Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


New York Times: Tim Hunt este forțat să demisioneze din toate posturile științifice

o-tim-hunt-facebook.jpg

Tim Hunt
Sursa imaginii: 
facebook.com

Gruparea Stat Islamic face propagandă pe Internet prin publicarea unei reviste și în varianta online, destinată publicului din Turcia (Le Monde); laureatul premiului Nobel pentru fiziologie și medicină Tim Hunt este obligat să demisioneze din toate posturile științifice după declarația pe care a făcut-o la adresa femeilor din știință (New York Times); The Independent scrie despre dilema musulmanilor care trăiesc în țările nordice și trebuie să respecte Ramadanul în condițiile în care soarele nu apune aproape deloc.

Le Monde scrie despre intențiile grupării Stat Islamic de a cuceri Istanbulul

Gruparea Stat Islamic a pornit o redutabilă operațiune de marketing, scrie Le Monde într-o analiză publicată în pagina electronică și a lansat Konstantiniyye, o revistă lunară în limba turcă, disponibilă gratuit și pe Internet. Primul număr a aparut chiar în ziua în care se marchează cucerirea Constantinopolelui de către otomani, pe 29 mai 1453, zi care se sărbătorește cu mare fast în Turcia. Konstantiniyye nu este primul instrument de propagandă elaborat cu grijă de către gruparea Stat Islamic. Versiunea în arabă a unei reviste similare, Dabiq, a fost lansată în 2014, apoi a fost tradusă în engleză, rusă și în franceză. Așadar gruparea se folosește de editorul Al Hayat Media pentru a lansa în online și în toată lumea ideile sale, mai ales pentru recrutarea de combatanți. Varianta de print are 46 de pagini color, ilustrate cu fotografii ale celor mai reprezentative monumente din Istanbul – Konstantiniyye nu este cu nimic diferită de o revistă obișnuită. Conținutul său, pe de altă parte, propune o altă viziune asupra Turciei. Publicația tipărește articole care încurajează distrugerea idolilor, a modelelor și critică vehement democrația. La pagina 41 există o fotografie a caricaturistului francez Luz, cu care se alimentează propaganda anti-Charlie Hebdo. ”În Turcia publicul este receptiv la un astfel de discurs, spune un jurnalist France24, specialist în Orientul Mijlociu. Pe 16 ianuarie a existat chiar o demonstrație în favoarea fraților Kouachi, care a adunat aproximativ 100 de persoane în fața moscheii Fatih din Istanbul. Cu apariția aceste publicații gruparea Stat Islamic își consolidează dimensiunea populară și globală, scrie Le Monde – editorialul subliniază intenția de a face accesibilă pentru cetățenii turci a informației furnizată de Stat Islamic, cu scop declarat – comunicarea aduce mai mulți recruți.

New York Times – un laureat al premiului Nobel spune că este forțat să demisioneze

Este vorba despre Tim Hunt, un cunoscut om de știință și laureat al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină. Asta era în urmă cu o săptămână. Acum însă lucrurile s-au schimbat radicat, este perceput ca un promotor al sexismului și a fost lipsit de majoritatea pozițiilor profesionale din cauza comentariilor complet nepotrivite făcute despre femeile din știință. Așa că a pierdut poziția deținută în comitetul de știință al Consiliul European de Cercetare, poziția la Royal Society și postul onorific la University College la Londra. Căderea a început după discursul pe care l-a ținut săptămâna trecută la conferința mondială a jurnaliștilor de științe din Coreea de Sud, la care a spus că fetele fac doar probleme în laborator pentru că ”te îndrăgostești de ele, ele se îndrăgostesc de tine și când le critici, se pun pe plâns.” Comentariu a stârnit imediat o furtună pe Twitter, care l-a determinat pe Hunt să renunțe la postare, încercând să dea explicații, că a fost o glumă, dar că nu renunță la ideea că relațiile de dragoste la serviciu nu sunt benefice pentru știință. Hunt a fost pur și simplu demonizat – Anne Perkins de la The Guardian a scris că declarația sa este echivalentul educat al mesajului că victima unui viol este de vină pentru abuz pentru că purta o fustă prea scurtă. Colege de breaslă, precum Athene Donald, fizician de marcă la Cambridge University spune că Hunt întotdeauna a sprijinit-o în promovare egalității de gen și că nu a observat niciodată vreo atitudine sexistă la Tim Hunt. Acesta se plânge că apreciata sa carieră este la final și există voci care spun că deși remarca sa a fost inacceptabilă, este posibil ca pedeapsa să fie mult prea aspră. A călătorit peste tot în lume după ce a primit Nobelul în 2001 și a vorbit multor tineri, femei și bărbați, iar acum cariera sa este distrusă. Pe de altă parte, apărătorii acestuia spun că nu au existat plângeri la adresa lui Hunt și nici nu au apărut cazuri de hărțuire în vreun fel de care să fie acuzat. Efectul produs de social media este pervers, scrie New York Times, vestea s-a propagat cu așa repeziciune încât oamenii de știință refuză acum să mai discute cu presa de teamă.

(The Independent) Dilema musulmanilor care trăiesc în țările nordice unde soarele nu va apune în luna sfântă a Ramadanului

Cum ții postul de Ramadan dacă locuiești într-o țară nordică unde soarele nu apune niciodată, este titlul articolului din The Independent. Cum se apropie luna Ramadanului și musulmanii se pregătesc pentru postul de la răsărit la asfințit timp de patru săptămâni, revine în discuție problema postului acolo unde nu există răsărit și asfințit. Una dintre soluțiile propuse de teologii musulmani este să fie urmat fusul orar de la Mecca, indiferent în ce țară trăiesc credincioșii. La Mecca perioada dintre răsărit și asfințit durează aproximativ 12-13 ore. În sudul Marii Britanii durează 16 ore iar cei care vor să să hrănească înainte de răsărit, trebuie să o facă înainte de ora 4 dimineața. Începutul Ramadanului este atunci când apare primul semn de lună nouă, ceea ce se întâmplă din ce în ce mai devreme cu fiecare an. În ultimii ani, a apărut vara, ceea ce înseamnă un timp mai lung pentru post în fiecare zi. Anul acesta Ramadanul începe pe 18 iunie. Teologii islamului spun că legea care guvernează posturile este în esență despre echilibru, așa că reducerea numărului de ore de post este rezonabilă. Cu toate aceastea, lucrurile devin mai complicate odată de mergem mai la nord. În Aberdeen, de pildă, ziua durează 18 ore, iar în Suedia soarele apune doar câteva ore pe zi, dacă apune. În Kiruna, orașul cel mai nordic al Suediei, soarele nu a apus deloc luna aceasta și nici nu va apune până în August.

 
Revista presei internaționale - 15.06.2015