Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Washington Post: Germania nu vrea să salveze Grecia, vrea și să o umilească

ts-dv1994530.jpg

Sursa imaginii: 
washingtonpost.com

Întreaga presă internațională urmărește LIVE ce se întâmpla la Bruxelles, după ce negocierile s-au prelungit și noapte trecută, fără o concluzie finală. Social media este cea care urmărește la cald ceea ce s-a întâmplat la masa negocierilor și a generat milioane de mesaje cu hashtag-uri preluate de toate publicațiile importante. 

The Guardian – social media este un instrument puternic

#ThisIsACoup acesta este hashtag-ul care centralizează pe social media opiniile anti-germania. Imaginile cu ministrul german de finanțe sunt pe afișe stradale în Grecia – Schauble este acuzat că este de vină pentru cerințele draconice. Cel mai mult deranjează cererea ca Atena să pună la dispoziție 50 de miliarde de euro ca fond de siguranță, controlat din afara țării. Hashtag-ul #ThisIsACoup a fost atașat la mii de comentarii furioase, care denunță propunerile Uniunii Europene, promovate și inspirate de Germania, mai ales cea referitoare la adoptarea în termen de două-trei zile a legilor care să permită imediat colectarea de taxe și reducerea pensiilor.

Washington Post - Germania nu vrea să salveze Grecia

Se pare că Germania vrea să umilească Grecia, scrie WP. Atena a cedat masiv cerințelor creditorilor internaționali, scrie Washington Post, dar Germania nu va accepta nimic mai puțin decât o pace cartagineză, ca atunci când Hanibal a fost nevoit să îi îi cedeze lui Scipio tot. Cu alte cuvinte, o pace care nu numai să forțeze Atena să cedeze, ci și să fie umilită în acest timp, scrie Washington Post. Privind la negocierile care au loc la Bruxelles, ele par fără sens, pentru că îți vine greu să crezi că acești oameni vor decide soarta Europei. Deși acest lucru nu a fost public și nu s-a aflat din titlurile ziarelor, Grecia și Europa sunt deja de ceva vreme foarte aproape de o înțelegere. Ambele state au fost de acord cu cât de aspră să fie austeritatea în Grecia, dar nu au reușit să cadă de acord asupra modului în care să o facă și așa se face că ultima dată Grecia a venit cu o propunere care nu numai că era identică cu ceea ce ceruseră creditorii europeni, dar era exact propunerea împotriva căreia grecii votaseră la referendum. Pe de altă parte a fost pe placul europenilor – președintele Franței, François Hollande, al cărui guvern a contribuit direct la redactarea propunerii, a spus că este serioasă și credibilă și că reprezenta cel puțin o bază pentru negociere. Sau poate că nu. Economia Greciei este într-o stare mult mai proastă acum decât era în urmă cu câteva săptămâni, așa că tăierea cheltuielilor și mărirerea taxelor nu vor mai aduce acel 1% la buget surplus, așa cum ar fi adus în mod normal. Economia Greciei este pe punctul  de a claca, de aceea se estimează că are nevoie de 82 de milioane de euro, din care 25 vor merge la bănci, îl loc de 53, 5 miliarde pe care le cere Atena. Concluzia Washington Post este că Atena va fi nevoită să treacă printr-o austeritate mult mai dură decât i-ar fi fost impusă acum câteva săptămâni.

France Presse – Respect pentru greci, este ceea ce cere premierul Alexis Tsipras

Premierul grec, Alexis Tsipras, a discutat din nou, aseară, la telefon cu secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, căruia i-a spus că un acord trebuie să îi "respecte pe greci", a informat o sursă guvernamentală de la Atena, potrivit France Presse. Prim-ministrul "a vorbit la telefon" cu Jack Lew și i-a spus că "pentru a obține un acord trebuie bunăvoință de ambele părți", că "Grecia a arătat că dorește un acord, dar, pentru ca acesta să fie viabil, trebuie să îi respecte pe greci și toate sacrificiile pe care le-au făcut în ultimii cinci ani", a adăugat sursa citată.  Într-un comentariu asupra acestei conversații, un purtător de cuvânt al Trezoreriei americane a subliniat că Jack Lew "urmărește îndeaproape" negocierile care au loc și s-a arătat "încurajat de informațiile cu privire la unele progrese obținute, chiar dacă mai este încă mult de lucru".