zboare iar medicii lui știau acest lucru dar nu l-au comunicat mai departe, constrânși fiind de confidențialitatea medic-pacient (Time); președintele rus obișnuiește să întârzie la întâlniri, ca o strategie psihologică spune The Guardian.

(El Mundo) Regele Spaniei i-a retras surorii sale infanta Cristina titlul de ducesă de Palma de Mallorca

Regele Spaniei Felipe al VI-lea a decis să-i retragă titlul de ducesă surorii sale, infanta Cristina, care este acuzată de delicte fiscale într-un scandal de corupție în care este implicat soțul ei. Buletinul oficial de stat va publica astăzi decretul regal.  Infanta Cristina este acuzată de infracțiuni fiscale în legătură cu afacerile soțului ei, Inaki Urdangarin. Titlul de ducesă i-a fost conferit în 1997 de tatăl ei, regele Juan Carlos. Fost campion olimpic la handbal, Inaki Urdangarin este suspectat că s-a folosit de poziția sa în cadrul familiei regale pentru a obține contracte în Insulele Baleare și la Valencia prin intermediul unei societăți non-profit, Noos, pe care o prezida. Plățile ilegale ajung la suma de peste 6 milioane de euro.  La patru ani de la deschiderea anchetei, judecătorul José Castro, însărcinat cu ancheta, a dispus la 22 decembrie anul trecut să o trimită în fața instanței pe sora lui Felipe al VI-lea, o premieră în istoria monarhiei spaniole. Magistratul o suspectează pe Cristina că a participat "activ" la fraudă folosind în scopuri personale o parte din banii deturnați prin intermediul unei companii fictive, Aizoon, deținută în mod egal de cei doi soți.

(Time) Medicii care l-au consultat pe pilotul Germanwings au știut că Andreas Lubitz nu trebuia să zboare

Andreas Lubitz a fost consultat de șapte medici în lunile dinaintea accidentului aviatic din Alpii francezi, iar presa franceză scrie că au fost în total 41 de medici în cinci ani. Un procuror francez a declarat că anumiți medici care l-au tratat pe pilot au știut că nu era pregătit să zboare, dar nu au comunicat acest lucru patronilor Germanwings pentru că au respectat confidențialitatea discuțiilor dintre pacient și doctor. Din cele șapte consultații, trei au fost cu medici psihiatri. Unii dintre ei au știut că Lubitz este instabil și că nu ar trebui să zboare, dar, din păcate, această informație nu a fost raportată. În Germania medicii riscă închisoarea dacă dezvăluie informații cu privire la pacienții pe care îi consultă, cu excepția situației în care aceștia intenționează să comită o infracțiune gravă sau să își facă rău lor înșiși

(The Guardian) De ce este președintele Putin mereu în întârziere?

Nepunctualitatea președintelui rus este deja legendară – l-a lăsat pe papa Francisc să aștepte la întâlnire, John Kerry a stat câteva ore să-l întâlnească, iar fosta soție povestește că îl aștepta plângând în stațiile de metrou. Nu sunt foarte mulți cei care îl pot lăsa pe papă să-i aștepte, s-ar putea chiar ca Putin să fie singurul, iar papa Francisc a descoperit acest lucru miercuri seară, când l-a așteptat răbdator mai mult de o oră la Vatican. Desigur, nu sunt foarte mulți lideri mondiali care să anexeze o bucată dintr-o țară în timp ce opresc o rebeliune sângeroasă în alta și să nu fie criticat direct de unul dintre cei mai influenți lideri religioși ai lumii. Legendară, așadar, această trăsătură de caracter a președintelui rus, jurnaliștii acreditați la Kremlin spun că uneori așteaptă cu orele ca acesta să apară la un briefing, care rareori începe la ora stabilită. Timpul de întârziere variază, probabil în funcție de importanța celui pe care îl lasă să aștepte – la prima întâlnire cu papa Francisc din 2013 a întârziat 50 de minute, pe Victor Ianukovici l-a lăsat să aștepte patru ore, în timp ce la întâlnirile cu liderii europeni întârzierea este de obicei de peste o oră. Obiceiul de a întârzia este vechi, încă din primii ani de președinție, scrie The Guardian – în 2003 a întârziat la întâlnirea cu regina Angliei 13 minute, iar pe părinții copiilor uciși într-un accident de avion i-a lăsat așteptând două ore la cimitir. Pe John Kerry l-a lăsat în Piața Roșie 3 ore în 2012 și nu se știu foarte multe situații de lideri care să fi așteptat atât în loc să plece. Având în vedere că președintele Putin este extrem de punctual la emisiunile televizate, se poate specula că întârzierile sunt doar strategii de intimidare, scrie The Guardian.

Revista presei internaționale 12 iunie