
Presa internaţională
LExpress: Astăzi se redeschid băncile din Grecia
r.jpeg

LExpress – pentru greci urmează o nouă săptămână importantă, odată cu relaxarea restricțiilor bancare, rambursarea datoriilor și primul val de creștere a TVA
Grecia este deja obișnuită cu săptămânile importante, cel puțin de la referendum încoace. De la încheierea negocierilor Atena trebuie să pună în aplicare promisiunile făcute la summitul de urgență. Creditorii trebuie să pună la punct un plan de ajutor financiar de 80 de miliarde de euro pentru trei ani, cel de-al treilea din 2010 încoace. Executivul elen, remaniat de Alexis Tsipras pentru a-i elimina pe miniștrii care se opuneau măsurilor de austeritate, a publicat sâmbătă un decret care anunță redeschiderea băncilor, închise încă de la sfârșitul lunii iunie. Restricțiile pentru controlul capitalului rămân însă în vigoare, dar retragerea de numerar este de 420 de euro pe săptămână, în loc de 60 de euro pe zi, cum era până acum, pentru a reduce cozile de la bancomate. Sunt prevăzute, de asemenea, excepții pentru plata serviciilor medicale sau pentru taxele de studii în străinătate. Pe de altă parte cele 7 miliarde de euro, ajutor de urgență, vor fi înghițite foarte rapid. Statul elen trebuie să ramburseze o sumă importantă Băncii Centrale Europene de 4.2 miliarde de euro și 2 miliarde pentru FMI.
The Independent – președintele François Hollande și-ar dori formarea unui executiv al zonei euro pentru a integra noi membri, dar ce înseamnă acest lucru pentru Marea Britanie?
Președintele francez sprijină ideea și pregătește negocierile pentru viitorul Europei cu un guvern al zonei euro, cu proprii săi miniștri, parlament și buget. Fără să menționeze Marea Britanie, Francois Hollande spune că este nevoie de o avangardă care să formeze un guvern federal și să lase în urmă statele care se opun integrării de noi membri în zona euro. Propunerea lui Hollande vine ca un răspuns la criza din Grecia. Pe de altă parte are și intenția de a-și marca poziția de negociator în procesul de reformă al Uniunii Europene, înainte de referendumul din 2017 organizat de britanici pentru a decide dacă rămân sau nu în Uniune. Propunerea a fost percepută și ca o critică la adresa Germaniei și Marii Britanii, Hollande a spus că problemele din Uniune nu vin din eșecul visului european, ci din întoarcerea la egoismul național. Temerea noastră cea mare nu este ”prea multă Europa” ci ”prea puțină Europa” a spus președintele Hollande, citat de publicația britanică. Declarațiile apar într-un articol din Journal du Dimanche publicat la aniversarea lui Jacques Delors care astăzi împlinește 90 de ani. Francois Hollande i-a fost discipol în anii 80, ca tânăr politician, pe când Jacques Delors era ministru de finanțe. În articol Hollande spune că pentru Uniunea Europeană este vital să-și recapete viziunea, suflul și să echilibreze conceptul original al monedei unice europene, concept promovat de Jaques Delors în 1989. Structura financiară prezentă este prea tehnică și prea rigidă, spune președintele francez. Zona euro trebuie să revină la conceptul originial imaginat de Delors, a monedei unice bazată pe solidaritate și responsabilitate.
The Guardian – o întrebare serioasă dar și ironică – ar putea republicanul Trump chiar să câștige alegerile?
Trump este provocator, expansiv și pe alocuri obraznic, dar în acest moment conduce în sondaje. Experții au îndoieli că ar putea să rămână acolo pe toată durata cursei electorale, dar prezența lui a schimbat deja cursa. Timp de două luni de la momentul anunțului că va candida, nici măcar nu a fost înregistrat în sondajele naționale. Oamenii au crezut pur și simplu că glumește. Apoi s-a întâmplat ceva ciudat, scrie The Guardian, Trump a început să angajeze oameni de campanie, a mers la marșurile politice, a avut un eveniment cu care și-a lansat propria campanie și a început să crească în sondaje. Acum este chiar pe primul loc – în trei din ultimele patru sondaje naționale importante, Trump este liderul cursei pentru nominalizările pentru cursa prezidențială din 2016. Este chiar înaintea guvernatorului de Wisconsin, Scott Walker și Jeb Bush este pe locul al treilea. La întrunirile lui vin zeci de mii de cetățeni entuziasmați, din Arizona până în New Hampshire. Rămâne însă de văzut ce impact va avea declarația sa controversată în care îi contestă calitatea de erou de război lui John McCain, care a fost prizonier în Vietnam. Analiștii politici spun că trebuie privită cu calm această creștere în sondaje a lui Trump – va mai străluci un timp, apoi va dispărea. Au mai rămas 16 luni până la ziua alegerilor și votanții încă nu sunt interesați de știrile politice, este prea devreme să dăm un verdict