
Presa internaţională
Liberation - Un grup de studenți israelieni nu a fost primit la Luvru
default.png

The Guardian – Italia amenință că va da vize Schengen migranților
Decizia provine dintr-o mare frustrare, scrie The Guardian, pentru că Italia nu reușește să împartă povara migrației. Autoritățile de la Roma amenință că vor acorda vize temporare care vor permite migranților care intră în Italia să circule dincolo de granițele italiene, dacă nu se ajunge la o înțelegere echitabilă. Europa este prinsă în această dispută care se agravează, legat de cum anume să se descurce cu migrația în masă peste Mediterană, din Libia spre Europa. Autoritățile de la Bruxelles se străduiesc să producă o înțelegere privind o cotă echitabilă de migrație pentru statele europene. Miniștrii de interne din statele membre se vor întâlni la Luxemburg astăzi pentru a obține un răspuns la propunerea, de altfel controversată, venită din partea Comisiei Europene, care ar sta la baza unei politici de migrație coerente. Cu zeci de mii de migranți care traversează Marea Mediterană, majoritatea îndreptându-se spre Italia, Roma amenință că va trece la represalii. Statele din estul Europei resping propunerea Comisiei, Marea Britanie și Danemarca la fel, Germania o agreează, Franța, Spania și Portugalia au o atitudine moderată. Italia este furioasă că va fi lăsată să gestioneze singură această situație a afluxului de migranți pe plajele sudice. Premierul italian Matteo Renzi spune că dacă nu se va ajunge la o înțelegere echitabilă de împărțire a poverii, Roma va lăsa migranții să plece în spațiul Schengen cu vize temporare, nu va mai primi sutele de bărci cu oameni disperați care vin din Libia și va refuza accesul în porturi pentru navele care patrulează pentru a-i salva pe cei în pericol de a-și pierde viața pe mare. Austria și Ungaria amenință că vor închide granițele pentru migranți, iar Franța și Elveția refuză să îi lase să intre dinspre Italia. Poliția patrulează pe traficul feroviar internațional, verificând dacă sunt respectate regulilele de circulație în spațiul Schengen. Cu o zi înaintea întâlnirii miniștrilor de interne, un oficial european a spus “It’s not looking good”, ”lucrurile nu arată deloc bine”.
(Le Monde) Armele de foc au fost autorizate în universitățile texane
Guvernatorul republican de Texas, Greg Abbott, a semnat pe 13 iunie o lege care le permite studenților și personalului universitar texan să poarte arme de foc în campus, scrie Le Monde. Doar adulții de peste 21 de ani au dreptul de port-armă în Texas, așa că studenților și profesorilor doar li se cere să nu lase armele la vedere începând cu vara lui 2016. Texas este statul republican foarte atașat de dreptul de port-armă, filosofia guvernatorului fiind că ”o societatea înarmată este o societate sigură”. Directorul universității are dreptul să impună un spațiu fără arme în anumite zone din campus. Texasul este astfel cel de-al optulea stat american care autorizarea armele de foc în campusurile universitare, după Colorado, Idaho, Kansas, Mississippi, Oregon, Utah și Wisconsin. Potrivit FBI, schimburile de focuri în care au fost implicate persoane neînarmate între 2000 și 2013, au cauzat moartea a o mie de persoane.
(Liberation) Suspiciuni de discriminare la adresa unui grup de studenți israelieni în Franța
Parchetul parizian este în alertă – unui grup de studenți de la universitatea din Tel Aviv le-a fost refuzată intrarea la Sainte-Chapelle și la Luvru. Dosarul a ajuns în atenția parchetului și prezintă dovezi că s-a operat prin discrimnarea studenților israelieni. Faptele relatate au avut loc la mijlocul lunii mai. Profesorul Sefy Hendler, specialist în Renașterea italiană, a plănuit o excursie cu 12 studneți ai săi de la istoria artei de la Universitatea din Tel Aviv, cu scopul de a vizita câteva obiective culturale franceze. Pe „„ mai a trimis o scrisoare administratorilor pentru rezervări la Luvru și Sainte-Chapelle. Răspunsul a fost negativ ”suntem dezolați, nu avem posibilitatea să primim grupuri în această zi”. Același răspuns a venit și după solicitatea a trei intervale orare diferite. Mi s-a părut bizar, a spus profesorul universitare, care a decis să facă un test. Câteva zile mai târziu a formulat o cerere de rezervare în numele unui institut de artă de la Florența și un altul pentru colegiul de artă de la Abu Dhabi. Ambele, instituții fictive, dar care au primit răspuns rapid și pozitiv. Profesorul de la universitatea din Tel Aviv s-a declarat șocat, a vrut inițial să anuleze excursia studenților dar a decis să sesiseze cazul unei asociații franceze de prietenie cu universitatea israeliană. Profesorul a strâns mai multe piese la dosar – rezervările, schimbul de mesaje cu instituțiile, precum și scrisorile pe care le-a trimis inclusiv ministrului culturii, Fleur Pellerin.