Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: Donald Tusk ”Acordul cu Grecia a evitat o catastrofă”

donald-tusk-ap1.jpg

Donald Tusk
Sursa imaginii: 
AP

Le Monde prezintă un interviu cu Donald Tusk, care rememorează ziua summit-ului de urgență de la Bruxelles în urma căruia creditorii internaționali și reprezentanții eleni au ajuns la un acord; Iranul nu se va schimba peste noapte, titrează Washington Post; astăzi se împlinește un an de la tragicul accident al zborului Malaysian Airlines MH17, în urma căruia 298 de persoane și-au pierdut viața, The Guardian evocă un material video publicat de surse australiene, cu soldați rebeli sprijiniți de Rusia, scotocind în bagajele împrăștiate la locul accidentului.

Le Monde – Donald Tusk spune că acordul cu Grecia a făcut să fie evitată o catastrofă

Președintele Consiliul European care reunește șefii de state și guverne din cele 28 de state membre și fost premier al unui stat din afara zonei euro, Polonia – un conservator-liberal – a jucat un rol decisiv la summitul de urgență al zonei euro, pe toată durata celor 17 ore care au părut interminabile, scrie Le Monde. Tusk dă un interviu în Le Monde în care rememorează episodu dramatic și lecțiile pe care toate statele europene și le pot însuși. Rolul Germaniei, considerată inflexibilă față de premierul Alexis Tsipras în timpul acestui summit, a fost extrem de criticat. Este oare această atitudine o măsură a puterii sale?, scrie Le Monde. Poziția Germaniei nu a scăzut în determinare vis-a-vis de Grecia nici după ce acordul a fost votat în parlamentul elen. Astăzi Bundestagul va vota acordul, după ce majoritatea statelor au votat acest document. Ceea ce întreaga comunitate încearcă să evite este să desemneze în urma acestui proces a unui câștigător și a unui perdant. Pe de altă parte, Donald Tusk își aduce aminte de reacția eurodeputaților pe 8 iulie, când premierul elen a vorbit în fața plenului Parlamentului European. Tsipras a început discursul evocând faptul că Germania a beneficiat de foarte mult ajutor după cel de-al doilea război mondial și a profitat de pe urma solidarității europene. Un ton puțin anti-german, apreciază Tusk, iar reacția nu s-a lăsat așteptată, Tsipras a fost aplaudat cu mult entuziasm de stânga și extrema dreaptă. Concluzia este că nimeni nu a câștigat de fapt din punct de vedere politic, nici măcar Berlinul.

Washington Post – nu vă așteptați ca Iranul să se schimbe peste noapte

În demersul de susținere a acordului pe marginea dosarului nuclear iranian, administrația Obama a fost foarte atentă în a sublinia că este vorba doar de un acord pe teme nucleare și că documentul rezolvă doar una dintre problemele pe care le are comunitatea internațională, a explicat președintele Obama însuși, la conferina de presă de ieri. Suporterii demersului, dar și criticii acestuia spun că este o mișcare diferită de cea pe care a făcut-o Nixon când a redeschis relațiile cu China, fapt care a determinat schimbarea întregului fenomen geopolitic la acea vreme. Pentru că, în fond, Iranul este țara unde se intonează Moarte Americii și finanțează terorism anti-occidental, scrie editorialistul WP. Dar să ne amintim cum arăta în momentul în care Henry Kissinger a făcut o vizită secretă la Beijing, în iulie 1971. Mao Zedong era, fără dubiu, unul dintre cei mai anti-americani lideri din lume, și finanța grupări de gherilă violente în toată Asia și în lume. Bejingul a sprijinit Vietnamul de nord, cu trupe, alimente și fonduri pentru a-i  ajuta să lupte împotriva americanilor. China era în mijlocul revoluției culturale, una dintre cele mai barbare perioade din istoria modernă a țării.

The Guardian scrie despre imaginile apărute recent cu rebelii susținuți de Rusia scotocind prin bagajele victimelor de pe zborul MH17

La exact un an de la tragedia petrecută pe 17 iulie 2014 imaginile au fost date publicității de News Corp Australia, iar ministrul de externe Julie Bishop declară că este absolut dezgustător ce s-a întâmplat cu obiectele personale ale pasagerilor avionului doborât de rebeli. O situație extrem de dificilă cu o mare încărcătură emoțională pentru rudele victimelor care nu au primit încă răspunsurile la întrebările lor. Un al doilea raport privind prăbușirea aeronavei va fi dat publicității în luna octombrie. Pasul următor ar fi constituirea unui tribunal penal internațional, dar Julie Bishop spune că va fi foarte dificil să fie aprobat de consiliul de securitate la ONU. În tragedie au murit 298 de persoane. Aproximatv 200 de rude ale victimelor de naționalitate australiană vor ține un moment de reculegere astăzi în fața parlamentului de la Canberra și vor fi primite de premierul Tony Abbott.

 
Revista presei internaționale 17 iulie