Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liberation: Partenerii noștri în Franța sunt de stânga, spune premierul grec

790726-.jpg

Sursa imaginii: 
liberation.fr

Presa franceză scrie în continuare despre criza din Grecia în termeni comparativi - Liberation și Le Monde văd asemănări și deosebiri între opțiunile francezilor și partidele de la extrema spectrului, fie de stânga, fie de dreapta. Ministrul francez al economiei a comparat Frontul Național cu Syriza. CNN scrie că negocierile pe marginea programului nuclear iranian au fost din nou prelungite.

Liberation - La fel ca elenii, în marea lor majoritate francezii sprijină construcția europeană, dar o vor în altă formă

De ce francezii au urmărit toate episoadele crizei grecești cu atâta pasiune, ca și cum ar fi fost propria lor criză? Răspunsul scurt ar fi pentru că depind de aceastp criză, scrie liberation. Fiecare dintre noi are motivele sale personale, profesionale și intelectuale. Dar în fond decizia este politică – este actualitatea politică, rezistența la guvernanță, capacitatea sa de a recuceri locul pe care îl ocupă în societatea oamenilor liberi. Există, potrivit editorialistului Liberation, cinci ipoteze. Prima este că cetățenii francezi și ceilalți europeni au urmărit cu multă pasiune lupta inteligentă, obstinată, curajoasă, scrie Liberation, a unui guvern decis să respecte ceea ce a promis alegătorilor săi și mandatul pe care l-a preluat. Am înțeles încet-încet că obiectivul instituțiilor ”marii coaliții europene” care guvernează în acest moment Europa nu este să scoată Grecia din catastrofa în care se află, nici să o ajute să reformeze structuri corupte, ci să ajungă la o reconciliere umilitoare, pentru ca exemplul Greciei să nu se întindă ca o pată de petrol. Nu este mai puțin adevărat că Alexis Tsipras a spus foarte limpede că obiectivul lor nu este Europa ci o reformă structurală a Greciei. Acesta este momentul când Europa are la rândul ei șansa să se gandească la structura ei și ar trebui să îi mulțumească premierului grec pentru șansa pe care i-a oferit-o.

Le Monde - De ce Syriza nu poate fi comparată cu Frontul Național?

Ministrul francez al econonomiei Emmanuel Macron a comparat la începutul acestei săptămâni partidul la putere în Grecia, coaliția Syriza, cu Frontul Național din Franța. a spus că sunt două formațiuni egale, deși cu forme diferite – s-a bazat pe simpatia de care se bucură Syriza în Franța, simpatie demonstrată de Jean-Luc Mélenchon și Marine Le Pen. Comparația s-a bazat pe faptul că Alexis Tsipras s-a aliat cu extrema dreaptă. Această comparație a iritat profund patidul socialist francez și stânga în general. Analiza Le Monde arată că cele două formațiuni nu sunt într-atât de asemănătoare și comparația nu se susține. Syriza este un produs al crizei, se situează în spectrul politic la stânga partidului Pasok, echivalentul Partidului Socialist francez, ceea ce înseamnă că este stânga radicală. Pentru a guverna în ianuarie 2015 Tsipras a făcut o alianță contra-naturii, scrie Le Monde, s-a aliat cu Grecii Independenți, o formațiune provenită din Noua Democrație, condusă de Panos Kamenos. Despre Grecii Independenți nu se poate spune clar că este un partid de extremă dreapta, pentru că în plan social sunt în favoare bisericii ortodoxe grecești, în plus există Zorii Aurii, partid calificat chiar și neo-nazist, de extremă dreapta. Prin urmare este greu de asimilat Syriza cu Frontul Național din Franța câtă vreme Tsipras spune că succesul în alegeri l-a obținut cu o platformă opusă celei de extremă dreapta, susținută de Marine Le Pen. Partenerii noștri din Franța sunt cei de stânga – a spus Tsipras într-o declarație recentă.

CNN scrie despre prelungirea negocierilor privind programul nuclear iranian

Echipa de negociatori a prelungit discuția pe marginea dosarului iranian cu încă trei zile peste un termen deja prelungit de la 30 iunie. Oficialii americani spun că s-au înregistrat progrese importante în fiecare domeniu de negociere și că discuțiile vor continua până vineri. Termenul inițial de 30 iunie a fost stabilit având în vedere data la care administrația americană trebuie să prezinte congresului documentul final, care trebuie să fie aprobat rapid. Opoziția din congres este cunoscută – republicanii au avertizat deja că aceste negocieri nu fac nimic alteva decât să îi ofere Iranului calea deschisă spre armamentul nuclear. Odată cu informația că termenul de marți, ieri, va fi depășit din nou, democrații au spus că nu este neapărat ceva rău în prelungirea negocierilor. Aceasta este un acord extrem de serios – nu cred că este ceva rău să prelungim discuțiile a spus numărul doi al demcraților din Congres, Steny Hoyer, care a exprimat totuși rezerve privind intențiile iranienilor, pe care îi suspectează că vor să tragă de timp

 
Presa internațională 8 iulie