Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


TIME: Trei jurnaliști spanioli sunt dați dispăruți în Siria

2228.jpg

Image source: 
guardian.com

The Guardian relatează din culisele negocierilor pentru dosarul nuclear iranian; O opinie Washington Post – lăsați Grecia să iasă din zona euro; TIME – trei jurnaliști spanioli au fost dați dispăruți în timpul unei misiuni în orașul sirian Alep.

 

The Guardian relatează din culisele negocierilor pentru dosarul nuclear iranian

John Kerry secretarul de stat american a dat un interviu în care povestește cum s-au desfășurat negocierile în formula de 5 plus 1, încercând să demonteze acuzațiile că și-ar fi dorit cu orice preț să ajungă la un acord istoric, la fel ca administrația Obama. Neobișnuit de emoționat, scrie Guardian, Kerry a relatat că a părăsit masa negocierilor de trei ori pe parcurs, spunând că această acuzație, că ar fi făcut orice pentru a ajunge la o înțelegere este cea mai stupidă critică pe care a auzit-o vreodată în viața lui. Dacă ar fi fost așa, spune Kerry, nu ne-ar fi luat patru ani să negociem acest acord, ba mai mult, președintele Obama i-ar fi spus în repetate rânduri ”John, poți să renunți oricând”. Și a plecat de la negocieri de două ori în timpul rundei de la Londra, când iranieni au revenit asupra cifrelor cu care au fost de acord inițial și o dată la runda de la Lausanne. Administrația Obama insistă însă că acordul cu Iranul este solid și se bazează pe verificări atente, care vor împiedica republica islamică să obțină bomba nucleară. De asemenea, dă asigurări că dacă Teheranul va încălca termenii acordului, sancțiunile economice vor reveni imediat.

O opinie Washington Post – lăsați Grecia să iasă din zona euro

Grecia s-a mai relaxat puțin după ultimele evenimente, cel puțin pentru moment, scrie editorialistul WP. Dar foarte multe voci sceptice spun că temerile exprimate de ministrul german de finanțe Wolfgang Schäuble că planul de salvare al țării nu va funcționate și că singura posibilitate de a readuce competitivitatea în Greicia este ieșirea din zona euro, s-ar putea să fie adevărate. Schäuble a fost criticat pentru această viziune și numit un ”german fără suflet” pentru că a insistat inclusiv după ce pachetul de ajutor a fost negociat, că soluția mai bună pentru Grecia era o ieșire temporară din zona euro. Termenul propus inițial fusese de cinci ani în afara zonei euro. Pentru aceste opinii Schauble a fost caricaturizat ca un terorist cu un cuțit la gâtul imaginar Greciei. Editorialistul WP explorează posibilitatea ca ministru german de finanțe să aibă dreptate. Ce reprezintă o cruzime mai mare? Să prelungești agonia Greciei cu un plan care o menține în zona euro dar o paralizează plină de datorii și o insolvență perpetuă? Sau este mai bine să iei o decizie bruscă, poate dureroasă și să o lași să revină la drahmă, pentru a-i da șansa să devină din nou o țară puternică și prosperă?

TIME – trei jurnaliști spanioli au fost dați dispăruți în timpul unei misiuni în orașul sirian Alep

Cei trei jurnaliști sunt freelanceri și lucrau în Siria relatând despre războiul civil. Au fost dați dispăruți în nordul orașului Alep, una dintre cele mai periculoase zone de conflict. Majoritatea organizațiilor de media și-au retras deja o bună parte dintre jurnaliști, mai ales de când a început ofensiva grupării Stat Islamic în Siria. Din 2011 și până acum cel puțin 84 de jurnaliști au fost uciși, potrivit organizației care protejează jurnaliștii, în timp ce alții sunt în continuare dați dispăruți sau au fost eliberați în schimbul unor răscumpărări. Cei trei spanioli au intrat în Siria pe 10 iulie și două zile mai târziu nu au mai putut fi contactați. nu este foarte clar unde anume au fost văzuți ultima dată cei trei jurnaliști, orașul Alep, cândva un important centru comercial, este acum împărțit între rebeli și forțele guvernamentale, care controlează partea de vest, în timp ce rebelii pe cea din est. Un val de răpiri fără precedent a fost înregistrat încă din vara lui 2013, fapt care i-a ținut pe jurnaliști departe de zona de conflict, mai ales când rebelii au început să îi ucidă pe cei pentru care inițial cereau răscumpărări. În plus, de cele mai multe ori nu știm că aceste lucruri se întâmplă pentru că organizațiile de media nu fac publice informațiile sau negocierile, la solicitatea familiilor sau a instituțiilor implicate în negocieri.