Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


LExpress: Statul Ciad interzice burka

o-burqa-facebook.jpg

Burka
Sursa imaginii: 
Facebook.com

Ungaria a decis să construiască un zid la frontiera cu Serbia pentru a bloca migrația ilegală (Le Monde), statul african Ciad a decis să interzică purtatea burka în perioada Ramadanului, pentru a opri tentativele de atentate teroriste sinucigașe (LExpress); Muntele Everest s-a deplasat cu 3 centimetri în urma cutremurului din 25 aprilie din Nepal (The Independent).

Le Monde - Ungaria închider frontiera cu Serbia și vrea să construiască un zid anti-migrație

Guvernul maghiar a optat pentru aceasta manieră în forța de gestionare a fluxului de migranți care trec prin Serbia. Ministrul afacerilor externe a anunțat ieri că frontiera va fi închisă și că vor începe lucrările de construcție pentru un zid înalt de 4 metri pe toată lungimea frontierea, adică 175 de kilometri. Lucrările pregătitoare vor începe din 24 iunie, a spus ministrul, iar premierul sârb Alexandar Vucic a mărturisit că nu este doar surprins, dar și șocat de această decizie. Soluția nu este să ridicăm ziduri, Serbia este doar o țară de tranzit, nu este responsabilă de criza din Siria, a spus șeful guvernului de la Belgrad. Pe de altă parte numărul refugiaților care intră în Ungaria a crescut de la 2000 în 2012 la 54.000 anul acesta și potrivit Eurostat, este țara care, după Suedia, primește cei mai mulți refugiați raportat la propria populație. 95% dintre aceștia vin de la frontiera cu Serbia, care nu este membră a Uniunii Europene – din Siria, Irak și Afganistan. În ianuarie și februari Ungaria s-a confruntat cu un val de migrație kosovară, oameni plecați din țară din cauza situației economice precare. Le Monde amintește de zidul de sârmă ghimpată ridicat de guvernul bulgar la frontiera cu Turcia în iulie 2014. Zidul a costat 4 milioane și jumătate de euro, este înalt de 3 metri și lung de 30 de kilometri, pe o porțiune ceva mai plată, unde trecerea frontierei era mai ușoară, pentru că în rest relieful este muntos. La zidul de sârmă ghimpată se adaugă camerele cu termoviziune. O măsură similară a fost aplicată de Grecia, tot la frontiera cu Turcia, încă din 2013 – 12 kilometri de sârmă ghimpată, pentru a împiedica migranții din Turcia.

LExpress – Ciad interzice purtarea de burka

Autoritățile statului african au interzis portul burkăi din motive de securitate după dublul atentat sinucigaș de la începutul săptămânii la Ndjamena. Vălul care acoperă integral chipul a fost interzis în Ciad în urma unei decizii guvernamentale întrucât atentatul a făcut 33 de morți și de astăzi musulmanii intră în luna Ramadanului. Premierul a anunțat că decizia se aplică nu doar pentru locurile publice, ci și în școli și peste tot în teritoriu. Acesta s-a adresa liderilor comunităților religioase cu o zi înaintea Ramadanului, explicându-le necesitatea aplicării acestei decizii. Prevenirea atentatelor teroriste în perioada Ramadanului este un obiectiv mult mai important decât respectarea cutumelor religioase. Forțele de ordine au primit instrucțiuni să adune toate burka din piețe și să le ardă. Orice altă piese de îmbrăcăminte care lasă la vedere doar ochii este interzisă, spune guvernul, iar cei care vor refuza să se supună instrucțiunilor și vor ignora această regulă vor fi arestați, judecați și condamnați la detenție. În urma atentatului de luni au fost implementate și alte măsuri – de pildă mașinile nu mai pot circula cu geamuri fumurii pentru ca polițiștii să poată vedea bine cine se află în mașina respectivă.

The Independent – Muntele Everest s-a deplasat cu 3 centimetri în urma cutremurului din Nepal

Informația vine de la institutul de studii geologice din China. Deplasarea muntelui s-a produs și în lateral și pe verticală, spun specialiștii chinezi, pe lateral mișcarea a fost pe direcția sud-vest. În ultimii zece ani Everest, care se întinde pe granița dintre China și Nepal s-a deplasat cu 40 de centimetri în direcția nord-est, cu aproximativ 4 centimetri pe an. Geologii au înregistrat și o creștere de 3 cm în această perioadă. În urma cutremurului de luna trecută Everest a pierdut exact 2,5 cm din înălțime, potrivit datelor de satelit analizate de institutul din China. 18 persoane și-au pierdut viața pe munte pe 25 aprilie în urma avalanșelor și 8.700 de oameni au murit în Nepal după acel seism și un altul, pe 12 mai. Cel de-al doilea seism nu a fost într-atât de puternic încât să mute muntele din loc. Avalanșele care au avut loc după cutremur nu au mai permis căutarea trupurilor celor care au fost îngropați după alunecările de teren din zona de nord a muntelui. Alunecările de teren au produs presiune pe alte segmente ale aceleiași falii responsabilă de cutremurul inițial, ceea ce înseamnă că acestea sunt susceptibile să se rupă la rândul lor. Ar putea avea loc noi cutremure, în urma evenimentului principal din 25 aprilie timp de câteva luni de acum încolo