Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Yannis Varoufakis: „Un nou tratat de la Versailles bântuie Europa”

yanis-varoufakis-009.jpg

Yannis Varoufakis
Image source: 
guardian.co.uk

Agențiile de știri au preluat declarația premierului grec Alexis Tsipras care spune că nu crede în textul semnat cu creditorii internaționali, dar este compromisul care va salva Grecia. Fostul ministru de finanțe, Yannis Varoufakis scrie pe blogul personal că ”un nou acord de la Versailles bântuie Europa”, iar The Independent critică acordul pe marginea dosarului nuclear iranian, care denotă o apropiere strategică a Statelor Unite de Iran.

France presse / Reuters – Premierul Alexis Tsipras nu crede în textul pe care l-a semnat cu creditorii internaționali

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a recunoscut marți seară că acordul cu creditorii pentru un al treilea plan de ajutor financiar este un text în care "nu crede", dar "l-a semnat pentru a evita dezastrul țării". Alexis Tsipras, confruntat cu nemulțumiri puternice asupra acordului în interiorul partidului său SYRIZA, a mai spus că Grecia trebuie să se supună ajustărilor fiscale prevăzute în acord și a adăugat că intenționează să servească până la capăt mandatul de patru ani, excluzând alegeri anticipate. Premierul Tsipras a apărat acordul în noapte de duminică spre luni, spunând că deși a fost "o noapte foarte rea pentru Europa", marcată de "presiune asupra unui popor care s-a exprimat la referendum", și "a fost impus" Greciei, acordul a salvat-o de la ieșirea din euro și trebuie pus în aplicare. Tsipras a explicat de asemenea că s-a luptat pentru a nu fi tăiate salariile și pensiile, adăugând că ajustarea fiscală convenită în acord este mai blândă decât ajustările convenite în trecut.

LExpress – fostul ministru de finanțe Yannis Varoufakis spune că acordul semnat este un nou tratat de la Versailles

Fostul ministru de finanțe grec , care a demisionat acum o săptămână își exprimă nemulțumirea și chiar furia în articolele pe care le publică pe blog și în interviurile oferite mass-media legat de acest acord. "Un nou Tratatul de la Versailles bântuie Europa” spune acesta, citat de LExpress. Nu este pentru prima dată când folosește expresia, a mai utilizat-o cu ocazia primei ”salvări” a Greciei, în primăvara lui 2010. Dacă această metaforă a fost atunci valabilă, acum este cu atât mai actuală astăzi". În aceeași postare pe blog, Varoufakis estimează că maniera în care premierul Tsipras a fost tratat de cei 28 de lideri europeni arată că niciodată până acum ”Uniunea Europeană nu a luat decizii care să dăuneze proiectului de integrarea europeană”. Declarația finală a summitului de urgență nu a avut nimic de-a face cu economia, scrie Varoufakis, nici cu grija pentru vreun program de reforme care să ajute Grecia, să iasă din dificultățile cu care se confruntă. A fost o simplă manifestare a unei politici de umilire, care anulează complet suveranitatea națională. Este tragic, concluzionează Varoufakis pe blogul personal.

The Independent – acordul nuclear iranian este de fapt un sprijin acordat de americani șiiților musulmani

Oricât ar denunța premierul israelian și sultanatele din Golf acordul de la Viena, lumea arabă va bănui adevărul din spatele acestui acord – americanii au luat partea șiiților musulmani în acest conflict din Orientul Mijlociu, scrie the independent. Sigur că acordul este bun, iar iranienii vor pune o frână activității în domeniul nuclear, și-au pus deoparte centrifugele pentru 10 ani și reduc depozitele de uraniu. Toate acestea în schimbul unor beneficii financiare și comerciale pe care republica islamică le așteaptă de ani de zile. Adio, așadar, notează ironic The Independent, rezistenței la influența musulmanilor suniți, care și-au aruncat tinerii în crimele împotriva umanității de pe 11 septembrie și l-au ridicat pe Osama bin Laden. Adio, așadar, intransigenței față de talibani și islamiștii suniți din Irak și Siria și, în fine, adio emirilor care sprijină gruparea Stat Islamic. Iranul șiit a devenit cel mai bun amic, chiar dacă Washingtonul s-a săturat deja de prinții din Golf, de puritanism și de averile lor indecente, mai ales dacă nu cumpără armament din Statele Unite, notează The Independent, din nou ironic.

Revista presei internaționale 15 iulie 2015