
Presa internaţională
NYT: De ce nu mai poate conduce Germania Europa?
eu-germany.svg_.png

Marine Le Pen a anunțat crearea unui nou grup în Parlamentul European (Le Monde)
Președintele Frontului Național, Marine Le Pen a anunțat ieri formarea unui grup în Parlamentul European, împreună cu formațiuni naționaliste și eurofobe. Este practic o nouă etape în foiletonul care a debutat în mai 2014, scrie Le Monde, la alegerile europarlamentare. Grupul a apărut în primul rând datorită scorului bun obținut de Frontul Național la alegerile europarlamentare – în seara de 25 mai 2014, Marine Le Pen anunța că Frontul Național este ”primul partid din Franța”. Formațiunea de extremă dreaptă a obținut atunci 25% din voturi și 23 de eurodeputați au ajuns în Parlamentul European din partea partidului. Partidului îi mai lipseau doi europarlamentari pentru a forma un grup în PE, care trebuie să aibă 25 de persoane. În cazul grupului inițiat de Marine Le Pen, acesta trebuia să reunească membri din cel puțin șapte țări. UKIP și liderul Nigel Farage au fost un timp curtați de Marine Le Pen, scrie Le Monde, dar au refuzat să facă o alianță cu Frontul Național, pentru că Farage a spus că ”antisemitismul rămâne înscris în ADN”. Regulamentul Parlamentului European permite deputaților să se asocieze în grupuri în funcție de afinitățile politice. În cazului în care membrii sau grupul nu au legătură cu afinitățile, parlamentul poate să considere că grupul nu a fost constituit potrivit regulamentului. Fiecare grup trebuie să aibă cel puțin 25 de membri de naționalități diferite și să fie eurodeputați aleși în cel puțin un sfert din statele membre. Grupul eurofob constituit inițial de Nigel Farage a fost dizolvat după ce eurodeputata de la verzi, letona Iveta Grigule, a plecat din grup și astfel nu a mai fost respectat regulamentul. Noul grup al președintelui Frontului Național Marine Le Pen a mai atras trei eurodeputați, doi polonezi și o britanică, exclusă din UKIP recent ca urmare a unei afaceri cu facturi false. Grupul se numește Europa națiunilor și a libertăților și va fi coprezidat de Marine Le Pen și de olandezul Marcel de Graaff. Important de menționat că din acest grup nu face parte fostul președinte al Frontului Național, Jean-Marie Le Pen.
Zona euro se pregătește de GREXIT în timp ce Atena amenință că nu va plăti tranșa datorată FMI (The Guardian)
Premierul elen Alexis Tsipras spune că această fixație legată de economii este ”cel mai probabil parte dintr-un plan politic de a umili un întreg popor”. Cu această declarație este posibil ca premierul să fi așezat Grecia pe cursul de ieșire din zona euro. Alexis Tsipras plusează și afirmă că FMI are o responsabilitate ”penală” pentru criza datoriilor din țară și că Atena s-ar putea să nu reușească să plătească tranșa de 1,6 miliarde de euro luna aceasta. Discursul din fața parlamentului elen a cerut creditorilor să reevalueze insistența cu care FMI cere tăieri drastice în schimbul salvării Greciei. ”A venit timpul ca propunerile FMI să fie analizarea nu doar de către noi, ci în special de statele europene. În acest moment, ceea ce domină este viziunea dură a FMI asupra măsurilor de austeritate, iar Europa refuză să discute orice fel de viabilitate a datoriei”. ”Această obsesie a măsurilor de austeritate este cel mai probabil parte dintr-un plan politic de a umili o întreagă națiune care a suferit în ultimii cinci ani din cauza greșelilor altora”. ”Guvernul nu va plăti FMI, dacă până la sfârșitul lunii nu ajungem la o înțelegere cu creditorii internaționali” a mai spus Tsipras într-o întâlnire cu liderul partidelor de opoziție Stavros Theodorakis. Tabloidul german Bildt a relatat recent că guvernul elen ar fi descoperit o modalitate de a întârzia plata către FMI chiar până la sfârșitul anului, dar autoritățile de la Atena au negat informația.
De ce nu mai poate Germania să conducă Europa? – o analiză New York Times
NYT publică analiza corespondentului de la Hamburg care se intitulează chiar așa – de ce nu poate Germania să mai conducă Europa? Imaginați-vă cea mai înaltă clădire la Berlin – suficient de înaltă cât să ofere o imagine de ansamblu pe întreg continentul și mai departe. Ce se vede din această clădire înaltă? Spre est, o fostă superputere care se străduiește să-și recapete gloria de altădată și degenerează în dictatură. Spre vest, peste Atlantic, se vede o actuală superputere, care se retrage, obosită de a mai oferi securitate pentru periferia Europei, în special pentru Orientul Mijlociu, ale cărui unități statale se dizolvă. În jos se vede un continent care ar putea să fie o superputere, dar care este atât de ocupat să păstreze spiritul și ființa intacte, că aproape poți simți pământul cum îți tremură sub picioare, scrie analistul NYT. Europenii simt cutremurul și sunt amețiti. Acest lucru nu este neapărat rău, amețeala poate fi premisa pentru o postură mai corectă, mai fermă. Problema este că Europa are nevoie de o voință enormă și de talent politic pentru a echilibra un trup cu 28 de creiere. Guvernul german a mobilizat împrumuturile pentru a stabiliza economic Europa după criza datoriilor, dar acum se confruntă cu o provocare și mai mare – cum să dea continentului doza necesară de încredere, restaurarea încrederii Europei în ea însăși? Cum să facă acest lucru când visul supranaționalist al europenilor s-a transformat în coșmarul diktatului economic pentru alții? Ceea ce a fost promis ca prosperitate, egalitate și globalizare pentru milioane de tineri europeni s-a transformat într-o realitate austeră și conștientizarea faptului că ei nu vor mai ajunge niciodată la standardele de viață ale părinților lor.