Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Grecia – negocieri maraton în încercarea de a ajunge la un acord” (Le Monde)

Discuțiile între Atena şi creditorii săi internaţionali continuă și astăzi până se ajunge la un acord care va fi prezentat miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Anunțul a venit de la Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene, scrie Le Monde, care detaliază că reuniunea Eurogrupului de miercuri seara a durat aproximativ o oră şi s-a încheiat fără a se ajunge la un acord asupra reformelor fiscale, bugetare şi structurale şi unui ajutor financiar pentru Grecia.

Legat de aceleași negocieri, agenția France Presse transmite că, în noaptea de dinante de reuniunea eurogrupului, premierul grec Alexis Tsipras a avut o întrevedere de circa două ore cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, și președintele BCE, Mario Draghi. Se spera ajungerea la un acord preliminar, lucru care nu pare să se fi petrecut, din moment ce negocierile continuă și joi. Grecia nu mai dispune decât de cinci zile până la data-limită pentru o plată datorată FMI, ceea ce alimentează temerile privind intrarea țării în incapacitate de plată, cu consecințe imprevizibile, amintește France Presse.

Deblocarea unei tranșe de împrumut în suspensie de aproape un an în valoare de 7,2 miliarde de euro este necesară pentru ca Atena să poată efectua această plată. Pentru a obține această deblocare, guvernul grec trebuie să se pună de acord cu creditorii asupra reformelor și măsurilor pe care să le aplice pentru realizarea de economii bugetare.

”John Kerry: Nu îl spionăm pe François Hollande” (Reuters)

Scandalul izbucnit între Paris și Washington, după ce presa a publicat documente care dovedesc interceptarea unor oficiali francezi de către serviciile secrete americane, ține de asemenea prima pagină. Astfel, Reuters îl citează pe secretarul de stat american cu declarația că Statele Unite nu îl spionează pe preşedintele francez François Hollande sau pe vreun alt oficial guvernamental francez.

”Nu îl vizăm pe preşedintele Hollande, nu vom viza prieteni precum preşedintele Hollande şi nu vom efectua activități de supraveghere în străinătate decât dacă există un motiv foarte precis şi justificat de securitate națională, dar nu ştiu să existe în acest caz”, a spus John Kerry.

Reuters amintește că șeful statului francez l-a sunat pe omologul său american miercuri după-amiază, în contextul unor dezvăluiri apărute în presă cu privire la supravegherea ultimilor trei preşedinţi francezi de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate. François Hollande a convocat Consiliul Apărării şi a decis să-i trimită la Washington pe coordonatorul Serviciilor franceze de informaţii şi pe directorul Serviciului de informații externe pentru a discuta acest caz cu partea americană, mai scrie Reuters.

”Cotele obligatorii de imigranți – principal subiect la Consiliul European” (EFE)

De la Madrid, agenția spaniolă de știri EFE transmite că principalul subiect pe agenda Consiliului European, care începe astăzi, îl reprezintă cotele obligatorii de imigranți care ar urma să fie primiți de fiecare stat comunitar.

Șefii de stat și de guvern din statele Uniunii Europene nu sunt dispuși să accepte propunerea Comisiei Europene de creare a unor cote obligatorii de repartizare a refugiaților între țările membre, astfel că nu se întrunesc condițiile aprobării unei asemenea inițiative la Consiliul European de la Bruxelles, relatează EFE.

”Încă din luna aprilie a fost clar că nu va exista niciodată sprijin pentru cotele obligatorii”, lucru confirmat în urma discuțiilor avute la nivel de ambasadori și la reuniunea miniștrilor de interne, menționează surse de la Bruxelles consultate de agenția spaniolă de presă.

Conform datelor Uniunii Europene, de la începutul anului au pătruns în Europa circa 100.000 de imigranți clandestini proveniți din Africa și Orientul Mijlociu, numai în Italia sosind aproape 60.000 de astfel de refugiați după ce au traversat Marea Mediterană pornind din Libia, unde războiul civil a lăsat frontierele nesupravegheate.

EFE amintește că oficiali din Comisia Europeană au propus în aprilie un plan ce prevede redistribuirea acestor imigranți ilegali prin cote obligatorii între statele membre ale Uniunii.

Sprijinită de țările cele mai afectate, precum Italia, Grecia, Germania, Austria sau Suedia, inițiativa cotelor obligatorii de refugiați este dezaprobată de altele, printre care se numără Marea Britanie, Franța și aproape toate statele est-europene.

”Divizarea în Europa este periculoasă” (BBC News Online)

BBC News Online relatează vizita reginei Elisabeta a II-a în Germania și transmite că aceasta a vorbit, la Berlin, despre necesitatea unităţii în Europa, într-un discurs susţinut în faţa liderilor germani şi britanici.

Aflată la un dineu oficial la Berlin, în cadrul unei vizite de patru zile în Germania, regina a declarat că ”divizarea în Europa este periculoasă”. Ea şi-a susţinut discursul în prezenţa cancelarului german Angela Merkel şi a premierului britanic David Cameron, care vrea reformarea apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană. Reprezentanți ai Palatului Buckingham au subliniat că aceste comentarii nu se referă la scopurile lui Cameron.

”În viaţa noastră am văzut partea cea mai rea dar şi pe cea mai bună a continentului nostru”, a declarat regina la dineul de la Bellevue Palace, reşedinţa oficială a preşedintelui german Joachim Gauck. ”Am asistat la cât de repede se pot schimba lucrurile în bine”, a adăugat ea, o citează BBC News Online. ”Dar ştim că trebuie să muncim din greu pentru a menţine beneficiile lumii postbelice. Ştim că diviziunea Europei este periculoasă şi trebuie să ne ferim de ea în Vest, ca şi în Estul continentului nostru. Acesta rămâne un efort comun”, a subliniat regina Regatului Unit. BBC News Online amintește că premierul David Cameron a declarat că vrea reformarea Uniunii Europene înainte de organizarea unui referendum, în 2017, privind apartenenţa Marii Britanii la spațiul comunitar.

 
Ascultă revista presei internaționale din 25 iunie 2015