Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Depinde de Eurogrup pentru a găsi un acord până luni” (La Repubblica)

Reuniunea Eurogrupului pe tema Greciei s-a încheiat fără niciun acord, iar o nouă întâlnire va fi sâmbătă, anunță La Repubblica.

”Există în continuare mari diferenţe de poziţii. Nu s-au înregistrat progrese, reprezentanţii Greciei au făcut paşi înapoi”, îl citează La Repubblica pe Wolfgang Schaeuble, ministrul german al Finanţelor. Așa că o nouă reuniune este programată sâmbătă, la iniţiativa cancelarului Germaniei, Angela Merkel, care speră să se ajungă la un acord până luni.

Fondul Monetar Internaţional a exprimat o atitudine optimistă, mai scrie ziarul, care îl citează pe un purtător de cuvânt al instituției cu declarația ”Grecia probabil va rambursa circa 1,5 miliarde de euro până la scadenţa din 30 iunie, pentru a nu intra în incapacitate de plăţi. Aşteptăm plata acestei tranşe până pe 30 iunie, autorităţile elene ne-au asigurat în acest sens”.

La Repubblica mai scrie că reprezentanţii Greciei şi cei ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI au trimis miniştrilor de Finanţe din zona euro propuneri separate care să servească ca bază a unui acord de reluare a finanţării. Cele trei instituţii creditoare au stabilit în unanimitate un set de propuneri care au fost trimise miniştrilor de Finanţe din zona euro, chiar dacă oficialii eleni nu le acceptă, a spus o sursă europeană.

Ziarul amintește că strategia creditorilor Greciei reflectă exasperarea faţă de refuzul premierului Tsipras de a face compromisuri în privinţa reformelor esenţiale în domeniul pensiilor, pieţei muncii, salariilor şi taxelor.

”Uniunea Europeană va evalua în decembrie stadiul negocierilor cu Londra” (Reuters)

Liderii europeni vor evalua în luna decembrie stadiul negocierilor cu Marea Britanie asupra reformelor solicitate de premierul David Cameron pentru rămânerea țării sale în Uniunea Europeană, transmite agenția Reuters în urma consultării unui document cu concluziile preliminare ale Consiliului European.

Summitul, care are loc joi şi vineri, marchează începerea oficială a negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, Cameron urmând să prezinte propunerile sale. Până la un viitor summit european, programat în decembrie, Londra speră să convingă statele europene să fie de acord cu noi derogări pentru Marea Britanie înainte de desfăşurarea, în 2017, a unui referendum privind apartenenţa la spațiul comunitar.

”Reformele pe care le solicităm se referă la modificări în tratatele europene. E nevoie de un acord asupra acestor modificări înainte de referendum”, a declarat un oficial britanic, citat de Reuters.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene, între care Germania şi Franţa, se opun modificării tratatelor europene, dar oficiali implicaţi în pregătirea negocierilor cu Londra nu exclud anumite promisiuni pentru britanici, în lipsa unei reforme înainte de sfârşitul lui 2017. Agenția amintește că premierul David Cameron a declarat că vrea reformarea Uniunii înainte de organizarea unui referendum privind apartenenţa Marii Britanii la spațiul comunitar, prevăzut în 2017.

”Matteo Renzi: Ne vom descurca singuri” (Le Figaro)

Din presa din această dimineață nu lipsește chestiunea imigranților ilegali care inundă Europa, iar Le Figaro scrie că premierul italian Matteo Renzi a criticat atitudinea omologilor săi din statele membre ale Uniunii în criza imigraţiei clandestine.

Matteo Renzi a cerut din nou ajutor lor în găsirea unei soluţii pentru găzduirea imigranţilor, relatează Le Figaro. ”Dacă ideea de Europa vă aparţine, atunci păstraţi-o. Dacă nu există solidaritate, atunci nu ne faceţi să ne pierdem timpul”, le-a spus Matteo Renzi omologilor săi. Altfel, ”ne vom descurca singuri”, a conchis Renzi, foarte revoltat, mai scrie Le Figaro, în contextul în care peste 60.000 de imigranţi au sosit de la începutul anului în Italia şi peste 1.800 au murit în Mediterana încercând să ajungă în Europa.

Le Figaro scrie și că înaltul Reprezentant european pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a pledat pentru coeziune la nivel european. ”Dacă aceasta este coeziunea europeană, cum să mai discut cu ţările africane? Cum să mai putem invoca în aceste condiţii principiile Europei?”, o citează Le Figaro pe Federica Mogherini.

”Europa este afectată de un genocid din cauza pierderilor umane din Mediterana” (AFP)

Legat de aceeași problemă, agenția France Presse transmite poziția primarului din Palermo, oraș afectat de numărul mare de imigranți ilegali. Leoluca Orlando, primarul de stânga al oraşului Palermo, în Sicilia, a cerut libertate de circulaţie pentru imigranţi în Europa pentru a evita repetarea dramelor. ”În câţiva ani, noi, europenii, riscăm să fim făcuţi vinovaţi de genocid”, a adăugat el, îl citează France Presse. El se raliază astfel apelurilor a numeroase organizaţii umanitare şi oficiali politici care solicită găsirea unor modalităţi legale pentru sosirea refugiaţilor în Europa.

În opinia primarului din Palermo, posibilitatea de a intra legal în Europa este singura soluţie pentru a evita repetarea tragediilor în Marea Mediterană, unde mii de persoane mor în fiecare an încercând să ajungă în Europa la bordul unor ambarcaţiuni improvizate.

”Serbia critică dur planul Ungariei de construire a gardului la frontieră, cerând intervenţia UE” (Washington Post)

Guvernul Serbiei a denunţat insistenţa Ungariei de a construi un gard la frontiera comună, cerând intervenţia urgentă a Uniunii Europene pentru a opri construirea unui ”nou Zid al Berlinului”, scrie Washington Post.

Ignorând apelurile internaţionale, guvernul condus de Viktor Orban a anunţat că va aplica planul de construire a unui gard la frontiera dintre Ungaria şi Serbia pentru a opri imigranţii clandestini.

”Europa trebuie să decidă dacă posibilitatea de a construi ziduri ţine de domeniul trecutului sau de cel al viitorului”, îl citează Washington Post pe Ivica Dacici, ministrul de Externe al Serbiei. ”Eu credeam că Zidul Berlinului a căzut, dar văd că se construiesc alte ziduri”, a adăugat şeful diplomaţiei Serbiei, ţară care aspiră să devină membră a Uniunii Europene.

 
Ascultă revista presei internaționale din 26 iunie 2015