Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


The Independent: Modelul danez al reintegrării islamiștilor ar putea fi de folos și Marii Britanii

david-cameron.jpg

David Cameron
Image source: 
independent.co.uk

Grecia a redeschis băncile pentru cetățeni și până pe 25 iulie plafonul este de 300 de euro pe săptămână, apoi la 420 de euro săptămânal, scrie Le Monde. Sportivii cubanezi pleacă din țară, chiar dacă acum redeschiderea ambasadei și reluarea relațiilor cu Statele Unite facilitează tranzitul legal al cetățenilor, scrie Liberation. Modelul danez de reintegrare a militanților islamiști ar putea fi de folos și Marii Britanii.

Le Monde – După mai bine de trei săptămâni de inactivitate băncile grecești au fost redeschise în toată țara

Situația este descrisă ca fiind foarte calmă, totul este în regulă – povestește un paznic de bancă, din centrul Atenei, intervievat de jurnaliști. Avem puțini clienți la ghișee, explică acesta, pentru că majoritatea clienților noștri fac operațiuni bancare prin Internet și nu se deplasează la bancă. 300 de euro până pe 25 de iulie este plafonul de retrageri, apoi 420 săptămânal. Turiștii și cei care au carduri emise în străinătate situația este neschimbată – pot retrage orice sumă de la ghișee, fără restricții, iar plățile cu cardul nu sunt limitate. Cu împrumutul de urgență primit Grecia a achitat ieri Fondului Monetar Internațional o serie de arierate în valoare totală de aproximativ două miliarde de euro și nu se mai află în incapacitate de plată. Grecia a achitat luni Băncii Centrale Europene aproximativ 4,2 miliarde de euro, o plată extrem de importantă, în absența căreia nu ar mai fi beneficiat de finanțarea de urgență pentru băncile elene.

Liberation – Sportivii cubanezi pleacă din țară, chiar dacă relațiile cu Statele Unite au fost reluate prin redeschiderea ambasadelor

Chiar dacă porțile sunt deja deschise și ambasadele celor două țări vor facilita deplasările în străinătate ale cetățenilor cubanezi, sportivii cubanezi nu mai au răbdare să aștepte. În ultimele luni, mai mulți atleți au profitat de competițiile sportive pentru a face parte din delegații cu scopul de ieși din țară. Cel mai recent incident: patru fotbaliști care participau la preselecții pentru un campionat al Americii de Nord, centrale și Caraibe au fost absenți la meciul care se juca la Baltimore. ”Dezertarea” sportivilor este o practică curentă și competițiile de la care să revină în Cuba delegația în formulă integrală, au fost foarte rare. Luna trecută, la jocurile panamericane de la Toronto, patru membri ai echipei de canotaj și doi înotători nu s-au mai urcat în avionul care ducea delegația înapoi la Havana. O astfel de informație nu se regăsește însă în presa cubaneză, mai ales pentru că aceste discipline sportive nu sunt de așa mare notorietate precum fotbalul, boxul sau baseball-ul. Acestea sunt prioritățile naționale în sport și atunci când un sportiv de la această disciplină alege să rămână în străinătate, vestea este foarte prost primită pe insulă, atât de regimul Castro, cât și de populație.

The Independent – ce poate învăța Marea Britanie de la Danemarca în ce privește gestionarea extremismului islamist?

Articolul de analiză din Independent pune în discuție strategia pe care a adoptat-o Danemarca și care ar putea să fie utilă și Marii Britanii. Dacă David Cameron ar fi încercat să îi invite pe jihadiști la o ceașcă de ceai și o ședință de consiliere, ar fi  fost, fără doar și poate, ridiculizat. Un astfel de demers ar fi aproape de neconceput pentru premierul conservator, dar este parte din strategia anti-tero implementată de Danemarca. Danemarca este țara despre care se spune că a produs cel mai mare număr de militanți islamiști raportat la populația țării din 2012, mai mult ca oricare țară europeană, cu excepția Belgiei. Acesta este motivul pentru care explorează strategii aparte pentru combaterea terorismului și, spre deosebire de alte state care se concentrează pe pedepse, danezii încearcă să îi reabiliteze și reintegreze pe tinerii care se radicalizează și sunt tentați să se alăture grupării Stat Islamic. ”Modelul Aarhus” le dă posibilitatea mentorilor să ofere consiliere și le sugerează tinerilor să între în grupuri de sprijin pentru a discuta despre convingerile lor. Orice tânăr care revine din Siria și nu a comis o infracțiune sub legea daneză este ajutat să se reintegreze în societate cu acces la educație și locuri de muncă. Elemente din această strategie de reintegrare există și în Marea Britanie, care încurajează rudele, părinții, prietenii, în general anturajul unui tânăr să îl prevină asupra pericolului radicalizării dacă acest lucru este posibil. Ce se întâmplă, însă, după acest punct, este ceea de diferențiază abordările în cele două țări. Aproximativ 340 de persoane au fost arestate sub suspiciunea de terorism în 2014 în Anglia, Țara Galilor și Scoția și numărul acestora va crește, spun responsabilii. Oamenii au fost arestați în propriile case, pe aeroport sau la frontiere internaționale, pentru a-i împiedica să călătorească pentru a se alătura grupării Stat Islamic. Dar în Danemarca, strategia guvernului este de a-i reeduca pe cei radicalizați și a-i reintegra în societate, indiferent dacă sunt prinși la plecarea din țară sau la întoarcere.

Revista presei internaționale 21 iulie 2015