Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


The Guardian: China ar putea renunța la regula ”copilului unic”

3873.jpg

Sursa imaginii: 
theguardian.com

Astăzi Grecia sărbătorește 41 de ani de căderea dictaturii militare din (1967-1974), iar premierul Tsipras împlinește 41 de ani săptămâna viitoare - o aniversare tristă, consideră Liberation. China se pregătește să ridice interdicția ”copilului unic„ și să permită familiilor să aibă doi copii, în loc de unul, scrie The Guardian. NepaliTimes scrie despre artefactele și obiectele de cult care sunt furate din Nepal în timpul catastrofelor naturale și ajung să fie vândute la licitații în China, Europa și Statele Unite.

Liberation titrează ”Grecia a pierdut o bătălie, dar nu și războiul”

”Aniversare tristă! Astăzi, tânăra democrația din Grecia sărbătorește 41 de ani de la căderea dictaturii militare (1967-1974)”. Cu toate acestea, s-a întâmplat rareori ca Parlamentul grec, simbolul tinerei republică parlamentară, să apară atât de puâin liber din cauza condițiilor impuse de creditorii externi, care au pus pe masa parlamentului sute de pagini cu cerințe de reformă. Premierul grec Alexis Tsipras împlinește și el 41 de ani marțea viitoare. O aniversare la fel de tristă pentru premierul care trebuie să conviețuiască cu criticii din propria coaliție, cu nemulțumirea populației sărăcite, care nu crede că acordul ”smuls” practic de creditori, va readuce Grecia la creștere economică și prosperitate. În plus, astăzi, la sărbătoarea democrației elene, este martoră troica instituțiilor creditoare (FMI, Uniunea Europeană și BCE) instituții care își trimit reprezentanții la Atena, după o lungă absență, la solicitarea șefului stângii elene. Tsipras a recunoscut că a comis erori în cele șase luni de negocieri, lucru care i-a redus substanțial spațiul de manevră în proces.

The Guardian - la 35 de ani de la adoptarea normelor draconice de control al nașterilor în China, guvernul chinez ar putea introduce o nouă regulă care le va permite familiilor să aibă doi copii, în loc de unul

Aceasta este o schimbare uriașă în China, acuzată că a impus milioane de întreruperi de sarcină, inducând astfel o ”bombă cu ceas” demografică. Noua regulă ar putea fi introdusă chiar de la sfârșitul anului, dacă totul merge bine a anunțat o sursă guvernamentală chineză. Regula copilului unic a fost introdusă în anii 80 de guvernul comunist, speriat de posibilitatea unei explozii catastrofale a populației. Costurile umane și emoționale sunt imposibil de calculat - 400 de milioane de copii nu s-au putut naște, femeilor li s-au aplicat sterilizări forțate, cazuri de infanticid, un dezechilibru între copiii de sex masculin și feminin uriaș.  În 2012 s-a petrecut unul dintre cele mai revoltătoare și șocante cazuri de abuz – o femeie în vârstă de 23 de ani din provincia Shaanxi din nord-vestul Chinei a fost răpită de autoritățile care se ocupă de planificarea familială în China, un fel de inspectori, și forțată să facă întrerupere de sarcină deși era deja în cea de-a șaptea lună.

Nepali Times - După cutremurul din Nepal autoritățile se tem că obiectele religioase din Kathmandu sunt în pericolul de a fi furate

"Jefuitori de comori din Nepal la vedere", titrează publicația nepaleză și publică imagini ale templelor distruse, cu artefacte împrăștiate printre ruine. Obiectele de cult din Nepal dispar permanent după calamități naturale, arheologii spun că un vârf s-a înregistrat în anii 80. Unii experți estimează că până la 90% din antichitățile din templele din Nepar ar fi putut fi furate în ultimii 50 de ani, obiectele apar la licitații din China, Europa sau Statele Unite. Motivul pentru care au fost raportate din ce în ce mai puține furturi din Nepal este că sunt din ce în ce mai puține obiecte de cult ce pot fi scoase din țară. Un caz interesant a fost raportat recent scrie presa nepaleză – cu câteva săptămâni înainte de cutremur un dealer de obiecte de artă de la New York a vândut trei sculpturi antice furate din temple din India și Nepal unui alt dealer de la Beijing. Una dintre sculpturi era din secolul al 13-lea, din bronz, reprezentând o zeitate budistă, Samvara. Piesa a fost raportată furată din templul Itumbaha în 1983 și a fost vândută cu suma de 370.000 de dolari.